Harvard'lı akademisyen Ethan Zuchkerman sert çıktı

Zuckerman: Dünyanın kalanında ne olup bittiği, Batı'nın umurunda değil

Harvard'lı akademisyen Ethan Zuchkerman sert çıktı
Dünyanın en saygın öğretim kurumlarından birisi olarak kabul edilen Harvard Üniversitesi'nde görevli akademisyenlerden Ethan Zuckerman, Batı dünyası olarak, internet anlayışlarına yönelik samimi açıklamalarda bulundu.

Oxford'da gerçekleştirilen TED (Teknoloji, Eğlence ve Dizayn) konferansında yaptığı konuşmada internetin Batı dünyasında öncül görevini yerine getirmekten çok uzak olduğunu ifade eden Zuckerman, dünyanın geri kalanında yaşanan gelişmelerden, bilgilendirmelerden doğru dürüst haberdar olamadıkları tezini konuşmasının ana merkezine yerleştirirken devamında şunları söyledi:

"Biz bir kaç zengin ülke olarak, kendimiz gibi olan insanlar ve ülkeler dışında herhangi bir şeyle ilgilenmiyoruz. Bu sebepten ötürü internet bizim bakış açımızı, dünya görüşümüzü çok da değiştirmedi. İnternetin esas amacı dünyayı küçülttüğü oranda bilgi kaynaklarına, yaşanan gelişmelere çok daha kolay erişim sağlamayabilme imkanı yaratabilmekken bizim Batı Dünyası olarak tek yaptığımız şey görüşlerimizi, bizim gibi düşünen bir grup insanla paylaşmak."

Konuşmasında Çin'de yaklaşık iki yıldır son derece başarılı bir biçimde kotarılan Yeeyan projesine değinen akademisyen, bu proje dahilinde yer alan 150 bin gönüllü çevirmen sayesinde Çin'in her gün Batı Dünyasında yaşanan gelişmelerden haberdar olduğunu vurgularken, kendilerinin ise her geçen gün biraz daha koptuklarının altını çizdi.

Zuckerman'ın kurduğu şu cümle de özellikle dikkatimizi çekenler arasında:

"Eskiden Amerika'da yayınlanan haberlerin %30-40 kadarı yabancı medyaya ait gelişmelerdi. Oysa şimdi bu rakam %10 dolaylarında seyrediyor. Üstelik zaten iyiden iyiye azalan bu haberlerin de büyük çoğunluğu Irak veyahut Afganistan gibi Amerikan askerlerinin bulunduğu ülkelerden geliyor."

Evet; Zuckerman'ın konuşmasının özeti ve vurgulamaya çalıştığı ana tema bu. Açıkçası her zaman olmasa dahi çoğu zaman 'nalıncı keseri' gibi hep kendine yontan Batı Dünyasından çok da duymaya alışık olduğumuz türden söylemler değil.

Pclabs