Adana'da İstihdam Sorunu

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Adana'nın yüzde 26 ile işsizlik oranında Türkiye birincisi olduğunu hatırlatarak, "Hükümete düşen en önemli görevin, istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primlerinin azaltılması yoluna gidilmesidir" dedi

Adana'da İstihdam Sorunu
  Adana Ticaret Odası ( ATO ) Başkanı Şaban Baş , Adana ' nın yüzde 26 ile işsizlik oranında Türkiye birincisi olduğunu hatırlatarak , " Hükümete düşen en önemli görevin , istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primlerinin azaltılması yoluna gidilmesidir " dedi .
Baş , Adana ' da her dört kişiden en az biri işsiz olduğunu , son açıklanan işsizlik rakamlarının aslında Adana ' nın sorunlarının çözümünün yatırıma ve üretime bağlı olduğunu belirterek , " Bu olmadıkça istihdamın da artırılamayacağını bir kez daha ortaya koymuştur . Başta pamuk olmak üzere tarımsal üretim alanlarının daralması , buna paralel çırçır fabrikaları ve tekstil sektöründeki sıkıntı ve sonunda fabrikaların kapanması , emek yoğun bu sektörlerde yıkıma sebebiyet verdi . Bu durumun son örneği , Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde tekstil üretim fabrikalarının önemli bölümünün küresel krize karşı duramaması ve kapanması oldu " dedi .
İşsizliğin azaltılması konusunda hükümete düşen en önemli görevin , istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primlerinin azaltılması yoluna gidilmesi gerektiğini söyleyen Baş , " Örneğin , teşvik sistemi nedeniyle , Osmaniye ' de işçi başına 150 lira sigorta primi ödenirken , bu rakam Adana ' da 300 liradır . Bu nedenle Adana ' daki işletmeler bile 80 kilometre uzaktaki Osmaniye ' ye taşındı . Böyle olunca Adana ' da işsizler arttı , Osmaniye ' de ise azaldı " diye konuştu .