ABD ile ekonomik işbirliği için kritik anlaşma - EKONOMİ

ABD ile Türkiye arasında ekonomik işbirliğini artırmak için önemli eşiklerden biri aşıldı. Illinois eyaletiyle mutabakat zabtı imzalandı. Bakan Zafer Çağlayan “Bu diğer eyaletlere de hızla yayılacak” dedi



ABD ile Türkiye arasında ekonomik işbirliğini artırmak için önemli eşiklerden biri aşıldı. Illinois eyaletiyle mutabakat zabtı imzalandı. Bakan Zafer Çağlayan “Bu diğer eyaletlere de hızla yayılacak” dedi

BERİVAN ORUÇOĞLU  ŞİKAGO

ABD ve Türkiye arasında yeni bir sayfa açılıyor. ABD ile model ortaklığın en somut adımı olan ‘Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi’nin (ETSİÇ) ilk adımı Illinois’da atıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ile Illinois Eyaleti Ticari ve Ekonomik Fırsatlar Bölümü (TEDF) arasında imzalanan mutabakat zaptıyla Türkiye, ABD’de eyaletler bazında çalışmalarına start verdi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, varılan anlaşmayla ilgili “Bugün bir ilki gerçekleştiriyoruz, bu anlaşmayla ABD ile stratejik işbirliği ekonomi işbirliğine de dönüşmektedir” dedi.

EN DOĞRU ADRES TÜRKİYE

Çağlayan, ‘Türkiye’nin küresel ölçekte gelişmek isteyen şirketlerin en doğru adresi’ olduğunu vurgulayarak, “Türkiye bugün önde gelen birçok Amerikan firmasının üssü halinde. Global oyuncu olmak isteyenler için Türkiye en doğru ve en yakın adres” diye konuştu.  Zaptın ticaret, yatırım, karşılıklı yatırım, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bir araya gelmesi gibi konularda işbirliği sağlayacağını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi: “İnovasyon, teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi çalışmaları da bu kapsamda olacaktır. Bugün Türkiye birçok ünlü Amerikalı firmanın üssü halinde. Bölgesinde stratejik, coğrafi önemi var. Çok önemli stratejik dağıtım kanallarına sahip bir ülke. Orta Asya, Ortadoğu, Kafkaslar, Balkanlar ve Kuzey Afrika’ya ulaşmada en yakın en doğru adrestir. Küresel ölçekte gelişmekte, yol arayan şirketler için en doğru yer alan ülkedir. Illinois 12 milyon nüfusu, 500 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) ile ABD sanayi ve ticaretinde çok önemli yere sahip.”

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı veTEDF Başkanı Warren Ripley arasında imzalanan anlaşmada; Türkiye ve Illinois arasında ticaretin gelişmesi için ortak seminerler, konferanslar ve roadshowlar düzenlenmesine, KOBİ’ler arasında inovasyon ve teknoloji transferine, işbirliğini kuvvetlendrimek için iş okulu ziyaretlerini üzerinde mutabakat sağlandı.

Transformers 3 filminin setini izledi

Çağlayan, Şikago’da çekimi süren Transformers 3 filminin setini gazetecilerle birlikte izledi. Şikago Belediyesi’nin filmin çekilmesi için yapımcı şirkete 6 milyon dolar destek verdiğini söyleyen Çağlayan, Harry Potter filminin çekildiği bölgeye 2 milyar sterlin kazanç sağladığını söyledi. Çağlayan, şöyle dedi: “Gelseler de keşke İstanbul’da, Ankara’da çekseler. 22 Arap ülkesinde izlenebilen MBC kanalıyla 34 Türk dizisi Arap dünyasında takip ediliyor. Yerli filmlerin piyasadaki payı yüzde 59’a çıktı. Türk filmlerini tanıtabilirsek, Türkiye’yi tanıtabiliriz.”

Seçimde yüzde 45 oy alırız dedim, kimse iddiaya giremedi

Katıldığı Ulusal Strateji Forumu’nda (National Strategy Forum) işadamlarının kendilerine laikliği sorduklarını belirten Çağlayan, şunları söyledi: “Türkiye’nin anayasası ve yasalarının belli, İslam ülkeleri arasında en modern ülke olduğunu söyledim. Biz İslamcı bir parti değiliz. Muhafazakar demokrat partiyiz. Seçimi sordular. Ben bizim 6 yıllık iktidarımız süresinde 75, bizden önceki 30 yıllık sürede 8 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye geldiğini söyledim. Seçimle ilgili en son Konda’nın anketinde bizim oyumuz kararsızlar dağıtılmış halde yüzde 45. Biz AK Parti olarak aynı çoğunlukla iktidara geleceğiz dedim. Hiçbiri hayır olamazsınız demedi. Kravatına iddiaya girerim dedim. Hiçbiri benimle iddiaya girmedi. İşadamları olarak sizin için önemli olan siyasi istikrar dedim.”

AFRİKA YOLU TÜRKİYE OLDU

 ABD’nin önde gelen işadamlarıyla görüşen Bakan Çağlayan, dev Amerikan şirketlerini Türkiye’ye çağırdı. Çağlayan, Boeing Ticari Stratejilerden Sorumlu Başkanı Joe Lower, Kraft Foods Uluslararası Ticaretten Sorumlu İcra Direktörü Ken Roberts, Amerikan International Radio’nun CEO’su Dorel Nasui, Şikago Ticaret Odası Vakfı Başkanı Lance Pressl, Şikago Bölgesi Uluslararası Ticaret Birliği İcra Direktörü Richard Paullin, Investigroup Direktörü Charles F. Steilen, MacLean Power Systems CEO’su Barry MacLean ile bir araya geldiğini, bütün görüşmelerde Türkiye’de yatırıma ve offset’e önem verdiklerine dikkat çektiğini anlattı. Çağlayan, Boeing’den Joe Lower’a “Türkiye’ye mal satmak istiyorsanız, Türkiye’de ciddi üretim yapmanız gerekir” dedi. Çağlayan Amerikan şirketlerinin Afrika pazarına girmek istediğini, Ortadoğu’da bazı ülkelerde sıkıntı çeken Amerikan şirketlerine ise destek olacaklarını kaydetti. “Afrika’nın yolu Türkiye’den geçiyor” diyen Çağlayan, birçok firmanın Ortadoğu için Türkiye’yi merkez gördüğünü söyledi.

Star Gazete