1 milyonuncu Fiat Doblo banttan indi

Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları tarafından üretilen 1 milyonuncu Fiat Doblo banttan indirildi. Tofaş'ın mühendis ve işçisinin emeği ve Türkiye'de Ar-G

Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları tarafından üretilen 1 milyonuncu Fiat Doblo banttan indirildi. Tofaş'ın mühendis ve işçisinin emeği ve Türkiye'de Ar-Ge çalışması yapılan ilk gerçek elektrikli araç olduğu bildirilen 'Fiat Doblo EV'nin ilk test sürüşü de törene katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından yapıldı.

Bakan Nihat Ergün, törende yaptığı konuşmada, Türk otomotiv sanayiinin geldiği noktanın gururu verici olduğunu dile getirdi. Yeni Doblo'nun üretiminde Türk tasarım uzmanlarının görev aldığına vurgu yapan Ergün, bu durumun, Tofaş'ın yerli ve yan sanayiyi geliştirme kabiliyetini ortaya koyduğunu ifade etti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, üretimine 2000 yılında başlanan Fiat Doblo'nun 1 milyonuncusunun banttan indirilmesinin ülkemizde otomotiv sektörünün gücünü gösterdiğini dile getirdi. Türkiye'nin, otomotiv merkezleri olma yolunda emin adımlarla ilerlediğine işaret eden Ergün, Tofaş'ın yeni Fiat Doblo gibi projelerle yatırımlarına devam etmesinden memnuniyet duyduklarını anlattı.

Tofaş'ın, küresel krizin yaşandığı 2009 yılında 225 milyon Euro'luk yatırım yaptığını hatırlatan Ergün, kriz sürecinde risk alarak yatırım yapan şirketlerin kazançlı çıktığını belirtti. Yeni Fiat Doblo projesiyle yıllık üretimin 140 bin adede ulaşacağını kaydeden Bakan Ergün, şunları söyledi: "Bu yatırımla birlikte 8 yıl içinde de 6,3 milyar Euro döviz girdisi sağlanacak. Yeni aracın geliştirilmesinde Türk ürün geliştirme ve tasarım uzmanlarının çalışmış olmaları sevindiricidir. Bu durum, Tofaş'ın ve yerli yan sanayinin araç geliştirme kabiliyetini artırmıştır. Böylece, gelecekte yeni projelerin Türkiye'ye gelme imkanı artmıştır. Üretim ve montaj konusunda dünyanın en iyi ülkelerinden biriyiz. Bu vesileyle sıfır hataya yakın üretim yapan mühendis, tekniker ve işçi arkadaşlarımızı kutlamak istiyorum."

"ÜRETİM VE İHRACATTA LİDERİZ"

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da Türkiye ihracat şampiyonu Doblo'nun, bir milyonuncu adedini banttan indirmekten mutluluk duyduklarını anlattı. Koç Topluluğu olarak, ülke ekonomisinin itici güçlerinden olan otomotiv sektörüne 82 yıldan beri hizmet verdiklerini ifade eden Koç, sektördeki şirketlerinin, geçtiğimiz yıl Türkiye'nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 50'sini, ihracatının ise yüzde 48'ini gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Vehbi Koç'un, 1968 yılında Türkiye'ye bir otomotiv fabrikası kazandırma hayaliyle temellerini attığı Tofaş'ın, sektörün bu günlere ulaşmasında önemli bir katkısı olduğuna işaret eden Koç, şöyle konuştu: "Tofaş, gerçekleştirdiği Mini Cargo projesi, Türkiye'de üretilip tüm Avrupa'ya ihraç edilen sedan modeli Linea ve yeni Doblo projelerinde gösterdiği başarılı çalışmalarla, sadece ülkemiz sanayisinde değil, dünya pazarlarında söz sahibi küresel bir aktör konumundadır. Bu projeler sayesinde, Tofaş fabrikasının yılda 360 bin olan üretim kapasitesi 400 bine çıkarılmıştır."

"TOFAŞ GLOBAL BİR ŞİRKET HALİNE GELDİ"

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır da Tofaş'ın üretimi, Ar-Ge'si, teknoloji yatırımları ve her geçen yıl başlattığı yeni projeler ve büyümesiyle sektörün dinamosu olduğunu ifade etti. Pandır, şu bilgeleri verdi:

"20 bin gibi mütevazı bir üretim kapasitesiyle başladığımız yolculuğumuz, 400 bin adet gibi Türkiye'de otomotivin en yüksek kapasitesine ulaştı. Bu rakamlar, bana sadece sayıları, üretilen araçları ifade etmiyor. Bu rakamlar bana, yıllarca Tofaş'ta emek veren, bu büyük işlere imza atmamızı sağlayan binlerce çalışanımızı, bayi ve tedarikçilerimizde bizimle tek yürek halinde çalışan yol arkadaşlarımızı hatırlatıyor. Her birinin emeği, alın teriyle buralara geldik, ne kadar teşekkür etsek azdır."

"BİN 500 KİŞİYE YENİ İŞ İMKANI SAĞLIYORUZ"

Yeni Fiat Doblo projesiyle mavi ve beyaz yaka olmak üzere toplam bin 500 kişiye yeni iş imkanı sağladıklarının altını çizen Pandır, buna yan sanayi, bayi, tedarik zinciri gibi diğer halkalar da eklendiğinde, yaklaşık 9 bin kişiyi aşan bir istihdam imkanı oluştuğuna vurgu yaptı.

İtalya'nın Ankara Büyükelçesi Gianpaolo Scarante de Tofaş'ın Türkiye ve yurt dışı pazarlarında büyük bir başarı elde etmesine vesile olan, yeni nesil ticari araçlarının önemli ismi Doblo'nun milyonuncu adedini kutlamak üzere burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından banttan indirilen 1 milyonuncu Fiat Doblo'ya Bakan Ergün, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile diğer yetkililer imza attı. Bakan Ergün, daha sonra Koç'u yanına alarak Yeni Doblo ile test sürüşü yaptı.