Meslek Edindirme Projesi tanıtım toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Meslek Edindirme Projesi tanıtım toplantısında konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması...
Son dönemde yaşadığımız olaylarda olduğu gibi. Son yaşanan Ekonomik Kriz dünyayı az yada çok etkiledi. Bir çok ülkede işsizlik oranları taihi seviyele yükseldi. Krizin en şiddetli olduğu 2009 yılında Türkiye'de işsizliğin %10.3 'ten %14'e çıktığına şahit oluyor. 3.7 puanlık fark. ABD'de %4.6'dan %9.3'e çıktı, aradaki fark %4.7. İspanya'da %8.3'ten %18'e çıktı, aradaki fark 10,3 puan. İrlanda %4.6'dan %12'ye çıktı, fark 7,4. Baltık Ülkelerinde 10 puan var. İşsizlikteki artış oldukça sınırda kaldı. Türkiye ise 4 çeyrek algıladı. 

İŞSİZLİK 2009 - 2010 NİSAN AYLARI 2,9 PUAN GERİLEDİ 

2009 yılının son çeyreğinden itibaren büyüme başladı. Şuan'da altını çizerek ifade ediyorum dünyanın bir çok ülkesinde artış olarakdan gözüküyorsa Türkiye'de düşüyor. Küresel kriz noktasında ülkemizde hızla artan işsizlik oranları %16.1 ile yüksek bir seviyeye ulaştı. Ancak bu tarihten itibaren aldığımız önlemler ile düzenlenmiştir. 2009 şubat ayında 16.1 iken bu yılın şubat ayında 1.7 puan düşerek geriledi. 2009 Mart ayında 15.8 olan oran 2010 ayında 13.7 oldu en son Nisan ayında ise 2009 Nisan 14.9 olan işsizlik oranı 2.9 puan düşerek rekor bir azalmayı yakaladı ve %12'ye düştü. 2.9 puan düşereken Nisan'dan nisana diğer ülkelerde kötü durumdadır. 2009'dan 2010'a slovakyada işsizlika artışı 3.6, 2, 1,4, gibi ülkelerin değişik oranları mevcuttur. 21 Avrupa ülkeisnde ortalama 1 puan söz konusu. ABD'de 0,9 puan artış oldu. Bizde Nisan ayından Nisan ayına işsizlik 2.9 paun azaldı ve azalmaya devam ediyor.

MEVSİMSEL DÜŞÜŞ

Özellikle son açıklanan rakamlarımız Nisan ayına ait. Mayıs Haziran Temmuz ayında işsizliğin daha da gerileceğine inanıyorum, kısa sürede %10'a yakalyacağımıza inandığımı biliyorum. Mahçup olmayada devam edecekler. Bura'da şu şikayetimide dile getirmek istiyorum. Her ay işsilizk rakamları yayınlandığında son derece zorlama yorumları ile olumsuz karamsar bir tablo çizilmek isteniyor. Mevsimsel düşüş deniyor. Aylık oranların farkları deniliyor. Dünya'daki manzara rast geçiliyor. Bizim ekonomik yapımız şuandan sanayi durumuna kadar dönüşmektedir. Bu dönüşümde elbette ciddi sorunlar meydana geliyor. Fakat biz bu sorunları aştık ve aşıyoruz. Tarım dışı istihmar artıyor. Kısacası tıpkı terör'de olduğu gibi işsizlik noktasında da bu hükümet başarılı olmasında işsizlere ne olursa olsun zihniyeti yürütüyorlar. Kriz duasına çıkanları ellerini oluşturanlarını mahçup etmeye Milleti'mizide sevindirmeye devam edeceğiz. İşsizlik Milli bir meseledir. Terör'ün'de en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Yıllardır uygulanan politikaların ortaya çıkarmış olduğu bir netice olarak görünmeyen bir durumdur. Mesleki eğitimin ideolojik nedenlerdin bir tanesidir. Biz Milli birlik ve Kardeşilik projesi derken çok değerli tuttuk. Türkiye'ye huzurumuza istikrarımıza kardeşliğimize bunlarla bilrikte ekonomimize ayak bağı olması için bunların üstüne yürüdük. Tartışılmasından kaçınan ne kadar mesele varsa üstüne gidilmedik ne kadar sorun varsa artık onları çözüm'e koyamayı devam ediyoruz edeceğiz.

İşsizlik çözülmeden, Terör'ü %100 çözmek mümkün değildir. İşsizlik çözülmeden geri kalmışlık, bölgesel gelişmişlik, bugün karşılaşdığımız sosyal problemler çözülemez. Bir yandan Terör meselesini farklı etnik gruplarının durumlarını çözüme koyarken özellikle işsizliği öne aldık gittik ve gidiyoruz. Bütün projeler işsizliğe yönelik yapısal bir projedir.

PRATİK EĞİTİM YOK

Bir yere eleman alacaksınız. İlan veriyorsunuz. Ne iş yaparsın? Cevap: Ne iş olursa yaparım! Öte yandan meslek liselerinden çıkan öğrencilere anlatmakda zorluk çekilmekte. Dün gece bir dostum telefon açtı. Meslek lisesinden çıkan bir çocuk dedi. MEB olarak'da bizim üzerimizde çok önemli bir durumu görüyoruz eksikliği görüyoruz. Süratla bunu gidermek zorundayız. Pratik eğitim yok. Eski müfredat ile bilgi almış sahada bu bilgiler bir şeye tekabül etmiyor. Üniversite'lerde bu eksikliği hissettik bununda üzerine gitmeye başladık. Öğretmen ihracı vs öğrenci mevzuları bellidir. Dil bilen öğrencilerimiz konusunda perişanız. Muhalefet her gittiği yerde bunu eleştiriyor. Siz ne söylüyorsunuz? Değerli arkadaşlar şunu başımızı iki elimizin arasına alıp düşünelim. Biz geldiğimizde Terör'ü engeller önleriz. Senin gönlün nasıl razı olur madem senin elinde böyle bir sihirli deynek var koy ortaya eğer bu kullanıyormuyorsa bunu alıp kullanmadıkları için bu Terör devam etti. 

BAL BAL DEMEKLE AĞIZ TATLANMAZ, BALI YERSEN AĞIZ TATLANIR

Amerika'da işsizliğin oranlarını verdim size işte buyrun bu kriz'de onlarda %10'a çıktı niye halledemedi. Sıfırmıydı orada işsizlik arkadaşlar gerçekleri görelim. Milleti aldatmayalım. İşsizliğin olmadığı bir ülke yok. Başımızı kuma gömmeyelim. Bu gerçekleri'de özellikle STK'lar olarak bu hayatın içerisinde olarak çok açık oratya koymak lazım. Bizim görevimiz bunu asgari seviye indirmek. Bunun gayreti içerisinde olmalıyız. Öbür tarafta kahvehanede tavla zar atanlar var. Gel çalış dediğiniz zaman parada pulda anlaşamayan böylede bir durum toplumumuzun acı yeri. Camlara asılmış eleman aranıyor. Cevabları yok. İş beğendiremiyorsun iş. Hangi metodla muhalefet şu işsizliği önleyecekse lütfen bunu açıklasın. İşsizlik var işsizlik var diye bu bitmiyor. "Bal bal demek ile ağız tatlanmaz balı yersen ağız tatlanır" lütfen uygulanabilir projei koy ortaya uygulamazsak benim Millet'im uygulayabilecek olanı işin başına getirir. Plan projen nedir? Dünyanın hiç bir ülkesinde iş garantisi yoktur. Orada da Üniversite mezunu işsiz var Almanya'da da var hepsinde bunu görüyoruz. Ayaklarımızı yere sağlam basmak zorundayız. İşsizl öğrencileri izleyerek bunlar olmuyor. Hiç bir yerde olmadığı kadar öğretmen alımı yapıyoruz. Biz milli gelirimizi hep bunlara harcadık.

Önceki dönemlerde iflas eden ülkenin imkanlarını heba eden kitleler sorun olduğu zamanları çok iyi hatırlıyoruz. Bugün tanıtımını yaptığımız uzmanlaştırılmış mesleki kurumlar kesinlikle işsizliği kesecektir. 81 vilayetemizde İŞ-KUR inşallah eğitim durumuna alıyoruz. Bu işsizlerimizi bunu açıklayacağız. Yeni ve çok farklı bir idare anlayışı özel sektörün idare'de söz sahibi olduğu bir yer. İŞ-KUR tarafından günlük ödeme günlük SSK iş yerlerinde STAJ'a alnacak burada pratik deneyimlerini arttıracaklar. TOBB'un bağlı olduğu yerlerde bunlar işlere başlayacaktır.

TÜRKİYE BÜTÜN KARAMSARLIĞI BERTARAF EDECEK

Bir yandan istisdamı arttırırke nitelikli iş gücünü yetiştirmiş ciddi şekilde desteklemiş olacağız. Türkiye bütün karamsarlığı bertaraf edecek kadar büyük bir ülke. Dünya'nın en büyük ekonomilerinin direncini tüm dünya'ya gösterdi. Ciddi zorluklar yaşarlarken Türkiye dinamik iş gücüyle kriz'e boyun eğmedi. Aksine bu süreçte Dünya ile daha da bütünleşti. Bu projede olduğu gibi el birliği ile bunu başaracağız. Burada gönül birliğini tesis ederek başaracağız. Aksine Türkiye bu mücadele de yalnız kalırsa bu gelecek nesillerimiz için çok ciddi bir durumdan ibarettir. Ben proje'de emeği geçen bu durumu birlikte yürüten MEB'e SSK'ya Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarımıza TOET Üniversitesine bir kez daha teşekkür ediyorum. Saha'da çalışacak emeği geçecek arkadaşlarımıza ayrıca teşekkür ediyoru başarılar diliyorum bu projenin Millet'imize hayırlı uğurlu olmasını diliyor hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

(ihlas)