3D Teknoloji Rehberi

3D hakkında herşey! 3D teknolojisi hakkında merak edilen ve bilinmeyen her şey bu yazıda.

3D Teknoloji Rehberi
  Eğlence endü ; strisinde devrim gerç ; ekleşiyor . Bu yıl dü ; nya kupası maç ; ları , Hollywood ' un bomba gibi filmleri ve bilgisayar oyunları ü ; ç ; boyutlu olarak evlerinizde olacak . Peki 3D teknolojisi nasıl işliyor? Hangi cihazlar tercih edilmeli? Gelecekte 3D neler getirecek? Sizin iç ; in hazırladığımız rehber niteliğindeki makalemizde tü ; m yanıtları bulabilirsiniz .

2010 dü ; nya kupası ile birlikte aynı anda HD TV ' lerde yeni bir devrim gerç ; ekleşti : 3D televizyonlar! Avatar ve benzeri filmler sayesinde 3D teknolojisi ç ; oktan sinema salonlarına girmişti . Fakat şimdi evimizin salonuna giriyor . Bu teknolojiyi evlerimize kadar getirecek olan 3D TV ' lerin ve uyumlu oynatıcıların seri ü ; retimine ise bir sü ; re ö ; nce başlandı .

Artık her şey 3D
3D sistemler sadece ev iç ; i eğlence iç ; in ü ; retilmiyor . Uygun bir monitö ; rle , dizü ; stü ; veya masaü ; stü ; bilgisayarınızda oyunları 3 boyutlu oynayabilir ve film seyredebilirsiniz . Ayrıca uygun yazılımlarla eski filmler de 3D formatında izlenebiliyor . Hatta Fujifilm FinePix Real 3D kamera ile fotoğraf ve videoları 3 boyutlu olarak ç ; ekmek mü ; mkü ; n .

Makalemizin devamında gü ; ncel 3D teknolojinin nasıl ç ; alıştığına dair bilgilere , 3D gö ; rü ; ntü ; sistemleriyle ilgili teknik detaylara ve ü ; ç ; boyut teknolojisine geç ; işte size yardımcı olacak ipuç ; larına ulaşabilirsiniz .

3D Teknolojileri : Sadece gö ; z hilesi mi?

3D filmleri gö ; zlü ; klü ; mü ; izlemek istersiniz , yoksa gö ; zlü ; ksü ; z mü ; ? Bu soruyu soruyoruz , ç ; ü ; nkü ; filmleri ü ; ç ; boyutlu izlemek iç ; in birç ; ok seç ; enek bulunuyor . Makalemizin ilk bö ; lü ; mü ; nde bu alanda en ö ; nemli teknolojileri avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte inceleyeceğiz .

İnsanoğlu olarak iki gö ; zü ; mü ; z olduğu iç ; in bu dü ; nyayı bir nevi 3 boyut gö ; rü ; yoruz . Bu iki gö ; z beynimize iki aynı fotoğrafı gö ; nderiyor . Aralarındaki tek fark ise şu : İki gö ; zü ; mü ; zü ; n arasında birkaç ; santim boşluk olduğu iç ; in farklı perspektiflere sahipler . Ve bu kü ; ç ; ü ; k perspektif farkı sayesinde de beynimiz uzamsal 3D imajlarını hesaplıyor .

Benzer şekilde kayıt tekniği 3D fotoğraf veya film kameralarında kullanılıyor . Yani gö ; rü ; ntü ; iki ayrı lensten yakalanıyor ve kaydediliyor . Fakat bu işlemin asıl karmaşık kısmı ise bu imaj veya filmlerin bilgisayar monitö ; rü ; veya televizyonda gö ; steriminde yatıyor . Ve işin hilesi de bu kısımda . Ç ; ü ; nkü ; gö ; zlerimiz tek bir ekrandan gö ; rü ; ntü ; leri ayrı ayrı alıyor . Peki ya yö ; ntemler? Bu sorunun cevabı hemen aşağıda .

Anaglif Yö ; ntemi
Anaglif Yö ; ntemiBu teknik , bir ekranda 3D iç ; erik gö ; stermek iç ; in sıkç ; a kullanılan bir yö ; ntemdir . Anaglif yö ; nteminde 3D gö ; zlü ; k ü ; zerinde kırmızı-yeşil , kırmızı-mavi veya daha ç ; ok kırmızı-turkuaz kombinasyonlarından oluşturulmuş renkli camlar veya folyo kullanılır . Gö ; rü ; ntü ; de kullanılan renk filtreleri sayesinde sağ gö ; z belirli bir rengi , sol gö ; z ise başka bir rengi gö ; rü ; r . Bö ; ylece iki farklı imajı gö ; rdü ; ğü ; mü ; z halde beynimiz bunları birleştirerek hacimsel hale getirir .

ANAGLİF YÖ ; NTEMİ
Avantajları Dezavantajları
+ Ü ; retimi oldukç ; a ucuz - 3D imajlar ç ; oğunlukla kö ; tü ; renkte veya siyah beyaz gö ; rü ; ntü ; leniyor
+ Ö ; zel bir TV setine veya monitö ; re ihtiyaç ; duyulmuyor - Gö ; zlü ; klere ihtiyaç ; duyuluyor

Polarizasyon Filtresi Yö ; ntemi
Polarizasyon FiltresiPolarizasyon Filtresi yö ; ntemi ise 3D gö ; rü ; ntü ; leme konusunda en geniş kullanım alanına sahip teknik olmakla birlikte en ö ; nemli kullanım alanı sinemalardır . İmajların ayrılma işlemi polarize edilmiş ışık sayesinde sağlanır ve bu polarize edilmiş ışık dalgası salınım yö ; nü ; nde algılanır . Yani gö ; zlü ; klü ; izleyicinin bir gö ; zü ; yalnızca yatay yö ; nde salınıma sahip ışık bileşenlerini ( yatay olarak polarize edilmiş ışık ) gö ; rebilirken , diğer gö ; zde bulunan filtre ise yalnızca dikey yö ; nde polarize edilmiş ışığın geç ; mesine izin verir . Uygun polarizasyon filtreleri her iki yö ; nde de bulunur ve sağ ve sol gö ; z iç ; in senkronize edilmiş fotoğraflar ö ; zel bir tuval ü ; zerinden gö ; sterilir . Farklı polarizasyonlar sayesinde sağ gö ; z yalnızca ' sağ imajı ' , sol gö ; z ise yalnızca ' sol imajı ' gö ; rü ; r . TV ' ler ve monitö ; rlerde ise bu polarize işlemi ç ; izgi ç ; izgi yapılır . Yani sağ gö ; z yalnızca dü ; z ç ; izgileri gö ; rü ; rken , sol gö ; z ise dü ; z olmayan ç ; izgileri gö ; rü ; r .

POLARİZASYON FİLTRESİ YÖ ; NTEMİ
Avantajları Dezavantajları
+ Sinemalarda geniş bir kullanım alanına sahip - Ö ; zel bir ekran gerekiyor
+ Gö ; zlü ; klerin ü ; retim maliyeti dü ; şü ; k - Gö ; zlü ; klerdeki filtreler projeksiyon filtresiyle her zaman aynı olmak zorunda
+ Renkler oldukç ; a doğal - Gö ; zlü ; ğe ihtiyaç ; duyuluyor
+ Pencere oranı iyi - TV ' lerde ve monitö ; rlerde aynı kaliteyi vermiyor


LCD Shutter Gö ; zlü ; kler
LCD Shutter Gö ; zlü ; klerBu teknikte ise sağ ve sol gö ; z iç ; in resimler , birbirini takip eden hızlı bir dizi halinde gö ; sterilir . İzleyicilerin , LCD ' lerin lens olarak kullanıldığı Shutter Glasses adı verilen gö ; zlü ; klerden takmış olması gerekmektedir . Teknik aç ; ıdan ö ; rneğin saniyede 24 kare ile oynatılan bir 3D filmde saniyede 48 kare gö ; sterilir . Parlamayı engellemek iç ; in ise yü ; ksek frekanslar seç ; ilir .

SHUTTER YÖ ; NTEMİ
Avantajları Dezavantajları
+ 3D filmler full ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; kte gö ; rü ; ntü ; lenebiliyor - Pencere oranını yarı yarıya dü ; şü ; rü ; yor
+ Doğal renkler - Active ç ; alışan gö ; zlü ; klerin pilleri olması gerekiyor
+ Sinemada ö ; zel ekranlara ihtiyaç ; duyulmuyor - Gö ; zlü ; klerin projektö ; r veya TV ile senkronize olması gerekiyor


Gö ; zlü ; ksü ; z : Stereoskopik Ekranlar
Stereoskopik EkranlarStereoskopik ekranlar , uyumlu gö ; zlü ; ğe gerek olmadan 3D gö ; rü ; ntü ; lerin gö ; sterilmesini sağlar . Stereo resim ç ; iftleri birbiriyle yan yana olacak şekilde kü ; ç ; ü ; k ve eşit boyutta şeritlere bö ; lü ; nü ; r . Lensteki gö ; rü ; ntü ; arayü ; zü ; ( Lenticular System ) kırılma efektlerinin doğru uzaklıkta , doğru aç ; ıda ve şeritte gerç ; ekleşmesini sağlar ve gö ; zü ; n aç ; ısına uygun olup olmadığını kontrol eder . Beynimiz ise bu iki imajdaki şeritleri bir araya getirerek gö ; rü ; ntü ; yü ; 3D olarak algılar .

STEREOSKOPİK EKRANLAR
Avantajları Dezavantajları
+ Herhangi bir gö ; zlü ; k gerekli değil - Oldukç ; a pahalı bir sistem
- Gö ; sterim esnasında seyircinin ç ; ok fazla hareket etmemesi gerekiyor
- Ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; k dü ; şü ; yor


3D ev sineması : TVler , oynatıcılar ve projektö ; rler

3D ev sinemaları iç ; in ilk TV ' ler ve Blu-ray oyatıcılar satışa sunuldu . Biz de bu modelleri inceleyerek kü ; ç ; ü ; k bir karşılaştırma yaptık .

Dü ; nya kupası şampiyonasının başladığı şu gü ; nlerde 3D TV ü ; reticilerin rekabeti reklam piyasasında hayli kızışırken , FIFA da bazı maç ; ları bazı ü ; lkelerde 3D olarak izlemek iç ; in toplu etkinlikler gerç ; ekleştireceğini duyurdu . Bu etkinliklerin nerede ve ne zaman gerç ; ekleştirileceği ise şimdilik belirsiz . Normal TV programlarının 3 boyuta geç ; işi iç ; in ise geleceğe dair bir şeyler sö ; ylemek mü ; mkü ; n değil . Ç ; ü ; nkü ; herşeyden ö ; nce yayınların dağıtım standartlarında bü ; yü ; k değişimler yapılması gerekiyor .

Televizyonlar : Hem plazma hem LCD
3D TV3D ç ; ağına plazma TV ' ler ile mi , yoksa LCD ekranlarla mı geç ; ileceği sorusu artık anlamını yitirdi . Ç ; ü ; nkü ; Panasonic TX-P50VT20E ( Plazma ) ve Samsung UE46C8790 ( LCD - LED ) 3D teknolojisini kullanan ilk televizyonlar oldular . Her iki cihaz da ' Active Shutter ' gö ; zlü ; klere ihtiyaç ; duyulan Shutter teknolojisini kullanıyor . Her iki televizyon da 3D karşılaştırma testlerimizde mü ; kemmel bir performans ortaya koyamazken , Avatar ' ın sinemadaki efektelerini bekleyenler iç ; in hayal kırıklığı olması muhtemel . Ayrıca gö ; lge ç ; izgiler ve ç ; ift anahatlar gibi resim hataları ev sineması keyfinizi bozabilir . Bunların dışında 3D render aşamasında her iki televizyonda da kontrast ve parlaklık dü ; şü ; yor . Fakat 2D oynatımı konusunda her ikisi de diğer TV ' lerden ç ; ok daha kaliteli . Ö ; rneğin Samsung UE46C8790 , şu an iç ; in en iyi televizyonlar listelerinde birinci sırada bulunuyor . Ayrıca Samsung modeli 2D gö ; rü ; ntü ; leri dahili işlemcisi sayesinde oldukç ; a kaliteli şekilde 3D gö ; rü ; ntü ; lere ç ; evirebiliyor . Ü ; stelik sinyal kaynağının nereden geldiği de ö ; nemli değil . Yalnızca gö ; rü ; ntü ; deki derinliğin biraz dü ; z bir hal alması televizyonun tek kusuru denebilir . Panasonic ' te ise bö ; yle bir dö ; nü ; ştü ; rme ö ; zelliği bulunmuyor .

3D Blu-ray oynatıcılar : Oyun konsolu veya Firmware gü ; ncellemesi
3D Blu-rayBir 3D TV ile birlikte aynı zamanda bir 3D uyumlu Blu-ray oynatıcıya da sahip olmanız gerekiyor . Diğer tü ; rlü ; yalnızca 2D filmler seyretmeniz mü ; mkü ; n . Philips ( BDP7500S2 ) , Samsung ( BD-C6900 ) ve Panasonic ( BDT300 ) olmak ü ; zere ü ; ç ; bü ; yü ; k firma da bu ö ; zel oynatıcıları bir sü ; redir ü ; retiyor . Hepsi de birç ; ok ek ö ; zelliğe ve kolay bir kullanıma sahipler . Şayet 3D filmleriniz yoksa 2D filmleri de gayet kaliteli şekilde izleyebilirsiniz . Fiyatları ise 300 ila 600 dolar arasında değişiyor ve normal oynatıcılara gö ; re oldukç ; a pahalılar . Şayet 2D Blu-ray oynatıcınız varsa belki de bir şansınız daha olabilir . Ç ; ü ; nkü ; birç ; ok ü ; retici bugü ; nlerde yeni bir Firmware gü ; ncellemesi ile ek donanıma ihtiyaç ; duymadan 2D oynatıcıları 3D oynatabilir hale getirmeye ç ; alışıyor . Yalnız bu sistemin işe yarayıp yaramayacağı ise şimdilik belirsiz .

Sıradışı bir Blu-ray alternatifi ise PlayStation 3 . PlayStation 3 ' ü ; n şu an beta sü ; rü ; mü ; nde olan yeni Firmware gü ; ncellemesi 3D desteğini de beraberinde getiriyor . Bö ; ylece oyunlar ve Blu-Ray filmler konsolla birlikte uyumlu 3D televizyonlarda izlenebilecek . Bu gü ; ncelleme henü ; z kararlı bir sü ; rü ; m değil ve Sony yetkilileri tarafından ç ; ok yakında final sü ; rü ; mü ; nü ; n hazır olacağı aç ; ıklandı .

Projeksiyon cihazı : Bü ; yü ; k ekranda sinema hissi
3D projeksiyon3D konusunda gelecek trend yalnızca TV ' lerden oluşmuyor . Yalnızca bir projeksiyon cihazı ile 3 boyutlu gö ; rü ; ntü ; ler izlemek de mü ; mkü ; n . Ö ; rneğin Acer H5360 , uygun bir Shutter gö ; zlü ; kle 3D imajları mü ; kemmel bir şekilde gö ; steriyor . Cihazın ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; ğü ; 1 . 280 x 760 Piksel olmakla beraber , parlaklığı ise 1700 ansi lü ; men civarında . İç ; erikler 120 hertz ' de gö ; sterilirken , 3D resimler ise iki kez 60 hertz ' de sunuluyor . Acer H5360 ' ın yurtdışı satış fiyatı 600 Euro ve gö ; zlü ; kler ayrı olarak satın alınıyor . Geniş gö ; rü ; ntü ; alanı sayesinde oturma odanıza TV ' lerden daha ç ; ok sinema hissi verecektir fakat sinemayla aynı kalitede olması tabiî ; ki mü ; mkü ; n değil . Ayrıca projeksiyon cihazının yanında bir de 3D uyumlu Blu-ray oynatıcıya sahip olmanız gerekiyor .

3D her yerde : Dizü ; stü ; , PC ' ler , ekranlar ve oyunlar

Ev eğlence sistemlerinin yanı sıra , ü ; reticiler ü ; ç ; boyut destekli dizü ; stü ; bilgisayarlar ve ekranlar da sunuyorlar . İşte o cihazlar!

Tıpkı TV ' lerde olduğu gibi 3D keyfini yaşamak iç ; in ö ; zel gö ; zlü ; kler gerekiyor . Fakat yalnızca gö ; zlü ; k almak da her şeyi 3D formatında gö ; rebileceğiniz anlamına gelmiyor . Ç ; ü ; nkü ; kullandığınız ekran minimum 120 hertz ' i desteklemeli veya ö ; zel bir filmle kaplı olmalı . Kısacası yü ; kseltme yapmak da yeterli olmuyor ve bu gereksinimlere uygun cihazlar seç ; meniz gerekiyor .

Dizü ; stü ; bilgisayarlarda 3D
Acer 3D3D destekli ilk dizü ; stü ; bilgisayarlardan biri Acer ' ın Aspire 5740DG-434G64MN modeli . Bu modeldeki ü ; ç ; boyut sistemi ekranında bulunan bir film ve uyumlu 3D gö ; zlü ; klerin kullanıldığı Polarizasyon tekniğiyle ç ; alışıyor . Diğer taraftan 3D modunda ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; k de dü ; şü ; rü ; lü ; yor . Fakat az gö ; rü ; ş aç ; ısı pratikte daha bü ; yü ; k problemlere neden oluyor . Laptop ' un tam karşısına oturmadığınızda gö ; lge imajlar ortaya ç ; ıkıyor ve aç ; ıyı dü ; zeltmediğinizde 3D efektleri kaybolabiliyor . Ö ; zellikle oyunlarda ve filmlerde oldukç ; a rahatsız ederek 3D keyfinizi kaç ; ırabiliyor . Ayrıca dizü ; stü ; nde Blu-ray oynatıcı bulunmadığı iç ; in yeni ç ; ıkan popü ; ler filmleri de 3D olarak izleme şansınız pek yok . Tıpkı TV setlerinde olduğu gibi , şimdilik ç ; ok az sayıda firma ( Acer &ndash ; Asus ) 3D uyumlu dizü ; stü ; bilgisayar ü ; retiyor .

PC ve LCD ekranlarda 3D
PC 3DŞayet masaü ; stü ; bilgisayarınız varsa 3D ' ye geç ; meniz ve keyfini ç ; ıkarmanız daha kolay . Bunun iç ; in bir Nvidia grafik kartına ve Shutter gö ; zlü ; k & ; alıcıdan oluşan bir sete ihtiyacınız var ( Nvidia 3D Vision , yaklaşık 200$ + KDV ) . Ayrıca 3D sistemlerde imajlar iki ayrı kare halinde ü ; retildiği iç ; in monitö ; rü ; nü ; zü ; n yenileme oranı oldukç ; a yü ; ksek olması gerekiyor . 60 Hz ' lik normal bir LCD ekran gö ; zlü ; klerle saniyede 30 kare ü ; retir . Fakat gö ; rü ; ntü ; nü ; n akıcı şekilde oynatılabilmesi iç ; in 120 Hz ' lik bir monitö ; r kullanmanız gerekir , ç ; ü ; nkü ; yenileme oranı gö ; zlü ; kle birlikte 60 Hz ' e dü ; şecektir .

Bu teknolojiyi destekleyen ilk monitö ; rlerden biri olan Samsung SyncMaster 2233RZ ' nin fiyatı şu sıralar 450$ + KDV civarında . Ayrıca ü ; lkemizde Nvidia Vision ve Samsung monitö ; rü ; set halinde 650$ + KDV civarında bir fiyata satan mağazalar da bulunuyor . Bu kombinasyonla DirectX kullanan birç ; ok gü ; ncel oyunu 3D modunda oynayabilirsiniz . Tabiki bir Blu-ray oynatıcınız varsa filmleri de 3D mü ; kemmelliğiyle izlemeniz mü ; mkü ; n .

Gö ; zlü ; ksü ; z 3D oyunlar
3D oyun3D teknolojisinin oturma odamıza girmesi ç ; ok uzun bir zaman almış olsa da aslında bu teknoloji masaü ; stü ; bilgisayarlara ç ; oktan gelmişti . Ö ; rneğin Nvidia , Anaglifik yö ; ntemi ve kırmızı & ; mavi renkli gö ; zlü ; klere uyumlu 3D uyumlu ekran kartı sü ; rü ; cü ; lerini ç ; oktan yayınlamıştı . Bu şekilde Shutter gö ; zlü ; klere gereksinim olmadan ü ; ç ; boyutun keyfini de ç ; ıkarmak mü ; mkü ; n . Aynı şekilde AMD hayranları da iZ3D sü ; rü ; cü ; lerini kullanabiliyorlar . Ve 3D oyun tasarımlarına olan ilgi de her geç ; en gü ; n artıyor .

3D Blu-ray filmler : Şimdilik az sayıda

Bir yandan ü ; ç ; boyutlu filmlerin ü ; reticileri sinemalardaki mü ; kemmel gişe rekorlarının başarısını kutlarken , diğer taraftan ev sinemaları iç ; in 3D Blu-ray filmlerin sayısı halen oldukç ; a az . Fakat buna alternatif olarak eski filmlerinizi 3D ' ye dö ; nü ; ştü ; rmeniz de mü ; mkü ; n .

Kö ; fte Yağmuru2010 yılı iç ; erisinde izleyeceğimiz 3 boyutlu filmlerin listesi hayli uzun : Shrek 3 , Resident Evil 4 ve Harry Potter serisinin son bö ; lü ; mü ; gibi yaklaşık 30 film bu yeni teknolojiyle sinemalarda olacak . Tabiki ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde sinemalardaki 3 boyutlu filmlerin artmasıyla birlikte , ev sinemaları iç ; in Blu-ray filmlerin sayısının da doğru orantılı olarak artması bekleniyor .

3D aldatmacaları ve asıl beklenenler
Son Durak 4 ( Final Destination 4 ) gibi filmler 3 boyutlu olarak sunulmuştu fakat eski Anaglif yö ; ntemi kullanılarak hazırlandığı iç ; in kö ; tü ; bir kaliteye sahipti ve normal televizyonlardan da izlenebiliyordu . 3D konusunda en gö ; zde filmler iç ; in ise biraz daha beklemek gerekiyor : Ç ; ü ; nkü ; Avatar ' ın 3D Blu-ray disk versiyonunun yayınlanması 2011 ' e ertelendi . Ayrıca diğer popü ; ler filmlerin de Blu-ray versiyonlarının ç ; ıkışıyla ilgili henü ; z kesin bir tarih verilmiş değil . 3D televizyon teknolojileri iç ; in ilk film olma ö ; zelliğine sahip olan ' Kö ; fte Yağmuru ' ( Cloudy with a Chance of Meatballs ) ise 1 Haziran ' da raflardaki yerini aldı .

3D filminizi kendiniz yapın
PowerDVDŞayet evde sinema keyfi iç ; in 3 boyutlu filmlerin ç ; ıkmasını beklemek istemiyorsanız CyberLink PowerDVD 10 ile istediğiniz video veya filmleri ü ; ç ; boyutlu hale getirebilirsiniz . Ayrıca program TrueTheater 3D modu da sunuyor . Bu mod normal DVD ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; ğü ; ne ü ; ç ; ü ; ncü ; bir boyut da ekliyor . Bö ; ylece filmleri 2D yerine 3D olarak izlemek mü ; mkü ; n oluyor . Fakat evinizdeki bu 3D sinema iç ; in PowerDVD ' nin en az ' Deluxe ' versiyonuna sahip olmanız gerekiyor ve fiyatı da yaklaşık 90 dolar civarında . CyberLink ' in bu programı 3D gö ; rü ; ntü ; yü ; farklı tekniklerle de oluşturabiliyor . Bö ; ylece hem Passive Polarizasyon gö ; zlü ; kleri hem de Active Shutter gö ; zlü ; kler kullanılabiliyor . Kendi gö ; z zevkinize derinliği arttırıp azaltmak da mü ; mkü ; n . Tabiki bu ö ; zellikleri kullanabilmeniz iç ; in uyumlu monitö ; r , oynatıcı ve iyi bir sisteminiz de olması gerekiyor . Bunların dışında sabit diskinize kaydettiğiniz filmleri dö ; nü ; ştü ; rememesi oldukç ; a sinir bozucu diyebiliriz . Yaptığımız testlerde de 3D dö ; nü ; ştü ; rme esnasında efektlerin ç ; ok gerç ; ekç ; i gö ; rü ; nmemesi ve 3D keyfini tam olarak verememesi de programın eksik yö ; nlerini oluşturuyor .

Bugü ; nden 3D ' ye geç ; mek doğru mu?

3D trendi son zamanlarda televizyon satışlarını da olumlu yö ; nde etkilemeye başladı . Fakat bugü ; nden bu teknolojiye sahip olmak doğru bir karar mı? Avantajları ve dezavantajları neler? Tü ; m sorularınızı yanıtlıyoruz .

3d TVŞayet masaü ; stü ; bilgisayarınızda 3D keyfini yaşamak istiyorsanız fiyatı konusunda pek sıkıntı yaşamayabilirsiniz fakat komple bir ev sinema sistemi istiyorsanız ekonomik durumunuzu baştan aşağı gö ; zden geç ; irmeniz gerekiyor . Makalemizin ö ; nceki sayfalarında sizlere 3D teknolojileri ve cihazlar hakkında bilgi vermiştik . Şimdi ise son soruya yanıt bulma zamanı : 3D iç ; in doğru zaman mı? İşte artılar , eksiler ve sonuç ; .

&bull ; Artı : Etkileyici bir tecrü ; be : Her ne kadar cihazlar 3D derinlik efektlerini sinemalardaki gibi yansıtamasa da yine de oldukç ; a etkileyici diyebiliriz . Şayet bazı gö ; lge ç ; izgiler gibi hataları pek umursamıyorsanız hacimsel derinlikler sizi mest edebilir .

&bull ; Artı : 3D ile oyun keyfi : Bugü ; nlerde 3D oyunlardaki en iyi derinlik efektlerini Nvidia Shutter gö ; zlü ; klerini kullanarak gö ; rebilirsiniz . Ö ; rneğin yarış oyunlarındaki gö ; rü ; ntü ; lere hayran kalmanız muhtemel .

&bull ; Eksi : Kö ; tü ; resim kalitesi : 3D oynatımında imajın parlaklığı neredeyse yarı yarıya dü ; şü ; yor ve bu da kö ; tü ; bir gö ; rü ; ntü ; kalitesine yol aç ; ıyor . Ayrıca gö ; rü ; ntü ; de ortaya ç ; ıkan gö ; lge ç ; izgiler gibi hatalar 3D keyfinizi bozabiliyor .

&bull ; Eksi : Ç ; ok az sayıda iç ; erik : Bir 3D uyumlu televizyonunuz olsa bile ilk etapta bunun hiç ; bir anlamı yok . Ç ; ü ; nkü ; ç ; ok az sayıda 3D Blu-ray film bulunuyor ve yayın şirketlerinin 3D TV programlarına geç ; mesi uzun bir sü ; reç ; alacak .

Avatar&bull ; Eksi : Yü ; ksek fiyatlar : 3D televizyonların yü ; ksek fiyatları bir yana , 3 boyutlu filmleri oynatabilmek iç ; in aynı zamanda bir de 3D destekli bir Blu-ray oynatıcıya ihtiyacınız olacak ve fiyatları gerç ; ekten şu an iç ; in el yakıyor . Henü ; z uyumlu cihazların sayısının az olması ve rekabet ortamı oluşmaması yü ; zü ; nden size bir servete mal olabilir .

&bull ; Eksi : Gö ; zlü ; k zorunluluğu : Gö ; zlü ; ksü ; z ü ; ç ; boyut neredeyse mü ; mkü ; n değil ve rahatlamaya ihtiyaç ; duyulan bir akşamda TV ' nin karşısına geç ; ip burnunun ü ; zerinde bir gö ; zlü ; kle bu huzuru bulamayacak kimselerin olması da muhtemel . Ayrıca satın almadan ö ; nce Polarize mi yoksa Active Shutter gö ; zlü ; k mü ; istediğinize karar vermelisiniz . Her ikisinden oluşan bir kombinasyon ise ne yazık ki yok .

Sonuç ; : Beklemek daha iyi bir tercih
3D teknolojisine bugü ; nden sahip olmayı kim istemez . Fakat ö ; ncelikle şunları gö ; z ö ; nü ; nde bulundurmanız gerekiyor . 3D uyumlu TV ' ler herhangi bir sınırlama olmaksızın 2D gö ; rü ; ntü ; leri ç ; ok iyi kalitede gö ; sterebiliyor fakat 3D konusunda halen biraz zayıflar . Ayrıca TV , Blu-ray oynatıcı ve 3D disklerin sayısı da oldukç ; a az . Ü ; stelik TV yayınlarının 3D teknolojisine geç ; mesi de uzun bir zaman alacak . Bu nedenle bizim tavsiyemiz en azından gelecek yıla kadar beklemeniz yö ; nü ; nde . Bu sayede gelecek yıla kadar hem cihazların fiyatları ucuzlayacak , doğal olarak daha fazla model ile seç ; enek sayısı da artacak , hem de piyasadaki 3D filmler ç ; oğalacaktır .

Milliyet