Kıbrıs'ta çözüm için 2011 uyarısı

Kıbrıs Harekâtı'nın 36. yıldönümünde Ada'da kapsamlı çözüm için nihai tarih olarak 2010 yılının sonuna işaret edildi. Devlet Bakanı Çiçek, bu tarihe kadar çözüm olmadığı ta...



Kıbrıs Harekâtı'nın 36. yıldönümünde Ada'da kapsamlı çözüm için nihai tarih olarak 2010 yılının sonuna işaret edildi. Devlet Bakanı Çiçek, bu tarihe kadar çözüm olmadığı takdirde 'herkes kendi yoluna' mesajı verirken, Rum tarafına da görüşmeleri uzatmama çağrısında bulundu. KKTC lideri Eroğlu da yıl sonunun Ada için dönüm noktası olduğunu söyledi.

Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 36. yıldönümü çerçevesinde yapılan kutlamalarda Ada'da kapsamlı çözümün gerçekleşmesi için 2011 uyarısı yapıldı. KKTC'deki törenlere hükümeti temsilen katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye'nin Kıbrıs'ta yıl sonuna kadar çözüm istediğini vurgulayarak, aksi takdirde tek devletli bir çözümün zora gireceğini ifade etti. Çiçek, törende yaptığı konuşmada, "Bu yılın sonuna kadar Rum tarafı ve onu destekleyenler, bu meseleyi bir çözüme kavuşturamazlarsa herkes kendi yolunda gitmeye devam edecektir. Çünkü bu, ilânihaye sürdürülecek bir konu değildir." dedi.
Kıbrıs sorununu Türkiye'nin AB üyeliği için önşart olarak değerlendirenlere de, "Eğer birileri çıkıp ya Kıbrıs ya AB diyecek olursa, Türkiye'nin her zaman tercihi Kıbrıs olacaktır." cevabını verdi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Kıbrıs müzakerelerinde "bu yılın sonunun bir dönüm noktası olduğunu" ifade ederek, "Önümüzdeki yıl güney komşularımızda seçimler var, bu nedenle müzakerelerin gelecek yıla uzaması bir antlaşma ihtimalini ortadan kaldıracak ya da konuyu en azından uzunca bir süre için rafa kaldıracaktır." diye konuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı törende Eroğlu, anavatan Türkiye'nin iktidarı, anamuhalefeti, devlet kurum ve kuruluşları ile Kıbrıslı Türklerle birlikte olduğunu vurguladı.
Cemil Çiçek, törendeki konuşmasında önceki gün imzalanan tarihî su projesine dair bilgi de verdi. Projeye göre Ada'ya denizin altında döşenen borularla su taşınacak. 450 milyon dolar maliyeti olan projenin uzun süredir hayal edildiğini belirten Çiçek, projenin dört yıl sonra bitirileceğini söyledi. Eroğlu da projenin Türkiye ile gönül bağının bir göstergesi olduğunu açıkladı.
Bu arada İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Kuzey Kıbrıs'ta yapılan turizm yatırımlarından dolayı Akdeniz'in Las Vegas'ı olmayı planladığını yazdı. Gazetenin dünkü sayısında yer alan haberde, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nda, KKTC'de Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun 150 milyon sterlinlik oteli açacağı belirtildi. ABD'nin Nevada eyaletinde bulunan Las Vegas kenti ülkenin kumar başkenti olarak biliniyor.


Zaman