ÖSYM 2010 Üniversite taban puanları! LYS Tercihleri!

2010 üniversite puanları! LYS tercih tarihleri! LYS tercihleri nasıl yapılır2010 üniversite puanları! LYS tercih tarihleri! LYS tercihleri nasıl yapılır?

ÖSYM 2010 Üniversite taban puanları! LYS Tercihleri!
2010 üniversite puanları! LYS tercih tarihleri! LYS tercihleri nasıl yapılır2010 üniversite puanları! LYS tercih tarihleri! LYS tercihleri nasıl yapılır?

2010 LYS sonuçları ve LYS tercih kılavuzu

2010 üniversite puanları! LYS tercih tarihleri! LYS tercihleri nasıl yapılır? Tercih ve yerleştirme konusuna da değinen Yarımağan, ÖSYS Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun basılmakta olduğunu belirtti.

TERCİH BAŞVURULARI 26 TEMMUZ'DA BAŞLAYACAK

Tercih ve yerleştirme konusuna da değinen Yarımağan, ''2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu''nun basılmakta olduğunu belirtti.

2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu.Kılavuzun oldukça kapsamlı bir belge olduğunu ifade eden Yarımağan, bu kılavuzun dağıtımının 19 Temmuz Pazartesi gününden itibaren başlayacağını ve 22 Temmuz 2010 tarihine kadar dağıtımın tamamlanacağını söyledi.

Yarımağan, ''Adaylar acele etmesinler. Özellikle İstanbul'a bu kılavuz biraz geç dağıtılacak. Ama 22 Temmuz'a kadar tüm adaylar kılavuzu elde edebilirler. 17 Temmuz Cumartesi gününden itibaren kılavuza ÖSYM'nin internet sitesinden erişilebilecek'' dedi.

Tercih döneminin 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında olduğunu bildiren Yarımağan, en geç 22 Temmuz'a kadar Türkiye'deki tüm okullara kılavuzun ulaşmış olacağının belirtti. Kılavuzun adaylar tarafından dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Yarımağan, ''Bu sene bildiğiniz gibi sistemde bir değişiklik oldu. Puan türleri, puan aralıkları, katsayı değerleri değişti. Bu yeni değerlere göre hesaplanan geçen seneki öğrencilerin puanları kılavuzda yer alıyor. Başarı sıraları da yer alıyor. Ancak bu değerler belirli bir hata payıyla oluşturulduğu için adayların biraz dikkatli olması ve adayların biraz geniş aralıktan tercih yapması önerilmekte'' diye konuştu.

Adayların bu yıl geçen yıla göre daha fazla tercih yapabileceğini duyuran Yarımağan, ''Geçen yıl en çok 24 tercih yapabiliyorken, bu yıl YÖK'ün aldığı karar gereği 30 tercih yapılabilecek'' dedi.

Tercih süresinin uzatılmayacağının altını çizen Yarımağan, ''Bu nedenle biz adaylardan sınav sonuç belgesinin gelmesini beklemeden puanlarını öğrenmelerini ve tercihlerini yapmalarını istiyoruz. Sınav sonuç belgesi bu yıl oldukça kapsamlı. Sonuç belgesinin adaylara ulaşması ay sonunu bulabilir. Yani önümüzdeki pazartesi günü postalanmaya başlayacak'' dedi.

Yarımağan, tercih aşamasında tüm adaylara başarılar diledi.

-YERLEŞTİRME SONUÇLARI 20 AĞUSTOS DOLAYLARINDA-

Adaylar, tercih çalışmalarında destek almak için ÖSYM'nin web sitesinden yararlanabilecek. Adaylar tercihlerini başvuru merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak internet üzerinden ÖSYM'ye gönderebilecek. Bankaya tercih için herhangi bir ücret yatırılmayacak.

Adayların tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla göndereceklerse, zamanında randevu almaları gerekiyor. Tercihlerin internet üzerinden bireysel olarak göndereceklerin ''Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir'' uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan tercih listesini almaları gerekiyor.

Yerleştirme işlemlerinin yaklaşık iki haftada tamamlanması ve 20 Ağustos 2010 dolaylarında sonuçların açıklanması planlanıyor.

-SORULAR-

Bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yarımağan, bir gazetecinin ''Sıfır puan ya da puanı hesaplanamayan öğrenci sayısı nedir?'' sorusunu, ''Bilerek o sayıyı vermedik. Nedense basın hep işin negatif kısmına gidiyor. Onların sayısı çok değil, çok da önemli olmadığı için vermedik'' diye yanıtladı.

''Matematik ve Geometri testinde cevap anahtarlarında yaşanan sorun nasıl çözüldü?'' sorusu üzerine Yarımağan, ''Bunların hepsini biz düzelttik. Bize dilekçe ile başvuran bütün adayların istekleri yerine getirildi. Matematik sorularının devamına Geometri sorularını işaretlemiş ve Geometri alanına hiç bir işaret koymamış adayların Geometri sorularını bilgisayarla taşıdık. Ama bunu Geometri sorularına hiç işaret vermeyen adaylara yaptık. Hem Matematik alanının sonuna işaret koymuş hem de Geometri alanına birkaç işaret koymuş adaya bu işlemi yapmadık. Ama dilekçe veren tüm adayların gerek bu konudaki gerekse diğer konulardaki isteklerini karşıladık'' diye konuştu.

Yarımağan, bir gazetecinin ''Bitlis ve Siirt'in başarılı ilk 10 il sıralamasında yer aldığını, ancak İstanbul'un bu sıralamada yer almadığını hatırlatarak bunu nasıl değerlendirdiğini'' sorması üzerine, ''Sıralamayı bu illerin bir karnesi gibi algılamayalım. Çünkü özellikle LYS sınavına tüm adaylar girmiyor. İsteyen adaylar giriyor.İstanbulçok kozmopolit bir ilimiz. En başarılı öğrenciler de orada, herhalde en az başarılı öğrenciler de orada. Öyle olduğu için orada başarı çok yüksek oluyor'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan kendilerin bu konuyla ilgili bir talep geldiğini bildiren Yarımağan, şöyle konuştu:

''Önümüzdeki YGS'de onu gerçekleştireceğiz. İllerimizin hepsinde lise ve meslek lisesi kompozisyonu aynı değil. Bazı illerimizde liseler çok, meslek lisesi az, bazı illerimizde de liseler az, meslek lisesi çok. Doğal olarak bu sınavlarda meslek liseliler, liseliler kadar başarılı olmadıkları için bu kompozisyon başarıyı etkiliyor. O yüzden liseliler için ayrı sıralama, meslek liseliler için ayrı bir sıralama yapmamız MEB'den bize görüş olarak geldi. Biz de bu görüşe saygı duyuyoruz ve benimsiyoruz. Ancak bu sınavda bunu yapmadık. Nedeni de, bu sınavda zaten meslek lisesinden sınava girenlerin oranı az. Örneğin MF puan türünde yüzde 10 dolayında aday sınava giriyor. İstanbul çok hızlı büyüyen ve çok zor şartlarda bulunan öğrencileri olduğu için bu kentimiz başarılı iller sıralamasında yer almıyor.''

Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS), Bitlis, Siirt, Batman ve Hakkari'nin bu yıl elde ettiği başarı, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ı hem şaşırttı hem sevindirdi. Yarımağan, ''Hakkari, Türkiye sonuncusu oluyordu, Hakkari'yi kurtardık. Şimdi Ardahan'da sıra'' dedi.

Yarımağan, LYS sonuçlarına ilişkin bilgi verdikten sonra YÖK'ten ayrılırken gazetecilerle sohbet etti. LYS sonucunda toplam kaç adayın ''sıfır'' puan aldığının sorulması üzerine Yarımağan, ''Ne olur bir sene de başka bir şeyi ön plana çıkarın. Bırakın o garibanları'' diye espriyle karışık yanıt verdi. Gazetecilerin, ''sıfır alanları sayısını gizlemenin gerçeği değiştirmediği'' sözleri üzerine Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hakkari Türkiye sonuncusu oluyordu, Hakkari'yi kurtardık. Hakkari, bir puan türünde sondan onuncu, birinde sondan beşinci, birinde de ortalarda. Demek ki orada bir şeyler yapılmış... Şimdi Ardahan'da sıra. Yani hep aynı il olmasın, değişsin. Biraz gayret gösterirlerse olabilir. Çünkü bir soruyla hemen sıralama değişiyor, sonuncu olmaktan kurtuluyorlar.''

Bu yıl sistemin geçen yıldan farklı olduğuna işaret eden Yarımağan, her bir sınavda birden çok test uygulandığını anlattı. Bir sınavda bir testten sıfır alan bir adayın diğer testlerden de sıfır alma ihtimalinin çok düşük olduğunu vurgulayan Yarımağan, bir puan türünün ise üç testten hesaplandığını anlattı. Yarımağan, ''Bir adayın sıfır alması için bu üçünde de başarısız olması lazım. Zaten Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nda başarılı olanlar LYS'ye girdi. İki sınavın birine girene bile biz puan hesaplıyoruz.

Sıfır alan şöyle olur; iki sınava girmişse ikisinden de başarısız olmuşsa sıfır puan alır. Birinci sınav tek oturum olduğu için adayın zaten morali bozulduysa hiçbir şey yapmıyor, ondan sıfır alıyor.''

Gazetecilerin soruları üzerine Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığından, ''il sıralamalarının daha gerçekçi olması için lise ve meslek lisesi düzeyinde ayrı ayrı yapılmasının uygun olacağı görüşü geldiğini'' söyledi.

Bu isteğin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından mı geldiği yönündeki soruya Yarımağan, ''Hayır, Bakandan gelmedi, Genel Müdürlükten... 'lise ve meslek liselerindeki il sıralaması ayrı ayrı yaparsanız daha iyi olur' denildi. Yani bir müdahale değil'' yanıtını verdi.

-''HATA OLMASIN DİYE ÇOK ARAŞTIRDIK''-

Bir gazetecinin ''Yani 'hiç açıklamayın' diye bir şey söylenmedi mi?'' sorusu üzerine Yarımağan, ''Hayır, söylenmedi ancak ben bu açıklamaların yararlı olduğuna, ses getirdiğine inanıyorum. Nitekim, Hakkari'de düzelme var. Bakın yıllardır sonuncu olan Hakkari epeyce iyi bir sonuç aldı. Bunu da biz çok araştırdık, Bitlis, Siirt, Batman... TS'de ilk 10'a girdiler. Bir hata olmasın diye çok araştırdık ama hiçbir şey bulamadık'' diye konuştu.

Gazetecilerin, ''Kopya olabilir mi?'' sorusu üzerine, ''Kopya çekilmiş görünmüyor. Bize intikal eden hiçbir şey yok. Biz özellikle Doğu'ya, Güneydoğu'ya her binaya bir öğretim üyesi gönderiyoruz, onlardan bildirilen hiçbir şey yok. Ayrıca, kopya çekilse böyle olmaz. Yani 282 puan, 0,1 puanla geçiyorlar. Bir anormallik yok'' dedi.

Yarımağan, Kilis'in de TM ile MF puan türü ortalamalarında ikinci sırada yer aldığına işaret eden Yarımağan, ''Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı sınavda da Kilis başta çıkmış. Kilis de benim memleketim. Diyecekler ki 'memleketini başa çıkardı, Karabük'ü de dördüncü yaptı. Karabük de biliyorsunuz benim kadromun olduğu yer'' diye espri yaptı.

Hakkari'den MF puan türünde sınava katılan 594 aday için 264.430, TM'den katılan 1751 aday için 261.541, TS'den katılan 2 bin 612 aday için 268.703 puan ortalaması hesaplandı. TM puan türüne göre Hakkari 72. sırada yer aldı.

TS puan türünde de Bitlis en başarılı birinci, Siirt en başarılı ikinci, Batman da en başarılı beşinci il oldu.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 yılı için üniversite kontenjanlarının, merkezi yerleştirme ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlarda toplam 708 bin 274 olarak belirlendiğini açıkladı.

Yarımağan, LYS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek için YÖK'te düzenlediği basın toplantısında bu yılki üniversite kontenjanlarını açıkladı.

Kontenjanların bu yıl geçen yıla göre örgün programlarda yaklaşık 75 bin arttığını belirten Yarımağan, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programların kontenjanlarının 686 bin 154, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların ise 22 bin 120 olduğunu bildirdi.

Yarımağan, böylece üniversitelere bu yıl toplam 708 bin 274 kontenjan ayrıldığını söyledi.

Dört yıllık lisans programları için 374 bin 68, iki yıllık ön lisans programlar için 312 bin 86 kontenjan ayrıldığını belirten Yarımağan, sınavsız geçişle öğrenci alan programların kontenjanların ise 309 bin 245 olduğunu söyledi.

En fazla kontenjana sahip olan üniversiteler hakkında bilgi veren Yarımağan, en fazla kontenjanın 23 bin 16 kontenjan ile Selçuk Üniversitesi'nde olduğunu belirtti. Yarımağan, bu üniversiteyi, sırasıyla Anadolu, Süleyman Demirel, Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Atatürk, Dumlupınar, Gazi ve Afyon Kocatepe üniversitelerinin izlediğini bildir