Güney Afrikalı diplomat İsrail'e geri döndü

Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Gazze'ye yardım götüren Türk gemisine yapılan kanlı baskından sonra geri çağrılan Güne

Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Gazze'ye yardım götüren Türk gemisine yapılan kanlı baskından sonra geri çağrılan Güney Afrika'nın Tel Aviv Büyükelçisi İsmail Coovadia'nın 7 hafta sonra tekrar görevine başladığı duyuruldu.

İsrail Ordusu'nun saldırıda hatalar tespit etmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Güney Afrika, uluslararası soruşturmayı ve Gazze ablukanın kaldırılması isteğini yeniledi. Yapılan açıklamada, "Uluslararası soruşturma Birleşmiş Milletler tavsiyeleri doğrultusunda tarafsız, güvenilir, hızlı ve şeffaf olmalıdır." denildi.

Mavi Marmara saldırısına en sert tepki veren ülkelerden Güney Afrika, elçisini geri gönderme sebeplerini, "Bütün bu olumsuz gelişmelere karşın yine de Coovadia'yı geri gönderme sebebimiz, bölgedeki gelişmeleri yakından gözlemleme isteğimiz. Karar, yoğun tartışmalar ve alınan tavsiyeler sonucu verildi." diye açıklandı. Bakanlık açıklamasına, "Güney Afrika hükümeti, Gazze'de binlerce sivilin gün yüzüne çıkmamış acılarını dindirmek için ablukanın kaldırılması isteğini tekrarlayacaktır." cümlesini de ekledi.

Güney Afrika hükümeti, beyazların idaresindeki ırkçı rejimin yıkıldığı 1994'ten bu yana yakaladığı her fırsatta İsrail'in Filistin'deki işgalci politikalarını eleştiriyor.

.