Gözler gerekçeli kararda

Anayasa Mahkemesi'nin, Tam Gün Yasası'nda muayene hakkıyla ilgili verdiği kısmı iptal kararı tartışmaya yol açtı. Sağlık Bakanlığı, kararı 'sadece üniversite hastanelerinde görevliler' şeklinde yorumlarken; Tabipler Odası ise 'tüm doktorlar' için olduğu görüşünde. Gözler şimdi gerekçeli kararda.

Anayasa Mahkemesi'nin, Tam Gün Yasası ile ilgili verdiği kısmi iptal kararı belirsizliğe yol açtı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, mahkemenin kısmi iptal kararının sadece tıp fakültelerinde görev yapan doktorlara muayene açma hakkı getirdiğini ifade ederken, Tabipler Odası ise, tüm doktorların mesai saati dışında muayene açabileceklerini iddia ediyor.
Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, kısmi iptal kararıyla sadece üniversite hastanelerinde görev yapan doktorlara mesai saati dışında muayenehanede çalışma hakkı getirildiğini ifade ederek, yine de gerekçeli kararın beklenmesi gerektiğini söyledi. Kararın 'kamuda ve askeri hastanelerde çalışan doktarlorı kapsamadığını' belirten Erdöl, 'Eşit olmayan bir durum ortaya çıktı' dedi. Gerekçeli kararın bir an önce yayımlanması gerektiğinin altını çizen Erdöl, 'Karar bir an önce açıklansın ki bundan sonra neler yapılacak belirlensin' diye konuştu.
FATURAYI HEKİMLER DEĞİL, CHP KESTİ
Kararla üniversite hastanelerindeki doktorlara ayrıcalık getirildiğini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, yasayla hastaların özel muayenehaneye gitmeden tedavi imkanı getirildiğini, ancak CHP'nin başvurusuyla gerçekleşen iptal yüzünden, bu imkanın geri alındığını söyledi. Mahkemenin kararından sonra, üniversite hastanelerinde görev yapan doktorlar özel muayenehane açacaklarını hatırlatan Bozdağ, 'Hasta önce hocanın muayenehanesine uğrayıp para ödeyecek, sonra hastaneye gidebilecek. Bu kararın arkasında adında halkçı olan halk partisi var. Vatandaş bilmelidir ki, bundan sonra ödeyecekleri faturayı hekimler değil, CHP kesmiş olacak' şeklinde konuştu.

İptal mağduriyet doğurdu
Hasta Haklarını Koruma Derneği Başkanı Avukat Zeki Sadunoğlu, Tam Gün Yasası ile ilgili verilen kısmi iptal kararının hastalar açısından büyük mağduriyetlere sebep olacağını ifade etti.

AYM, hocalara imtiyaz getirdi
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, üniversite hastanelerinde çalışan öğretim görevlilerinin, kurumları dışında çalışma yasağını iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin, öğretim görevlilerine imtiyazlı bir hak tesis ettiğini söyledi. Sağlık-Sen Genel Başkanı Kaçar, Anayasa Mahkemesi'nin üniversite ve devlet hastanelerindeki sağlık personelinin çalışma koşullarını düzenleyen Tam Gün Yasası'nın bazı maddelerinde verdiği iptal kararının, üniversite hastanelerine giden vatandaşların 'muayenehanelere yönlendirilmesi' döneminin devamı anlamına geldiğini belirtti. Kaçar, yasanın 'hekim-hastane-muayenehane' ilişkisinden kurtarılması adına gerekli olduğunu belirtti.

Öğretim üyelerini YÖK'e bildireceğim
Sağlık Bakanı Akdağ, üniversite hastanelerine mesai saatlerinde içinde giden vatandaşın doktor bulamaması halinde, bu durumu YÖK'e bildireceğini söyledi. Bakan Akdağ, Haliç Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlediği basın toplantısında Tam Gün Yasası'nda Anayasa Mahkemesinin verdiği karardan sonraki son durumu değerlendirdi. Devlet memuru olan hekimlerin, ayrıca muayenehanecilik yapmasının önünü açan kanunun artık yürürlükte olmadığını ifade eden Akdağ, şöyle dedi:
'Bütün doktor arkadaşlarımı nazikçe uyarıyorum. Türk Tabipleri Birliği, (TTB) onları kanunsuzluğa teşvik etmektedir. TTB, burada hekimleri kışkırtarak, provoke ederek, onlara zarar verecek bir yola sürüklemektedir. Bundan sonra vatandaşın sağlık hakkını almak için üniversite hastanelerine gidip, üniversite hocasını orada bulamayıp, mesai saati içinde onun muayenehanesine gitme gibi bir durum oluştuğunda, bunu derhal tespit ederek YÖK'e bildireceğimden de bütün üniversite öğretim üyelerinin haberi olsun istiyorum'.


Yeni Şafak