Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Yöneticileri Gümüşhane'de

Gümüşhane Valiliği'nde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bir toplantı düzenlendi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Yöneticileri Gümüşhane'de
Düzenlenen toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Demiral, bugüne kadar kalkınma hususunda mikro ölçekli planlar ve uygulamalar yapıldığını, artık yeni bir anlayışla bölgesel ölçekte kalkınma politikalarının güdüleceğini ifade etti.
Konuşmasında, Türkiye'de 26 bölgede Kalkınma Ajansları'nın kurulduğunu belirten Demiral, "Bu kalkınma ajanslarına ajansın büyüklüğüne göre iller üye. Dolayısı ile bu illerin bölgesel anlamda daha yukarıdan bakarak kalkınma politikaları belirlenecek. Bir sinerji oluşturulacak. Bölgesel bir kalkınmaya ivme kazandırılacak. Bu amaçla da Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımız faaliyetlerine başladı. Oluşumunu tamamladı. Geleceğe yönelik neler yapılabileceğini birlikte değerlendireceğiz. Sorunları ve çözüm önerilerini tespit edeceğiz" dedi.
Demiral, bugüne kadar sorunların tespit edildiğini ancak çözüm ve uygulama noktasında yetersiz kalındığını belirterek, "Bugün ne kadar sorunları tespit yönünden devletin arşivinde birçok çalışma ve planlar yapılmış ama uygulama noktasında yetersiz kalınmış. Uygulama noktasında, sahaya inilme noktasında maalesef plan hazırlama konusunda gösterdiğimiz başarıyı gösteremiyoruz. Ancak ümit ediyoruz ki bu kalkınma ajanslarının kurulması ile uygulama noktasında bugüne kadar yaşanılan zafiyetlerde giderilecektir. Son zamanlarda özellikle 2005 yılından itibaren AB fonları olsun, sosyal destek programı olsun, projeli, planlı çalışma kültürü oluşturuluyor kamuda. Artık projeli ve planlı çalışmayı da öğrenmeliyiz. Günlük değil de yapacağımız işleri bir plana, projeye bağlamalı ve projeler planlar doğrultusunda çalışmalarımızı neticelendirmeyi öğrenmeliyiz. Batılıların yada Avrupalıların yada Amerika'nın en büyük özelliği planlı ve projeli çalışmak. Hepimiz buna da yıllarca gıpta etmedik mi. Bunlar günlük düşünmüyorlar, 50 yıllık, 100 yıllık planlar yapıyorlar diye konuşmadık mı? Onlar bu kültürü yıllar içerisinde oluşturmuşlar, bizde bu kültürü oluşturmalıyız. Oluşturmamız gerekir. Son yıllarda da buna yönelik çok büyük gayretler var" diye konuştu.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise konuşmasında Kalkınma Ajanslarının hem AB uyum müktesebatlarına uyum süreci hem de Türkiye'de bir gereklilik, ihtiyaç olarak ortaya çıktığını söyledi. Kalkınma ajanslarının kurulması esnasında temel prensibinin "Ajanslar uygulamacı olmayacak" olarak benimsendiğinin altını çizen Kaldırım, "Kalkınma Ajansları, koordine eden, bölgede katalizör görevi üstlenen, sinerji yaratan, kamuyu, özel sektörü, sivil toplumu bir araya getiren örgütler, kurumlar olacak" şeklinde konuştu.
Kaldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de bugüne kadar bölgesel ajansların var olduğunu fakat bunların genelde merkezden, esnek olmayan, revizyona açık olmayan, katılımcılığı sağlamayan, yerel aktörleri dışlayan sürece dahil etmeyen bir bakış açısı, planlama süreci vardı. Şimdiye kadar uygulanan politikalar ve uluslar arası arenada yaşanan gelişmeler sonucu bu tür katı, esnek olmayan, katılımcılığı sağlamayan planların başarılı olmadığı ortaya çıktı."
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına bağlı illerin değil, projelerinin yarışacağının altını çizen Kaldırım, her kurumun proje hazırlama kapasitesini geliştirmesini ve bu anlayışın yerleşmesini istedi.
Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Demiral, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Trabzon İl Planlama Müdürü Veysel Başer, Kalkınma Kurulu Gümüşhane üyeleri ve proje hazırlama çalışma grubu üyeleri katıldı.