Yapı Denetim Yasası 2011'de Uygulanacak

Türkiye'de şu anda 19 ilde pilot olarak uygulanan 4708 Sayılı Yapı Denetimi Yasası, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren tüm Türkiye genelinde uygulanmaya başlayacak.

Yapı Denetim Yasası 2011'de Uygulanacak
İnşaatlarda tüm denetim haklarının Yapı Denetim Firmalarına devredileceği yeni yasa ile ilgili toplantı düzenleyen İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi merak edilen soruların cevaplarını aradı. İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi tarafından Konakaltı Kültür Merkezi Nail Çakırhan Salonunda düzenlenen toplantıya mimarlar, mühendisler ve diğer ilgililer katıldı.
Şu anda 19 ilde pilot olarak uygulanan 4708 Sayılı Yapı Denetim Yasası'nın 1 Ocak tarihinde Türkiye genelinde uygulanacağını ve bu olayın tarihi bir milat olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Alifer Atasever, "Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde yaşanan büyük depremlerde hepimiz çok üzüldük. Bu depremlerde binlerce insanımız hayatını kaybederken, çok büyük miktarlarda maddi hasar meydana geldi. Bu depremler sonrası Yapı Denetim Yasası ile ilgili ciddi çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalar çerçevesinde 4708 Sayılı Yapı Denetim Yasası 19 ilde pilot olarak uygulanmaya başladı. Bu yasa gelecek yıldan itibaren inşaat denetimlerindeki tüm yetkiyi yapı denetim firmalarına devredecek. Yapı denetimleri için başvurular başladı. Şu ana kadar Muğla'da 16 başvuru odamıza yapıldı. Yapı denetim firmalarında mesleklerinde 12 yılı dolduran ve bakanlıktan ilgili belgeyi alan mimar, inşaat mühendisleri, makine mühendisi ve elektrik mühendisleri proje denetçileri olarak görev yapacak" dedi.
Yeni yasada düzgün denetleme yapılırsa binaların daha sağlam ve sağlıklı olacağını belirten Oda Başkanı Atasever, "İnşaat yaptıranlar bundan sonra mühendis ve mimarlarla ayrı ayrı muhatap olmayacak. Yapı denetim firmaları ile işlerini halledecekler. Yapı denetim firmalarının ücretleri, yapı belediye sınırları içinde ise belediyeye, sınır dışında ise özel idarelere ödenecek. Bu kurumlarda yapı denetim firmalarının yaptığı işi denetleyecekler" diye konuştu.
İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi tarafından düzenlenen, Yapı Denetim Kuruluşları ve Laboratuarlarının Yapısı, Kuruluş ve İşleyiş Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar, Yetkiler ve Sorumluluklar konulu panele konuşmacı olarak İzmir İnşaat Mühendisleri Odasından İnşaat Mühendisi Ayhan Emekli, İnşaat Mühendisi Hüseyin Şahin Tüzen, İnşaat Mühendisi Sinem Eken ve İnşaat Mühendisi Şefika Has katıldı.