Davutoğlu, Şam'da Iraklı Şii Lider Mukteda el Sadr ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye temasları çerçevesinde Iraklı yetkililer ile bir araya geldi. Suriye lideri Esad ve Lübnan Başbakanı Hariri i

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye temasları çerçevesinde Iraklı yetkililer ile bir araya geldi. Suriye lideri Esad ve Lübnan Başbakanı Hariri ile görüşmesinin ardından Davutoğlu, Türkiye Şam Büyükelçiliği'nde Irak eski Başbakanı İyad Allavi, gece saatlerinde ise Şii Lider Mukteda el Sadr ile görüşerek Irak'ta hükümet kurulması çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Ebla Şam Oteli'nde gerçekleştirilen görüşmede, Davutoğlu ve Mukteda el Sadr, Irak'taki son gelişmeleri değerlendirdi. Davutoğlu'nun, el Sadr'a hükümet kurulması çalışmaları hakkında bilgi verdiği belirtildi. Şii lider el Sadr, Türkiye'nin tutumunun bölge ve Irak halkının çıkarlarını gözetlediğini söyledi. El Sadr, "Türk hükümeti ve Türk hükümetinin tutumu hem Irak halkının hem de bölgenin çıkarlarını gözetiyor. Türkiye'nin tutumu ulusal ve islami bir tutumdur. Bizden böyle bir görüşme talebinde bulunmanız beni memnun etmiştir" şeklinde konuştu.

Davutoğlu da görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Davutoğlu, El sadr'a yönelik olarak, "Sizin ve sizin ailenizin Irak için katkısı çok büyüktür. İlmi açıdan önemli bir katkısı olmuştur. Biz bunu hep takdirle andık. Irak'ın birlik ve beraberliği ve Irak'ın geleceği konusunda çabalarınızı takdir ediyoruz. Türkiye olarak Irak'ın kaderini kendi kaderimiz olarak görüyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, Şam Havaalanı'nda basın mensuplarının ısrarlı sorular üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri verimli görüşmeler yaptığını söyledi. Davutoğlu,"Esad ve Hariri ile birlikte görüştük ayrıca Hariri ile tekrar ayrı görüştüm. Onlarla dörtlü anlaşmada atılacak adımları konuştuk. Iraklı Liderlerle görüşmelerimiz oludu. Hepsi çok iyi geçti. Olumlu yönde bir gelişme var. Sayın Allavi ve el Sadr ile çok kapsamlı görüşmeler yaptım. İyi yönde gelişmeler var" dedi.