Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Mısır'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül akşam saatlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'ye geldi.

Kahire Uluslararası Havaalanında Cumhurbaşkanı Gül'ü, Türk asıllı Mısır Dış Ticaret ve Sanayi Bakanı Muhammed Raşid Muhammed ve Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı karşıladı. Gül, Kahire'deki programına Türkiye'nin Mısır Büyükelçiliği Rezidansında onuruna verilen akşam yemeğine katılarak başladı. Yemeğe Türk ve Mısırlı iş adamları ve diğer davetliler katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül yarın sabah saat 09.30'da Kahire'de Harp Akademisi'nde düzenlenecek mezuniyet törenine, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile birlikte katılacak. Ardından Mısır Cumhurbaşkanlığı saraynda Mübarek ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Görüşmede Ortadoğu'daki son gelişmeler, Gazze'ye uygulanan ambargo, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı, Filistin devletinin kurulması yönündeki girişimler, Filistin ile İsrailliler arasında son iki aydır Amerikan yönetimi aracılığı
ile devam eden dolaylı görüşmelerin ele alınması bekleniyor. İki liderin özellikle son yıllarda iki ülke arasında hızla artan ekonomik ilişkiler ve Türk iş adamlarının Mısır'a yaptığı yatırımların daha da artırılması konusunu masaya yatırması bekleniyor.
Mısır ile Türkiye arasında dış ticaret hacmi son beş yılda altı kat arttı. 2005 yılından önce yarım milyar dolar olan iki ülke arasında ticaret hacmi, 3 milyar dolara yaklaştı. Önümüzdeki iki yılda bu rakamın 5 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Gül'ü havaalanında karşılayan Mısır Dış Ticaret ve Sanayi Bakanı Muhammed Raşid Muhammed, Cumhurbaşkanı Gül'ün Mısır'da çok sevildiğini ve Türkiye ile Mısır arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin çok iyi olduğunu dile getirdi. Bu ziyaretten dolayı çok memnun olduklarını anlatan Muhammed, şöyle konuştu: "Sayın Gül'ün Mısır'ın devrim yıldönümü kutlamalarına ve Harp Akademisi mezunları törenine katılacak olması iki ülke arasında çok sıkı ilişkiler olduğunu göstermektedir. Mısır Cumhurbaşkanı
Mübarek ve Gül arasında zaten çok özel bir dostluk ilişkisi bulunuyor. İlişkilerin ekonomik boyutuna baktığımızda, iki taraf arasında bu konudaki ilişkilerin arttığını görüyoruz. Ticaret hacmi her iki yılda bir kat daha artıyor. Yatırımlar devam ediyor, teknolojik işbirliği daha da ilerliyor. Biz bu ziyaretin, önümüzdeki dönemde iki ülke arasında ilişkileri daha da artırmasına zemin hazırlamasını temenni ediyoruz."
Harp Akademisi mezuniyet törenine geçen yıl Mısır'ın en yakın müttefiki olarak kabul edilen ve 1952 devriminden önce Mısır ile tek devlet olan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir katılmıştı.
Cumhurbaşkanı Gül için Mısır'da olağanüstü güvenlik önlemi alındı. Gül'ü, Mısır'ın en eğitimli askeri kuvvetleri olan Cumhuriyet Muhafızları koruyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün yarın temaslarını tamamlamasının ardından 14.30'da Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
(AK-MS-HO-Y)