Kosova'nın Hukuk Zaferi

Kosova'nın 2 yıl önce onayladığı bağımsızlık beyannamesinin uluslararası hukuka aykırı olmadığı yönündeki Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararı, Kosova'da büyük bir sevinçle karşılandı.

Aylardır merakla beklenen UAD'nin tavsiye niteliğindeki kararının açıklandığı saatlerde, Kosova'da adeta hayat durdu. Kosovalıların birçoğu UAD'nin kararını ekranlardan izledi. Kosova milletvekilleri de toplantılarına ara vererek meclis lobisinde televizyondan kararın açıklanmasını izlediler. UAD'nin, Kosova'nın lehine aldığı karar, milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılandı.
Milletvekili Ali Lajçi, UAD'nin Kosova'nın bağımsızlığını destekleyecek karar alacağına bir an olsun bile şüphe etmediklerini belirterek, "Bu önemli ve heyecan verici kararın ardından, Kosova'yı tanımakta tereddüt eden ülkeler bir an önce Kosova'yı tanısın" ifadesini kullandı. Milletvekili İsmet Beqiri de yaptığı açıklamada, Kosova'nın bir kez daha tarihi günlerden birini yaşadığını hatırlatarak, "UAD'nin tavsiye niteliğindeki kararı, Kosova'nın bağımsızlığına damga vuran karardır" şeklinde konuştu.
Sırbistan'ın Kosova'ya açtığı uluslararası hukuk savaşını kazanmakla rahatlayan Kosova liderleri, UAD'nin kararını tarihi olarak nitelediler. Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, UAD'nin kararını açıklamasının ardından düzenlediği basın toplantısına, "Bugün Kosova için kutsal bir gündür" ifadesiyle başladı. Kosova'nın bağımsızlığının ilan edilmesinin uluslararası hukuku ihlal etmediğine dair UAD'nin son derece açık ve net olan değerlendirmesinin, Kosova kurumlarının doğru kararlar aldığının göstergesi
olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Sejdiu, iyi komşuluk ilişkileri kurulması ve bölgenin iş birliği platformuna dönmesi için Sırbistan'a çağrı yaptı.
UAD hakimlerinin 4'e karşı 10 oyla Kosova'nın lehine aldığı karar, sıradan vatandaşlar tarafından da son derece olumlu karşılandı. Emekli İdriz Mulaj, "Biz daha ne isteyebiliriz? Bir daha kazandık. Sevinçten uçabiliriz" ifadesini kullanırken, esnaf Hazir Sylejmani de Kosova'nın bağımsızlığının şimdi uluslararası dayanağı olduğunu vurguladı.
Uluslararası ile yerel gözlemciler ise Sırbistan'ın başvurusu üzerine Kosova'nın bağımsızlığının meşruiyetini değerlendiren Uluslararası Adalet Divanı'nın tavsiye niteliğindeki kararının, Kosova'nın tanınması sürecini hızlandıracağına inanıyorlar. 17 Şubat 2008 yılında ilan edilen Kosova'nın bağımsızlığını şimdiye kadar 69 ülke tanıdı.