Patrikhane Sözcüsü Doshiteos: Anayasa değişmeden Ruhban okulu açılırsa sorun daha da karmaşıklaşır
Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Peder Dositheos Anağnostopulos, Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasının önünde Anayasal engel bulund
; Böyle bir gelişmenin durumu daha da karmaşıklaştıracağını dile getiren Dositheos , okulun Türkiye ' de uzlaşı yöntemiyle açılmasının daha doğru olacağını ifade etti . Ruhban Okulu ile ilgili şu ana kadar AİHM ' e gitmediklerini vurgulayan Dositheos , Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yaptıkları görüşme ve Başbakan Erdoğan ' ın Büyükada ziyaretinin soruna olumlu bir hareketlilik getirdiğini ifade etti . Ruhban Okulu ' nun Türkiye ' de açılacağına inandıklarını belirten Dositheos , " Bu sefer de Sükut-u Hayal ' e uğrarsak AİHM ' e gitmeye mecbur kalırız . " dedi .
Kültürlerarası Diyalog Platformu ( KADİP ) , " Birbirimizi anlama , tanıma ve tecrübe paylaşımı " gezileri kapsamında Mardin ve Bosna ' dan sonra Heybeliada Ruhban Okulu ' na da bir gezi düzenledi . Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Peder Dositheos Anağnostopulos ' un davetiyle gerçekleşen geziye KADİP Başkan Yardımcısı Cemal Uşşak , basın yayın organları temsilcileri ve KADİP üyeleri katıldı . Gezide Peder Dositheos önce KADİP üyeleri ve gazetecilere Ruhban Okulu ' nu gezdirdi ve okulun tarihi hakkında bilgi verdi . Ardından Dositheos ' Akademik Salon ' adı verilen bölümde geziye katılanların sorularını cevapladı .
Uzun süredir Türkiye ' de tartışma konusu olan Ruhban Okulu ' nun açılması konusundaki sorular üzerine Dositheos , Heybeliada Ruhban Okulu ' nun 1971 senesinde kapandığı dönemde konunun hukuki değil siyasi olduğunu söyledi .
1980 yılında Kenan Evren tarafından yapılan darbe ve oluşturulan 82 Anayasası ' na göre Türkiye ' de özel eğitim veren din okulunun açılmasının mümkün olmadığını belirtti . Dolayısıyla Ruhban Okulu ' nun da açılması için Anayasanın değişmesi gerektiğinin altını çizen Dositheos , " Bu okulun yeniden açılması için Türkiye ' de özel dini yüksek okulun açılma imkanı olması hukuki yönden şarttır . Ve bu yokmuş . " ifadesini kullandı .
Bir çok yönden değişmesi gereken Anayasa ' nın bu sebeple de değişmesi gerektiğini vurgulayan Dositheos , " Anayasanın değişmesi için başka sebepler de vardır ama bunların içinde bunlar da vardır . Bazılarının dediği gibi ' Heybeliada Ruhban Okulu ' nun açılması için Anayasa ' yı değiştiriyoruz ' sözü doğru değil .
AK Parti Hükümeti ' nin mevcut Anayasa hükümleri geçerliyken Ruhban Okulu ' nu açması durumunda sorunun daha da karmaşıklaşacağını işaret eden Dositheos , " Eğer bugün bu hükümet kalkar da herhangi bir şekilde bu okulu yeniden açmaya kalkarsa herhalde daha milliyetçi , daha devletçi düşünen muhalefet bunu Anayasa Mahkemesi yoluyla bloke edebilir . Ederse o zaman karmakarışık bir durum olur . " ifadesini kullandı .
Ruhban Okulu için Türkiye ' de barışçıl ve uzlaşı içinde bir çözüm gerektiğini vurgulayan Dosetheos , " Bence biraz daha bekleyip de barış içinde bu okulu açmak daha doğru olur . Bu okulu Türkiye ' de ve aramızdaki diyalogla müşterek mücadeleyle açarsak ve Avrupa ' ya gitmeye mecbur olmazsak bu da çok daha iyi olur . " şeklinde konuştu .
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' nin ( AİHM ) Büyükada ' daki Yetimhane ' nin 3 ay içinde Fener Rum Patrikhanesi ' ne iade edilmesi yönündeki kararı hatırlatılarak " Ruhban Okulu ile ilgili AİHM ' e gittiniz mi ? " şeklinde soru üzerine Dositheos , böyle bir başvurunun henüz olmadığını ifade etti . Hükümetle yapılan görüşmelerin kendilerini umutlandırdığını ve okulun Türkiye ' de açılacağına inandıklarını aktaran Dositheos , " İnana inana bu 7 yılı yaşadık . Geçen yıl Nisan ayında Patrik Hazretleri ' Bu sene de olmazsa gelecek sene Strasburg ' daki İnsan Hakları Mahkemesi ' ne gideceğiz . ' demişti . Fakat aradan bazı hareketler olmaya başladı . Sayın Arınç Bey ve Bağış Bey ile yaptığımız fikir teatisi . Başbakan ' ın Büyükada ziyaretini düşünün . Bütün bunlar probleme müspet bir canlılık vermiştir . Eğer bu sefer de sukut-u hayale uğrarsak o zaman o mahkemeye malesef gitmeye mecbur olacağız başka bir yol yok . " dedi .
Türkiye ' nin Laik bir ülke olduğunu ve Türkiye ' deki her kesim gibi Hristiyanların da bunun gerekli olduğuna inandığını söyleyen Dositheos , " Devletin dine karışmaması ve dinin de politikaya karışmaması taraftarıyız . Eğer bu laiklik prensibine yüzde 100 inanıyorsak Müslümanların , Hristiyanların yada şunun-bunun bir okul açmasının yasak olması mantıksızdır . " şeklinde konuştu .
Heybeliada Ruhban Okulu ' nun kapalı olmasından dolayı Fener Rum Patrikhanesi ' ne başka ülkelerde yetişen rahiplerin geldiğini anlatan Dositheos , bunun da belli sorunları beraberinde getirdiğini ifade etti . Ruhban Okulu ' nda lise dahil 7 senelik eğitim boyunca Türkçe eğitimi de verildiğinin altını çizine Patrikhanes Sözcüsü , Heybeliada Ruhban Okulu mezunu Fener Rum Patriği Bartholomeos ' un 1991 yılında Türkiye ' de ilk kez İslam dünyasıyla diyalogu başlatan kişi olduğuna dikkat çekti .
KADİP çalışmaları hakkında bilgi veren Platformun Genel Sekreteri Ahmet Muharrem Atlığ , platformun içerisinde farklı mezhep ve dinlerden üyelerin bulunduğu bir organizasyon olduğuna işaret etti .
KADİP olarak ' farlılıkları zenginlik olarak kabul ederek nasıl yeniden barışçıl bir ortam oluşturulabilir ' konusunun fikir jimnastiği yaptıklarını ifade etti . Ruhban Okulu ziyaretinin aynı zamanda Platform ' un üyesi olan Peder Dositheos ' un daveti üzerine gerçekleştiğini belirten Atlığ , gezinin ' birbirimizi anlama ' adına çok büyük kazanımlar elde edilmesini sağladığını dile getirdi .
Yapılan geziden çok şey öğrendiğini aktaran Atlığ , " Peder Dositheos bize soru olarak şunu sordu : ' Siz nasıl bir Hristiyan Papaz olmasını istersiniz? Türkiye ' de doğup büyüyen ya da Türkiye ' de doğup büyümese bile dışarıdan gelip burada 7 yıl boyunca Türkçe ve Türk edebiyatı öğrenen mi istersiniz? ' Türklerin yaşama stilinde beraber aynı sokakları paylaşan , burada 7 yıl okuyan bir öğrenci İstanbul ' da olacak Türklerle beraber yaşayacak . Veya Türk vatandaşı olsa bile gayri Müslim olarak burada Müslümanlarla birlikte yaşama içerisinde bir eğitim görecek ve sonunda Papaz olacak ve bu insan Türkleri daha iyi anlayan , onlarla aynı dili konuşan birisi olacak . " dedi .
" Ruhban Okulu ' nun açılması böyle meyveler verecekse mutlaka olmalı " diyen Atlığ , " Barışçıl yaşamaya , ortak paydalarda buluşmaya , farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul eden bir anlayış içerisinde insanlar yetiştirecek ise şahsım adına ben böyle bir şey olmasını gönülden arzu ederim . "