Komutanlara 'Balyoz' Şoku

'Balyoz Darbe Planı' davasında aralarında emekli komutanlar Fırtına, Örnek ve Doğan'ın da bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama kararı çıktı.

Balyoz Darbe Planı Davası'nda 102 sanık hakkında yakalama kararı çıktı. Hakkında yakalama emri çıkarılanlar arasında emekli ve muvazzaf general ve amiraller de bulunuyor.
Davanın ilk duruşması, 16 Aralık 2010'da Silivri Cezaevi Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülecek. Sanıkların, 2003 yılında hazırladıkları öne sürülen Balyoz Darbe Planı'nıyla hükümeti ve meclisi devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla, haklarında 20 yıla kadar ağır hapis cezası isteniyor.
Kimler Var?
Camilerin bombalanması, Türk jetinin düşürülmesi gibi kanlı eylemlerin yer aldığı Balyoz darbe planı ile ilgili iddianameyi oybirliğiyle kabul eden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 102 sanık hakkında kuvvetli suç şüphesi ve adli kontrolün yetersiz kalacağı gerekçesiyle yakalama emri çıkarttı.
Haklarında yakalama kararı çıkan sanıklardan eski 1'inci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan önce iki kez tutuklanmış ancak daha sonra serbest bırakılmıştı.
Çetin Doğan'ın "Balyoz Darbe Planı"na zemin hazırladığı iddia ediliyor. Bu iddialar Mart 2003'de İstanbul'da yapılan bir seminer çalışmasına dayanıyor.
Tutuklama kararı çıkan sanıklar arasında, emekli kuvvet komutanları Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve eski Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da bulunuyor.
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen darbe günlükleri yayınlanmış; Örnek, günlüklerin kendisine ait olmadığını iddia etmişti.
Özden Örnek, Balyoz Soruşturması'nda, Ege denizinde Yunanlılarla kriz çıkartılması iddialarının yer aldığı "Suga" adlı planla suçlanıyor.
Aynı tarihlerde Hava Kuvvetleri Komutanı olan Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ise Balyoz soruşturmasında "Oraj" planını hazırlamakla suçlanıyor. Planda, Ege'de bir Türk savaş uçağının düşürülerek ülkede kargaşa oluşturulmaya çalışılacağı öne sürülüyor.
Eski Birinci Ordu Komutanlarından Emekli Orgeneral Ergin Saygun da Balyoz Darbe Planı'nın hazırlandığı iddia edilen seminere katılanlardan.
Özel Kuvvetler Eski Komutanı Emekli Korgeneral Engin Alan ise teröristbaşının Kenya'dan getirilmesi sürecinde operasyonu yönetmişti.
Hakkında tutuklama kararı çıkan muvazzaf generaller de var. Bunlar arasında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Altıncı Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan'ın yanısıra Hakkâri 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya da bulunuyor.
"Islak İmza Davası" sanığı Albay Dursun Çicek ile faili meçhul cinayetler davasından tutuklu bulunan Albay Cemal Temizöz de tutuklama kararı çıkan 102 kişi arasında.
Yakalama kararı çıkarılan sanıkların, önümüzdeki günlerde adliyeye teslim olması bekleniyor.

TRT