Fatih, bu akşam opera sahnesinde

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, bugünden itibaren 23 Temmuz'a kadar İstanb...

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 1 . Uluslararası İstanbul Opera Festivali , bugünden itibaren 23 Temmuz ' a kadar İstanbulluları Yıldız Sarayı , Topkapı Sarayı , Rumeli Hisarı ve Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu ' nda yurtiçi ve dışından seçkin opera eserleri ve sanatçıları ile buluşturacak .

45 yıl sonra ilk kez açık hava tiyatrosunda operanın sahneleneceği festival , Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün himayesinde , İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak Denizbank ' ın tanıtım desteğiyle yola çıkıyor .
1 . Uluslararası İstanbul Opera Festivali , bu akşam Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi ' nde İstanbul Devlet Opera ve Balesi ' nin Fatih Sultan Mehmet operasıyla başlıyor . G . Rossini ' nin II . Mehmet operası Yekta Kara ' nın farklı yorumu ile sahneye taşınıyor . Festivale özel hazırlanıp sadece İstanbul ' da sahnelenecek oyunda Fatih ' in İstanbul ' un fethi konu ediliyor . Fatih Sultan Mehmet ' i dünyaca ünlü bas Istvan Kovacks ' ın oynayacağı eser , 350 kişilik kalabalık bir kadrodan oluşuyor . Festivalde G . Verdi ' nin meşhur operası Aida ' yı Ankara , Mozart ' ın Türkleri konu edinen eseri Zaide ' yi Antalya , orijinal mekanı Yıldız Sarayı ' nda sahnelenecek yine Mozart ' ın bilinen operası Saraydan Kız Kaçırma ' yı İstanbul ve Samsun , ilk kez 1740 ' ta Londra ' da sahnelenen Haendel ' in Imeneo eserini ise İzmir Devlet Opera ve Baleleri sahneleyecek . 175 kişilik ekibiyle ilk kez Türkiye ' ye gelen Deutsche Oper Berlin ( Berlin Operası ) de Almanya ' da henüz birkaç aydır sahnelenen çiçeği burnunda eserleri Sevil Berberi ' ni İstanbullulara sunacak .
' Opera halkla buluşuyor '
" Opera şehre iniyor " sloganıyla yola çıkan festivalin dün Çırağan Sarayı ' nda gerçekleşen basın toplantısında , plastik sanatlardan müzik ve tiyatroya kadar pek çok sanat eserini kapsayan operayı halkla buluşturmanın hedeflendiği vurgulandı . Festivalin Sanat Yönetmeni ve Devlet Opera-Balesi Başrejisörü Yekta Kara , bugüne kadar ' aristokrasi ve burjuvaziye hitap eden , seçkin , halktan kopuk , kendi fildişi kulesinde yaşayan ' önyargılarına muhatap kalan operanın sanıldığının aksine gücünü halktan aldığını ifade etti . Türk opera ve balesinin 60 yıllık geçmişinde ilk kez bu kadar büyük çapta reklam kampanyaları düzenlenen bir organizasyona sahip olduğunu dile getiren Kara , " Biz , tarihle iç içe , halkla el ele diyoruz ve İstanbulluların bu festivale sahip çıkmasını istiyoruz . " dedi .
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof . Rengin Gökmen de iki yıldır hayalini kurdukları festivalde Fatih Sultan Mehmet , Saraydan Kız Kaçırma , Zaide ve Köroğlu gibi yerli eserlerin yer almasının kesinlikle tesadüf olmadığını dile getirdi . Bilet fiyatlarının 30-100 TL arasında değiştiği festivalin 30 binden fazla izleyiciyle buluşması hedefleniyor . Bunun için günlerdir televizyon ekranlarında yer alan ve oldukça dikkat çeken reklam filmlerinin ve Beyazıt Öztürk , Azra Akın , Zuhal Olcay , Yetkin Dikinciler , Sedef Avcı , Burcu Esmersoy ve Esra Erol ' un yer aldığı opera afişlerinin etkili olacağı düşünülüyor .
Elif Nesibe Özbudak İstanbul

Zaman