Şehit Aileleri Derneği Başkanı Kunt: Anayasa değişikliğini biz istedik kimse şehit ailelerini etkilemeye kalkışmasın
Adana Şehit Aileleri Derneği Başkanı Emine Kunt, yıllarca şehitlerin 'görev ve terör şehidi diye ayrımcılığa tabi tutulduğunu belirterek, referandumun
Kendileriyle alakalı yasal düzenlemeler yapılması için çok kapı çaldıklarını anlatan Kunt, "Maalesef yıllarca bizim sesimizi duyan olmadı. Anayasa değişikliğinde şehit aileleriyle alakalı pozitif ayrımcılık yapılmasını şehit aileleri olarak biz istedik. Şimdi, istediğimiz değişikliğe nasıl 'hayır' deriz. Değişikliğin birinci maddesine konulması bize verilen önemi gösteriyor. İlerleyen dönemlerde bizlerle alakalı çıkacak yasalarda kolaylık getirecek." dedi.
Değişiklikteki bazı maddelere karşı çıkanların şehit ailelerini 'askeriyeyi bölmeye çalışıyorlar, pakette şehit aileleri kullanılıyor' diye etkilemeye çalıştığını anlatan Emine Kunt, "Biz Adana şehit aileleri olarak Anayasa değişiklik paketine kendimizle alakalı pozitif ayrımcılık konulması için aylardır mücadele ediyoruz. Maalesef maddelerden hiç haberi olmayan ve maddeleri baştan sona hiç okumamış insanlar değişikliğe karşı çıkıyor. Başkalarının cümleleriyle ve yönlendirmesiyle şehit ailesini düşünerek yapılan değişikliğe nasıl karşı çıkarım. Yıllarca görev şehidi, terör şehidi diye dışlandık. Bu ayrımcılığın kalkması için Anayasa'da şehit aileleriyle ilgili pozitif ayrımcılık şart." ifadesini kullandı.
Şehit ailelerinin, 'referandumda başkanım ne yapacağız' diye soru yönelttiğini hatırlatan Emine Kunt, "Şehit ailelerimizi kimse baskı altında tutmasın. Şehit ailelerinin içinde Türk, Alevi, Kürt Arap herkesimden insan var. Yarın gizli oylamada sandıkta yine istediği oyu verecektir. Herkesin görüşüne saygı duyuyoruz." şeklinde konuştu.
Siyasilerin referandum için tek tek gelmeye başladığını anlatan Kunt, "Bazıları 'vatan satılıyor' bazıları Asker elden gidiyor' diyecek. Siyasilerin işleri bittiğinde bizim yanımıza uğramaz olurlar. Bizim için şimdiye kadar kim ne yaptı. Eğer bana bu değişiklikle ayrıcalık yapılıyorsa bu değişikliğe destek veririm. 26 maddenin 26'sını beğeneceğim diye de bir şey yok. Milleti baskı altında tutmak her zaman ters tepmiştir. Acılı şehit ailelerinin rahat bırakın. Herkes kendi çıkarını gözetecek." diye konuştu.
Şehit aileleriyle alakalı pozitif ayrımcılık yapılması sürecinde AK Parti Adana Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Sözcüsü Fatoş Gürkan'ın kendilerine sahip çıktığını anlatan Kunt, "Sorunlarımıza duyarlı davrandı. Bir bayan milletvekili olarak problemlerimizi Başbakan Erdoğan'a iletti. Kendisine teşekkür ediyoruz." dedi.
Diğer taraftan 12 Eylül'de yapılacak referandum, Anayasa değişikliği, kadın, çocuk, yaşlı, özürlü, şehit dul ve yetimleri ile gaziler için özellikle sosyal hayata yönelik çok önemli yenilikler getiriyor. Çocuk hakları ise ilk kez anayasal güvenceye giriyor. Daha önce Anayasa'da yer alan 'Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.' şeklindeki hükme, 'Bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz." ibaresi eklendi. Artık şehit aileleri yeni düzenlemelerde pozitif ayrımcılık kapsamında ele alınacak. Kendileriyle alakalı çıkacak yasalar kolaylaşacak.