iPad internet tarifesi 29 TL'den başlıyor

Apple iPad sayesinde istediğiniz yerden internete girin.

iPad internet tarifesi 29 TL'den başlıyor
Apple’ın 3 ayda, 3 milyondan çok satan tablet bilgisayar modeli “iPad” Türkiye’ye Migros’la iddialı bir giriş yaptı. Kişisel girişimlerle yurtdışından getirilen iPad’leri saymazsak ilk kez atılan bu adımla 1.000 iPad Türkiye’de sahibini buldu.
Paralel ticaret yoluyla getirilen iPad’lerin devamı gelebilir. Migros’un ardından başta e-ticaret siteleri olmak üzere irili ufaklı adımlar atılabilir.

Bilkom neden geç kaldı?

Buna karşılık Apple’ın Türkiye’deki operasyonlarını yürüten Koç grubu şirketlerinden Bilkom, iPad’leri çizilen uluslararası strateji gereği eylül başında Türkiye’de satışa çıkaracak. Bilkom Wi-Fi ile 3G destekli iPad modellerinin satışını direkt olarak yapacak. Cep operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea ise yapacağı paketlerle abonelerine iPad’le birlikte internet paketleri satışı yolunu izleyecek.

iPad’lerle birlikte her an her yerde internete bağlanma tutkusunda ciddi artış bekleyebiliriz. Bu gelişme operatörlerin data (veri) tarafında internet paketi satışını artırması anlamına geliyor.
3 operatör de destekliyor

iPad kullananların internete bağlanma denildiğinde önünde iki seçenek bulunuyor. Sadece “Wi-Fi” destekli modeli alanlar internete bu teknoloji üzerinden bağlanmak durumunda.
“3G” modelini alanlar internete hem Wi-Fi şebekesi, hem de cep telefonu şebekesi üzerinden bağlanabiliyor. Cep tarafında, GSM (2G) veya 3G şebeke üzerinden internet erişimi kullanılıyor. 3G şebeke üzerinden internete bağlanmak için ek bir ücret ödenmiyor. 3G, kullanıcının bağlantı hızının, kalitesinin ciddi oranda artmasına yol açıyor. Türkiye’de üç operatörde de 3G şebeke bulunduğundan bu ağ üzerinden hızlı internete bağlanmak mümkün.
Wi-Fi ağların dışında cep şebekesi üzerinden internete bağlanma tarafında operatörlerin tarifelerine bakıldığında 1 GB’lık paketlerin Turkcell ve Avea’da 29 TL, Vodafone’da ise 30 TL olduğu görülüyor. Paket aşımıda ise megabayt başına 0.05 lira ücret alınıyor.


Bu teknolojiler ne anlama geliyor?

Wi-Fi: Kablosuz olarak internet bağlantısı sunan bu teknoloji ev, ofis, cafe, havalimanı, otel gibi noktalarda yoğun olarak kullanılıyor. TTNet, Superonline gibi servis sağlayıcı şirketler bu hizmeti veriyor.
3G: Cep operatörlerinin ağları üzerinden internet bağlantısı. Wi-Fi’ye göre daha düşük hızda internet bağlantısı sunuyor. Türkiye’de Turkcell, Avea, Vodafone bu servisi sunuyor.
MicroSIM: Şu an cep telefonlarında kullanılan SIM kartların, daha küçük boyutlu (%52) hali.


1 GB’lık paket ne kadar gider?

- 1 GB’lık internet paketi film yüklemeyen, zamanının çoğunu internette geçirmeyen standart bir internet kullanıcısı için ideal bir seçenek gibi duruyor.
- Günde ortalama 1.5 saat internette sörf yapan, 100 adet e-posta alıp-gönderen, birkaç doküman indiren bir kullanıcı için 1 GB’lık paket yeterli oluyor.
- İnternette çok vakit geçiren, özellikle video-fotoğraf sitelerinde gezinen bir kullanıcı için 1 GB’lık paket çok az olarak nitelendiriliyor.


Operatörler minik SIM kart verecek

iPad’lerde kullanılacak olan SIM kartların şimdikinden daha küçük olan microSIM kartlar olduğunu hatırlatalım. Yenileri mevcut SIM kartların yarı boyutunda. Operatörlerin abonelerine data tarafında kullanması için microSIM kart vermesi gerekiyor. Türkiye’de Turkcell ve Vodafone microSIM desteği verdiklerini duyurdu. Avea’nın da yakında bu hizmeti vermesi bekleniyor. Bu kartlar ile iPad’lerden sadece internet erişimi sağlanıyor, bu kartla cep şebekesi üzerinden telefon görüşmesi yapmak mümkün olmuyor.

İlk bakışta Apple iPad
- 16, 32, 64 GB hafıza deposu.
- 9.7 inç dokunmatik ekran.
- 730 gram ağırlığında.
- Şu anda Türkçe desteği yok.
- Yurtdışından 3G destekli iPad getirenler BTK’ya (pasaportlarına) kayıt yaptırmalı.


Milliyet