Ekonomik Kriz Ve Devlet Desteği Tersine Göçe Neden Oluyor

Devletin tarım ve hayvancılığa uyguladığı teşvik, iş bulmak için gittikleri büyükşehirlerde ekonomik krizle birlikte yaşam mücadelesi veren Erzurumlular'ın köylerine geri dönmesini sağladı.

Ekonomik Kriz Ve Devlet Desteği Tersine Göçe Neden Oluyor
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, işsiz kalan ve tarıma verilen destekten yararlanmak isteyenlerin yıllarca atıl halde duran tarlalarını yeniden ekip biçmek için tersine göç yaptığını söyledi. Harmandar, son birkaç ayda köyüne dönen 35 ailenin yaklaşık 500 dönüm araziyi yeniden tarıma kazandırdığını söyledi.
Başta İstanbul olmak üzere sanayinin geliştiği büyükşehirlere göçle birlikte atıl hale gelen tarım arazileri, yeniden gözde olmaya başladı. Amerika'da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin ardında metropollerde işlerini kaybedenler, geçimlerini sağlayabilmek için memleketlerinin yolunu tuttu. Yanlış uygulamalar yüzünden kan kaybeden tarımda üretimin artırılması için devletin makine ve ekipman alımlarında yüzde 50'ye varan bir destek sağladığını belirten Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, süt sağım ünitesi ve soğutma, el traktörü, lazerli tesviye, mısır hasadı ve rüzgar makinesi gibi çiftçinin ekim ve biçmede kullandığı 30 makineye destek verildiğini kaydetti.
Yaklaşık 600 bin büyükbaş hayvanla Türkiye'nin en fazla büyükbaş hayvan beslenen şehri olan Erzurum'da özellikle hayvan yemine büyük destek verildiğini hatırlatan Harmandar, "Yem bitkisinde yonca'nın dönümüne 115, korunganın 80, sılajlık mısırın 60, sorgun otunun 55 ve fig'in 30 lira teşvik veriliyor. Ayrıca geçen yıl mazot ve gübre için dönüm başına 6 bin 500 lira çiftçiye destek sağlandı. Devletin tarım ve hayvancılığa verdiği destek, büyükşehirlerde iş bulmakta ve yaşamakta zorlanan Erzurumlalar'ın köylerine dönmesini sağladı. Artık insanlar, batıdaki illere göç etmeyi ertelerken, metropollerde güç şartlar altında yaşayanlar da memleketlerine geri dönüyor. Son birkaç ayda merkeze ve ilçelere bağlı köylere 35 aile geri döndü. Bu aileler, göç ettikten sonra kaderine terk ettikleri tarlalarını ekip biçince yaklaşık 500 dönümlük arazi yeniden tarıma kazandırılmış oldu. Ayrıca emekli olduktan sonra aldığı maaşla geçinemeyenler de köylerdeki arazilerini değerlendirmek için tarıma yönelmesi de sevindiricidir" diye konuştu.