Nüfusun etnik araştırılması konusuna CHP ve MHP'li vekiller sert tepki gösterdi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından ortaya atılan Türkiye'de nüfusun etnik araştırılması konusuna CHP ve MHP'li vekiller set tepki gösterdi.<

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından ortaya atılan Türkiye'de nüfusun etnik araştırılması konusuna CHP ve MHP'li vekiller set tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Atilla Kart, etnik kimlik üzerinden yapılacak bir araştırmanın son derece anlamsız olduğunu ve CHP'nin da bu tür yaklaşımlara karşı olduğunu söyledi.

CHP Milletvekili Atilla Kart, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 19.20.21. dönem Edirne Milletvekili olarak görev yapan Evren Bulut'un cenaze törenini ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

BDP tarafından ortaya atılan nüfusun etnik araştırılması konusundaki bir soru üzerine Atilla Kart, etnik kimlik üzerinden yapılacak bir araştırmanın son derece anlamsız olduğunu ve CHP'nin da bu tür yaklaşımlara karşı olduğunu söyledi. Kart açıklamasında şunları söyledi: "Böyle bir araştırma toplum yapılanmasında doğru bir yaklaşım olmaz ve kabul edilemez. Etnik nüfus sayımı toplum yapılanmasında kullanılamaz. İnsan haklarının temel hak olarak kabul edildiği devlet yönetimlerinde insanların etnik kimliklerini öne çıkararak yeni bir yapılandırma, yeni bir gruplandırmaya gidilmesi kabul edilemez. Böyle bir araştırmanın hangi amaçla verildiğini bilmiyorum, ama böyle bir araştırmanın son derece anlamsız, yanlış ve toplumda ayrıştırıcı, ayrışma duygusunu daha da tırmandıran sonuçlar yaratması kaçınılmazdır. Bu sebeple bu yöndeki bir çalışmaya kişisel olarak da destek vermem söz konusu değil. Biliyorum ki CHP grubu da bu tür yaklaşımlara uzaktır, mesafelidir ve karşıdır."

Özel ordu konusunda sorulan soruya da Kart, özel ordu konusundaki bir çalışmanın yasal aşamadan geçmesi gerektiğini belirterek, hükümetin kayıt dışı bir yapılanmayı gerçekleştirmek istediğini ileri sürdü.

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut da nüfusun etnik araştırması ve bu tür tartışmaların birlik ve beraberliğe zarar verdiğini, ayrıştırmanın istatistiksel olarak yapılmasının son derece manidar ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Tankut açıklamasında şunları dile getirdi: "Bu tür tartışmalar bin yıllık kardeşliğimize ne yazık ki gerek ihanet gerek gaflet içerisinde hain ayrıştırmanın istatistiksel olarak yapılması son derece manidar. Kabul etmemiz söz konusu değildir ve doğru bulmuyoruz. Bu millet bin yıldır birlikte yaşadı. Kız aldı, kız verdi, şimdi ne yapalım, benim akrabalarım içerisinde Türkçe konuşan, Kürtçe konuşan kardeşlerimiz var. Onlar da izdivaç yapmışlar ne yapacağız onları? Ayrıştırma tezgahları esasında dışarıdan tezgahlanan, bizim birliğimizi, beraberliğimizi, devletimizin bölünmez bütünlüğünü son derece zafiyete uğratan davranışlardır. Bu davranışları kabul etmek mümkün değildir."

Basın mensuplarının özel ordu konusundaki sorusu üzerine Tankut, "Özel ordu ile ilgili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çok net bir şekilde görüşünün alınması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle özel kuvvetler zaten bugüne kadar mevcut, can siperane bir şekilde terörle mücadele etmişlerdir ve canlarını ortaya koymuşlardır. Bu zamana kadar hangi yasa çerçevesinde görev yapıyorlarsa bunları daha da etkin birli şekilde daha da modernize etmek suretiyle yapılandırılması kanaatindeyim. Ama illaki çok özel bir yasa gerekiyorsa bunun için Genelkurmay'ın mutlaka düşüncesinin alınması kanaatindeyim." diye cevap verdi.