Gümüşhane'de Kömür Fiyatları Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Karasal iklim şartlarının hüküm sürdüğü Gümüşhane'de kömür fiyatları yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Gümüşhane'de Kömür Fiyatları Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı
İlde kömür ticareti ile uğraşan firmalardan alınan bilgilere göre kömür fiyatlarındaki artışın devam etmesi beklenirken, Şubat-Mart aylarında tonu 400 TL'ye satılan değişik kalitedeki ceviz kömürlerin bugünlerde 480 ile 520 TL arasında satılıyor.
Firma yetkilileri, Trabzon'dan aldıkları rus linyit kömürünün kalorifer kazanlarında kullanılan portakal ve karpuz çeşidinin 620-630 TL arasında, vatandaşların sobalarında kullandığı ceviz çeşidinin ise 480 ile 520 TL arasında satıldığını söyledi. Kış aylarına oranla, yaz ortasında meydana gelen yükselişin gerekçesinin ithalatçı firmalara sorduklarında 'Rusya'nın Avrupa ve Çin'e yaptığı ihracat' cevabını aldıklarını ifade eden yetkililer, yüksek fiyatlar nedeniyle satışların durduğunu kaydetti.
Vatandaşların kömür fiyatlarını sorup gittiğini ve fiyatların düşmesini beklediklerini belirten firma yetkilileri, "Geçtiğimiz yıllarda 750 TL'ye kadar yükselen kömür fiyatları 2009 yılında sert bir düşüşe geçmişti. Şimdi yeniden yükseliş trendine girdi. Fiyatlar yükselince yaz ayıdır ucuzdur beklentisi ile dükkana gelen vatandaşlar fiyatı duyunca çıkıp gidiyor. Satışlarımız resmen durman noktasına geldi" diye konuştular.
Kömür satışı yapılan yerlerde en büyük sıkıntılardan birisinin de "veresiye" olduğunu belirten yetkililer, "Bir ton kömürün fiyatı neredeyse asgari ücrete yaklaştı. Vatandaş peşin para verip 1 ton kömürü nasıl alsın. Genelde veresiye alınıyor ama bu da bizi zor durumda bırakıyor. Bazı vatandaşlarımız veresiye aldıkları kömürün taksitlerini ödemekte zorluk çıkarıyor" dediler.