Balyoz iddianamesi kabul edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelendikten sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Balyoz darbe planı iddialarına ilişkin

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelendikten sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Balyoz darbe planı iddialarına ilişkin iddianame kabul edildi. İddianame 14. gününde mahkeme heyeti tarafından oy birliği ile kabul edildi. Böylece aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 196 şüpheli hakkında dava açılmış oldu.

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar tarafından hazırlanan 968 sayfalık iddianamede emekli Orgeneral Çetin Doğan bir numaralı sanık olarak yer alıyor. İddianamede, dönemin kuvvet komutanlarından emekli Oramiral Özden Örnek 2 numaralı, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ise 3 numaralı sanık olarak yer aldı.

Balyoz darbe planı iddiasına ilişkin iddianamede şu ana kadar hazırlanan diğer iddianamelerden farklı olarak tüm sanıklar aynı iddia ile suçlanıp haklarında aynı oranda ceza istendi. İddianamede sanıklar, suç tarihi nedeniyle eski TCK'nın 147. maddesiyle suçlanıyor. Eski TCK'nın 147. maddesi "Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat ve vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek" suçlamasını düzenliyor. Madde gereğince sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet isteniyor. Ancak savcılar 'eksik teşebbüsü' düzenleyen eski TCK'nın 61/1. maddesini uygulayarak sanıkların cezasında indirim yapılmasını istedi. Bu durumda 196 sanık hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, Islak imzalı belge iddianamesinin iki numaralı sanığı Kurmay Deniz Albay Dursun Çiçek, 118 numaralı sanık olarak yer alırken, Poyrazköy ana davasında sanık olarak yargılanan emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, Güney Deniz Saha Komutanı Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Tuğamiral Levent Görgeç de sanıklar arasında yer alıyor.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame ile haklarında dava açılan 196 sanık için duruşma günü henüz belirlenmedi. Duruşma gününün daha sonra belirleneceği belirtildi.