Balyoz'da 1 numara Doğan

'Balyoz Darbe Planı'na ilişkin iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 196 sanıklı iddianamede şüpheliler 'Hükümeti cebren devirmek ve engellemek ve silahlı terör örgütüne üye olmak'la suçlanıyor. Böylelikle ilk kez emekli kuvvet komutanları hakim karşısına çıkacak. İddianamede, bir numa


'Balyoz Planı'na ilişkin iddianame, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamenin kabul edilmesiyle eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 196 emekli ve muvazzaf asker, sanık olarak hakim karşısına çıkacak. Sanıklar, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren iskat ve vazife görmekten men etmeye teşebbüs suçundan yargılanacak.
Oybirliğiyle kabul edilen iddianamenin birinci sırasında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, ikinci sırada eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, üçüncü sırada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve dördüncü sırada eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun sanık olarak yer alıyor. 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasında tutuklu yargılanan Albay Dursun Çiçek de yargılanacak subaylar arasında yer aldı.
AYDINLARA SUİKAST
Azınlıklar, sivil toplum kuruluşları, solcu, sağcı, muhafazakar ve liberal gibi toplumun farklı kesimlerinden isimlere Yumruk, Kürek, Tırpan, Ermeni, Orak, Döküm, Urgan ve Sakal adıyla 8 farklı suikast planı hazırlandığı da belirlendi. 19 isim ve 1 gruba suikast için 34 eğitimli askeri tim oluşturulmuş. Güneydoğu'da işlenen faili meçhul cinayetlerden sorumlu tutulan ve tutuklu olarak yargılanan Albay Cemal Temizöz bu timlerin komutanlarından biri. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın mahkemeye teslim ettiği iddianamede suikast timleri ve hedefleri tek tek anlatılıyor.
YUMRUK: Operasyonda 5 jandarma görevli. Hedef 'darbe karşıtı aşırı sağ kesim'. Nazlı Ilıcak, Ahmet Taşgetiren, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak, Fehmi Koru.
DÖKÜM: 4 jandarma görevli. Hedef; dini grup lideri. İsmail ağa liderleri A. K.
TIRPAN: 4 jandarma görevli. Hedef 'darbe karşıtı akademisyen kadro'
KÜREK: 4 jandarma görevli. Hedef 'darbe karşıtı aşırı sol kesim'. Toktamış Ateş, Hasan Cemal, Cüneyt Ülsever.
SAKAL: 4 jandarma görevli. Hedef, gayrimüslim cemaat önderi ve işadamları. Bartholomeos, Marovic, Mutafyan
ORAK: 3 jandarma görevli. Hedef, darbe karşıtı Ermeni basını. Etyen Mahçupyan, Hrant Dink, Sevan Nişanyan.
TESTERE: 5 jandarma görevli. Hedef, liberaller. Mehmet Altan, Ali Bayramoğlu, Mehmet Barlas, Taha Akyol.
URGAN: 5 jandarma görevli. Hedef 'Arı Grubu' ve darbe karşıtı STÖ ve oluşumlar.
PLANI YAPANLAR 'ÖRGÜT'
Balyoz şüphelileri için 'örgüt' ifadesini kullanılan iddianamede, şüphelilerin TSK mensubu oldukları belirtilerek 'Şüphelilerin sayısı, emir ve komuta altındaki TSK birliklerinin sayı ve imkanlarıyla sahip oldukları silah, araç ve gereç bakımından şüphelilerin amaçlanan hükümeti devirme suçunu işlemeye elverişli imkanlara sahip olduğu' tespiti yapıldı. Darbenin, şüpheli askerlerin görevli oldukları askeri birliklerin tüm personeli tarafından değil, özel olarak seçilmiş görevlendirilmiş personelin katılımıyla planlandığı' vurgulanan iddianamede 'Planın icra safhası ve sonraki aşamalarında kilit görevlere seçilmiş bu personelin getirileceği, emir komuta yetkisi olması nedeniyle örgüt vasfının oluştuğu' belirtildi.
DARBEYE EKSİK TEŞEBBÜS
İddianamede sanıkların 'darbeye eksik teşebbüs'le suçlanmasının nedeni de şöyle açıklandı: 'Planların yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan TCK'nın 147. maddesinin uygulanmasının zorunlu olduğu, icra hareketlerinin tamamlanamamış olması sebebiyle eylemin eksik teşebbüs aşamasında kaldığı kanaatine varılmıştır. İddianamede, 'Şüphelilerin TSK'da görev yaptıkları dönemdeki darbe hazırlıklarının, Çetin Doğan ve kurmay heyetinin emekli olması ya da görev yerinin değiştirilmesi nedeniyle 'ellerinde olmayan nedenlerle' kesintiye uğradığı ve istedikleri sonucun gerçekleşmediği...'

Darbenin merkezi bile düşünülmüş
Yeni Şafak