Balyoz beş aşamada inecekti!

'Balyoz Planı'yla ilgili soruşturmanın ardından hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İddianameye göre, 'Balyoz' müdahalesi beş aşamalı şekilde gerçekleştirilecekti.



Ertan KILIÇ

İSTANBUL - Önce istihbarat toplanacak, ardından eylem planları ve operasyonlarla müdahaleye zemin hazırlanacaktı. Sonraki aşamada askeri müdahalede bulunulacak ve sonra ‘Milli Mutabakat Hükümeti’ kurulacaktı. Son olarak cuntanın denetimindeki hükümet seçime gidecekti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 2003 yılında İstanbul’daki 1. Ordu Karargâhı’nda hazırlandığı iddia edilen ‘Balyoz Planı’yla ilgili hazırlanan 968 sayfalık iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı. Mahkeme, iddianamenin kabulüne karar verdi.

İddiaya göre, 1. Ordu Komutanlığı’nda 5-7 Mart 2003’te 196 askerin katılımıyla yapılan seminer çerçevesinde beş aşamalı bir eylem planı uygulanacaktı. O aşamalar şunlar:

İstihbarat faaliyeti: Bilgi toplama, fişleme, ihpar noktalarından çıkarılarak mühimmatın dağıtılması ve tüm istihbarat çalışmaları bu aşamada yapılacak.

Müdahaleye zemin hazırlama: Bu amaçla Oraj, Suga, Çarşaf ve Sakal eylem planları uygulanacak. Ayrıca bu planlar dışında, hem ortam şekillendirmesine katkı sağlayacak nitelikte hem de bir sonraki süreçte darbe karşıtı fikirler beyan edeceği tahmin edilen operasyonlar uygulanacak.

Askeri Müdahale: OHAL, ardından sıkıyönetim ilan ederek, askeri müdahaleyle AKP iktidarını devirecek ve kilit noktalara TSK personeli getirilecekti.

Milli Mutabakat Hükümeti: Yürütme göre-vi Milli Mutabakat Hükümeti’ne bırakılacak. Bu hükümet cuntaca belirlenen programı uygulayacak, MİT’in başına asker getirilecek.

Seçim: Ve seçime gidilecek...

İddianameye göre darbeye ortam hazırlamak için yapılması planlananlar şöyle:

Çarşaf: İddiaya göre dokuz kişilik eylem timi cep telefonu düzenekli patlayıcıyı Fatih Camii’nde konulacak.

Sakal: Beyazıt Camii’ne yönelik Sakal Eylem Planı’na göre tahrip düzeneği çantaya yerleştirilecek, şadırvanda unutulmuş görüntüsü ile bırakılacaktı. Bomba cuma günü ezandan 10 dakika önce patlatılacak.

Oraj: Ege’de uluslararası kriz çıkarmak amacıyla gerekirse bir Türk jetinin düşürülmesi de yer alıyor.

Suga: Yunanistan’ın Türkiye aleyhine fiili uygulamaları engellenecek, Ege’deki tatbikatlarda gerginlik tırmandırılacak.
İddianameye göre, “hem ortamın şekillenmesi hem de darbe karşıtı fikirler beyan edeceği” düşünülen kişi ve gruplara yönelik olarak da jandarma koordinasyonunda şu operasyonlar planlandı:

Orak: Operasyon hedefi olarak Etyen Mahcupyan, Hrant Dink, Sevan Nişanyan belirtiliyor. Hedef tanımı olarak da ‘Darbe Karşıtı Ermeni Basın’ yazılı.

Tırpan: Hedefi boş bırakılmış. Tanımında ‘Darbe Karşıtı Akademik Kadro’ yazıyor.

Urgan: Arı Grubu hedefleniyor. Tanım olarak, ‘Darbe Karşıtı STÖ’ler’ yazıyor.

Testere: Mehmet Altan, Ali Bayramoğlu, Mehmet Barlas, Taha Akyol hedefleniyor.

Döküm: Hedefte, İsmailağa liderlerinden Alaaddin Kaya var.

Yumruk: Gazeteciler Nazlı Ilıcak, Ahmet Taşgetiren, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak ve Fehmi Koru hedefte. Tanım olarak da ‘Darbe Karşıtı Aşırı Sağ Kesim’ deniyor.

Sakal: Hedef Fener Rum Patriği Bartholomeos, eski Vatikan Başkonsolosu Maroviç ve Ermeni Patriği Mutafyan. Tanımsa ‘Gayrimüslim Cemaat Önderi ve İş Adamları.’

Kürek: ‘Darbe Karşıtı Aşırı Sol Kesim’ hedefleniyor.

İddianamedeki 196 şüpheli arasında birinci sırada Çetin Doğan, ikinci sırada Özden Örnek, üçüncü sırada Halil İbrahim Fırtına ve dördüncü sırada eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun yer alıyor. Albay Dursun Çiçek de şüpheliler arasında. Davayla ilgili tutuklu sanık yok. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak olan şüphelilere, suç teşebbüs aşamasında kaldığından eksik teşebbüs hükmü uygulanacak, 15 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılama yapılacak.

‘Kes-yapıştır’ hükümeti
Balyoz iddianamesinde askeri bilirkişilerce planın resmi askeri belge özelliklerini taşımadığı yönündeki tespitine yer veriliyor. Milli Mutabakat Hükümeti Programı’nın ise kopyala - yapıştır şeklinde hazırlanmış belge olduğu vurgulanıyor. Prof. Dr. Haydar Baş’ın 27 Kasım 2005’teki konuşmasından alıntıların, bire bir metinde yer aldığı anlatılıyor ve şöyle deniliyor: “Bülent Ulusu Hükümet Programı’ndan 5 paragraf; 55’inci Hükümet Programı’ndan 16 paragraf; 57. Hükümet Programı’ndan 2 paragraf ile 27 Kasım 2005’te yapılan Uluslararası Milli Ekonomi Modeli Kongresi Kapanış Konuşması’ndan 25 paragraf, “kes-yapıştır yöntemi” ile Milli Mutabakat Hükümeti metnine dahil edilmiştir. (Radikal)



Radikal