Zimbabwe'yi krizden elmas çıkaracak!

Elmas satışını kontrol eden Kimberley Süreci Sertifika Programı'nın (KPCS), St. Petersburg'ta toplanan Dünya Elmas Konseyi'nde Zimbabwe'ye uyguladığı

Elmas satışını kontrol eden Kimberley Süreci Sertifika Programı'nın (KPCS), St. Petersburg'ta toplanan Dünya Elmas Konseyi'nde Zimbabwe'ye uyguladığı yasağı gevşetmesiyle 10 yıldır ekonomik sorunlarla boğuşan ülke, krizden çıkmak için iyi bir fırsat elde etti. KPCS, ülkedeki insan haklarını bahane ederek, son 4 yıldır Zimbabwe'nin elmaslarına lisans vermiyordu.

Zimbabwe'de koalisyon ortaklarının üzerinde anlaşabildikleri birkaç maddeden biri, stoklarda biriken ham elmasların ihracatı için lisans hakkı idi. Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin Zanu-PF Partisi'nden Maden Bakanı Obert Mpofu ile, muhalefet lideri Başbakan Morgan Tsvangirai'nin atadığı Demokratik Değişim Hareketi'nden Maliye Bakanı Tendai Biti yasaklanan elmas lisansını tekrar elde etmek için ateşli kampanyalar yürütmüşlerdi. Bakanlara göre borç batağındaki ekonomiyi rayına sokmanın yolu "Kimberley" sertifikalı elmas ihracatıydı.

Öte yandan sivil toplum örgütleri ve insan hakları grupları, Zimbabwe'nin zengin Marange Elmas Madeni'nin askerlerin kontrolünde olduğunu, bu bölgeden çıkarılan "elmas"ın yıllardır bölgedeki çatışmaları körüklediğini ve madendeki insan hakları ihlallerini öne sürerek, karara karşı çıkıyorlar.

Birleşmiş Milletler Genel Kurul kararı ile tanıtılan Kimberley Süreci Sertifika Programı-The Kimberley Process Certification Scheme (KPCS), 2003'te devletlerin, endüstricilerin ve sivil toplum örgütlerinin beraberliğinde kuruldu. Elmaslardan elde edilen gelirlerin ne amaca hizmet ettiğini belirledikten sonra satışlarına lisans veren KPCS, isyancı hareketlerin elmas kaçakçılığı ve ham elmas satışı yaparak meşru hükümetlere karşı mücadelelerini finanse etmelerini önlemeyi amaçlıyor.

Şu ana kadar yaklaşık 55 bin lisans veren KPCS, sadece 2006'da 35.7 milyar dolarlık ham elmas ihracatını gözlemledi. Kimberley'in 2010 dönem başkanı İsrail.