İzmir Valiliği, sigara denetçilerine ödül sistemi getirdi

İzmir Valiliği, "Dumansız Hava Sahası" oluşturulmasına katkı sağlayan 580 kamu görevlisine, bundan sonraki dönemlerde ödül verileceğini açıkladı. Siga

İzmir Valiliği, "Dumansız Hava Sahası" oluşturulmasına katkı sağlayan 580 kamu görevlisine, bundan sonraki dönemlerde ödül verileceğini açıkladı. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) ile Türk Toraks Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Anayasal Özgürlükler ve Sağlık Hakkı Çalıştayı"na katılan Vali Mustafa Cahit Kıraç, "İzmir Valiliği olarak sigara içilmemesini, insan hakları mücadelesi olarak görüyoruz. İnsanın yeryüzünde en değerli varlık olduğunu biliyor ve en kutsal hakkın da yaşam olduğunu kabul ediyoruz. Dolayısıyla yaşam hakkına müdahale her nereden gelirse gelsin, buna insanların tepki göstermesinin insanlık gereği olduğunu ifade ediyoruz." dedi.

Kapalı mekanlarda sigara içmenin yasaklanmasından sonra kamu kurumlarında çalışan personelden denetim ekipleri oluşturduklarını belirten Vali Kıraç, "Valilik başta olmak üzere mahalli idarelerimiz, Emniyet, Jandarma, İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü personelinden denetim ekipleri oluşturduk. İlk dönemler 320 olan ekip sayımızı, şimdi 580'e çıkardık. Memnuniyetle şunu ifade edebilirim ki 2008 yılında 600 denetim yapılırken 2009'da 12 binlere yaklaştı. Bu sene de altınca ay itibariyle 6 binlerin üzerine çıktı. İnsanların sağlıklı yaşam sürdürmeleri ve bindikleri dalı kesmemeleri adına, gayretli çalışmalarını sürdüren denetim elemanlarımızı bilinç seviyesini arttırma gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Bundan sonraki dönemlerde, ilgili mekanizmalar çerçevesinde ödüllendirme cihetinede gideceğiz. Takdirname başta olmak üzere maddi anlamda da Devlet Memurları Yasası'nın öngördüğü ödül sistemi çerçevesinde ödüllendireceğiz." şeklinde konuştu.

SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise, "Denetim ekiplerinin farklı saatlerde yapacağı denetimler için ekstra katkıda bulunacağını ifade ettiniz. Eğer gerçekleşirse İzmir, bu konuda önderlik edecek. Biz de bunu diğer illerde emsal gösterme şansına sahip olacağız." dedi. "Dumansız Hava Sahası" çalışmalarının bir yılı tamamladığını belirten Prof. Dr. Dağlı, "Bu süre içinde yüzde 20 daha az sigara içtik. Acil hasta başvuruları yüzde 20-30 azaldı. 2010 yılının ilk beş ayında, az içtiğimiz sigaralar nedeniyle 1,8 milyar lira daha az para ödedik. Yani giysiye, yemeye, beslenmeye, eğitime sıcak para girdi. Hastalanmak için değil, farklı alanlarda yaşamı sürdürmek için 1,8 milyar liramız oldu. Onun için hem sağlığımızı hem de cebimizi kurtardık." diye konuştu.

Prof. Dr. Mümtaz Soysal da, "Erkek nüfusumuzun yarısı, kadın nüfusumuzun da altıda biri sigara içiyorsa bu, erkeklerimizin yarısının bilinçli bir şekilde neredeyse daha erken ölmeye karar verdikleri, kadınlarımızın da buna benzer karar aldıkları anlamına geliyor. Kendi ailesinde baba ve ağabeğini bu yüzden kaybetmiş bir kişi olarak, bu konuyu ağzına alıp ama sigarayı ağzına dahi almamakla müthiş bir his duyuyorum." dedi.