ABD ordusu işgal ettiği yerlerde dil dökecek

Konusu uzayda geçen strateji ya da RPG tarzı oyunlar oynayanlar bilir, oyuna başlarken değişik 'alien' ırklarla konuşabilmek için 'universal translator' denen cihazları 'research' edersiniz. Bu sayede yaratıklarla konuşur ticaret yapabilirsiniz. Amerikan ordusu da böyle bir cihazın üretimi için çalışıyormuş. Ama yaratıklarla konuşmak için değ

ABD ordusu işgal ettiği yerlerde dil dökecek
DARPA 'Defense Advanced Research Projects Agency' yine Amerikan NIST'e, National Institute of StandardsTechnology, bu cihazı üretmeleri için talimat vermiş.

Projenin adı TRANSTAC, spoken language communicationTRANSlation system for TACtical use. Çevirirsek, taktik amaçlı sözlü iletişim ve çeviri sistemi. Cihazın boyut olarak akıllı telefon kadar olduğu belirtilmiş. Çalışma mantığı aslında basit. Çeviri cihazına konuşuyorsunuz ve cihaz önce ne demek istediğinizi, ses tanıma özelliği ile 'anlıyor'. Sonra bunu metne çevirip, hedef dilde çeviriyor. Daha sonra çevrilen metin, hedef dilde seslendiriliyor. Karşı taraf cevap verince işlem tersine yeniden başlıyor ve iki taraf da tek cihaz üzerinden anlaşabiliyor.

Test içinse, askerlerin ihtiyaçları listelenmiş. Örneğin kontrol noktalarında gerekli belgeleri sormak gibi rutin 25 senaryoda cihaz test edilmiş.

Cihazı iş üstünde gösteren bir video Youtube üzerinden izlenebilir. Biraz gecikmeli çeviriyor ama ilk model için normaldir. Belki kalıp cümleler kullanıldığında çeviri süresi kısalabiliyordur. Mesela 'merhaba yabancı size demokrasi getirdik' gibi. Bu durumda karşı tarafın cevabını çevirebilmek için, cihazın zengin bir küfür hazinesi olması da gerekiyor.

Teknolojik gelişmelerin bir kısmını maalesef milyonların öldüğü savaşlara borçluyuz. Uzaya çıkabilmemiz, Hitler'in İngilitere'yi oturduğu yerden vurabilmesi için V2 roketinin üretilmesi isteğine dayanıyor örneğin. Internet bile savaş zamanı iletişim düşünülerek tasarlanmış askeri bir proje. Belki bu işin sonunda makul ve mantıklı bir çeviri cihazına sivil hayatta da kullanmak üzere kavuşuruz.

Pclabs