Eski Valilik Binası Kaderine Terk Edildi

Erzurum'da 1900'lü yılların başında yaptırılan, uzun yıllar vilayet ve adliye binası olarak hizmet veren tarihi bina, adeta kaderine terk edildi

Eski Valilik Binası Kaderine Terk Edildi
Erzurum'da 1900'lü yılların başında yaptırılan, uzun yıllar vilayet ve adliye binası olarak hizmet veren tarihi bina, adeta kaderine terk edildi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum gezisi sırasında ziyaret ettiği ve hatıra fotoğrafı çektirdiği tarihi binanın kapısının önünde bakımsızlıktan yabani otlar çıkmaya başladı.
Kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan tarihi bina, Cumhuriyet ilanı sonrası yıllarca valilik binası olarak hizmet verdi. 1924'te Erzurum'a gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün de ziyaret ettiği ve şehrin mülki amirleriyle birlikte önünde hatıra fotoğrafı çektirdiği bina, Merkezi Yönetim Caddesi'nde yeni hükümet konağının yapılmasının ardından Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) olarak kullanıldı. DGM'nin kapatılmasının ardından kapısına kilit vurulan bina, yaklaşık 3 yıldır kaderine terk edildi. Merkezi bir yerde olmasına karşın bakımsızlıktan dış duvarları kirlenen binanın kapısında yabani otlar çıkmış durumda.
Duvarlarındaki boyaların yer yer döküldüğü binanın bir an önce eski kimliğine kavuşturulması gerektiğini belirten vatandaşlar, tarihi eserlere gereken ilginin gösterilmemesine tepki gösteriyorlar. Bir döneme tanıklık eden binanın DGM'lerin kapatılması sonrası adeta kaderine terk edildiğini dile getiren vatandaşlar, "Tarihi eserin bu kadar yoğun olduğu kentte, eserler maalesef korunamıyor. Birçok önemli kararın alındığı bina, en işlek cadde üzerinde olmasına karşın şimdi yalnızlığa gömülmüş durumda. Yetkililerin bu ilgisizliğini anlamak mümkün değil" dedi.