Düşük kur, ithalatı azdıran bir canavar

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, kurun ithalata etkisinin, ihracata etkisinden en az 10 kat daha fazla olduğunu belirterek, 'Kur, ithalatı azdırıyor. Canavar.' dedi. ...



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, kurun ithalata etkisinin, ihracata etkisinden en az 10 kat daha fazla olduğunu belirterek, "Kur, ithalatı azdırıyor. Canavar." dedi.

ABD'de Kaliforniya'nın Los Angeles şehrinden Teksas'ın Houston şehrine geçerken uçakta gazetecilerle sohbet eden Çağlayan, Ekonomik Araştırmaları Değerlendirme Genel Müdürlüğü'ne bayan genel müdür getirdiğini ve 15-16 da personel verdiğini söyledi. İhracat odaklı üretim stratejisini, Euro-dolar dalgalanmasının, Euro ve doların ayrı ayrı değer kaybetmesinin ihracata etkilerini tespit ettirdiğini anlatan Çağlayan, bu birimin inanılmaz raporlar hazırladığını ifade etti. Merkez Bankası ile de görüştüğünü aktaran Çağlayan, "Parite düşerse ne olur? Hangi sektöre, hangi ülkelere etkisi olur değerlendirdik. Bir kez ithalatın yüzde 60'ı dolar, ihracatın yüzde 48'i Euro. En büyük pazarım Avrupa'ya ihracatımın yüzde 78'ini Euro ile yapıyorum. Bunlar hesap kitap işi. Ben üretime göre ihracat değil, ihracata göre üretim yapmalıyım." diye konuştu. Los Angeles gibi uzak pazarlara ulaşmadaki en büyük problemin süre olduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, "Bu süreyi nasıl minimize ederiz. Burada, limanda antrepolar oluşturup ürünlerimizi depolayabiliriz. İlk pilot örneğini Los Angeles'ta yapacağız. Limanda büyük bir antrepo kurduktan sonra ihracatı ciddi manada artıracağız." şeklinde konuştu. Temasları çerçevesinde Arizona'nın Phoneix yakınlarında yerleşik Hopi kabilesinin yetkilisi Samuel R. Shingoitewa Jr. ile de görüşen Çağlayan, kabilenin 1500-2000 civarında ev, yol, su, kanalizasyon, alışveriş merkezi yaptırmak istediğini, bölgenin çok zengin kömür yatakları olduğunu kaydetti.
Cygni Capital Partners firmasının Başkanı Eric Chess Brenk ile de görüşen dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Çağlayan, alternatif enerji üzerinde çalışan bu firmanın ekonomik değeri olmayan petrol kumundan varili 30 doların altında maliyetle petrol ürettiğini, Türkiye'de ciddi potansiyel gördüklerini kaydettiklerini anlattı. Çağlayan, Los Angeles'taki son teması olan Belediye Başkanı Antonio Villaraigosa ile yapacağı görüşmeyi, belediye başkanı makamına geç gelince iptal ederek eyaletten ayrıldı.

Zaman