"Madımak müze olsun" talebi

Madımak Oteli yangınının 17. yılı anma programının ikincisi CHP tarafından yapıldı. İl binası önünde toplanan 15 milletvekili ve partililer Hükümet Me

  Madımak Oteli yangınının 17 . yılı anma programının ikincisi CHP tarafından yapıldı . İl binası önünde toplanan 15 milletvekili ve partililer Hükümet Meydanı ' nda bulunan Atatürk Anıtı ' na çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu . Burada CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir , kalabalığa hitap etti . Özdemir , 2 Temmuz 1993 yılında yaşananların Sivas ve Sivaslılara mal edilmemesi gerektiğini belirterek , faillerin bulunması ve olayın aydınlatılmasını istedi . Grup daha sonra sloganlar eşliğinde Madımak Oteli ' nin önüne geldi .

Grup Başkan Vekili Muharrem İnce , Tacidar Seyhan , Derviş Günday , Kamer Genç , Erol Tınaztepe , Abdülaziz Yaşar ve Ali Rıza Öztürk gibi isimlerin yer aldığı 15 milletvekili ve 2 bin kadar partili burada sloganlar eşliğinde otele karanfil attı . Anma programına katılanlara hitap eden Muharrem İnce , sözlerine Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu ' nun selamını söyleyerek başladı . İnce , " O tarihte burada olanlar Türkiye Cumhuriyeti bu olayı sıradan bir olay gibi değerlendirilemez . Olayın tarafı Cumhuriyetin kendisidir . Sivas ' ın bugünlerle anılmasını istemiyoruz . Burası aydınlanma ve Cumhuriyet şehridir . Cumhuriyet burada kuruldu . Burada yaşatılacak . " şeklinde konuştu .

MADIMAK ' TA HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARI MÜZE TALEP EDİYOR

CHP ' lilerin anma programının hemen ardından Ethem Bey Parkında toplanan , Pir Sultan Abdal Derneği , Alevi Bektaşi Federasyonu , Avrupa Alevileri Birliği , KESK , EDP , EMEP , TKP , BDP , Aka DER , ÖDP , Hacı Bektaşi Yaşatma ve Tanıtma Derneği üyesi binlerce kişi olaylarda ailelerini kaybedenlerle birlikte Otelin önüne kadar yürüdü .

Otelin önüne gelindiğinde ise yangında hayatını kaybedenlerin yakınlarından bazıları baygınlık geçirdi . Otelin lobisine alınan aileler burada gazetecilere açıklama yaptı . 2 temmuz 1993 günü hayatını kaybeden Asuman Sivri ' nin annesi Yeter Sivri otelin müze olmasını talep etti . Şişli Belediyesine ait otobüsün üstünden yapılan konuşmalarda ise sık sık Madımak Otelinin insanlık müzesi yapılana kadar mücadelenin süreceği anonsu yapıldı . " Sivas ' ın hesabı sorulacak " , " Katil Devlet Hesap verecek " , " Madımak Utanç Müzesi olacak " , ve " Sivası unutmadık unutmayacağız " sloganları atıldı . Ölenlerin isimlerinin okunması ve kalabalığın hep birlikte " Burada " denmesinin ardından kalabalık ellerindeki karanfilleri otele attı . Konuşmaların ardından grup olaysız dağıldı .

" MİRAÇ HUTBESİNİN YERİNİ BİRLİK VE BERABERLİK HUTBESİ ALDI "

Sivas ' ta bugün okunması planlanan Miraç hutbesinin yerini birlik ve beraberlik hutbesi aldı . Olayların anma yıldönümünün Cuma gününe denk gelmesi nedeniyle camilerde okunacak hutbe iki gün önce alınan kararla değiştirildi . Kurtuluş Savaşında , Çanakkalede düşmanla mücadele eden ruhun önemine değinilen hutbede birlik ve beraberliği pekiştiren en önemli unsurun İslamiyet olduğu vurgusu yapıldı . Polis Otele çıkan sokaklar ile Hükümet meydanına çıkan caddeleri saat 09 . 30 ile 13 . 30 arasında araç ve yaya trafiğine kapattı . Çevredeki yüksek binalarda keskin nişancılar görev yaparken çevre illerden gelen polislerle birlikte yaklaşık 3 bin polis görev yaptı .

Otelin önü her yıl olduğu gibi yine sivil polisler tarafından abluka altına alındı . Anma gösterilerinin yapıldığı bölgede birçok esnaf dükkanını açmadı . Belediye Çarşısı saat 13 . 30 ' a kadar kapalı tutuldu . Konuşmacılardan bazıları özellikle o gün yaşananları ayrıntılarıyla anlattı . Anma programına katılmak için Amasya , Erzincan , Çorum , İstanbul , Ankara , Adıyaman ve diğer illerden yaklaşık 5 bin kişi geldi .