KKTC'de sıra kalkınmaya geldi

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatının adaya barışı getirdiğini ve yıllarca akan kanı durdurduğunu ifade ederek, 'Sıra kalkınmaya geldi' dedi.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatının adaya barışı getirdiğini ve yıllarca akan kanı durdurduğunu ifade ederek, "Sıra kalkınmaya geldi" dedi. Başbakan Küçük, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) temsilen katılmak üzere KKTC'ye gelen Donanma Komutanı Oramiral E. Murat Bilgel'i kabul etti.

Kabulde, Orgeneral Bilgel'e Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ve Tümamiral Serdar Dülger eşlik etti.

Oramiral Bilgel, Başbakanlıktaki kabul sırasında yaptığı konuşmada, Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına TSK'yı temsilen katılmak üzere KKTC'ye geldiğini ifade ederek, KKTC'nin güvenliği ve refahı için Garanti ve İttifak Anlaşmaları'nın verdiği hukuksal hak ve yetkilerini kullanarak, daima KKTC'nin yanında olacaklarını vurguladı.

Kıbrıs'ta BM gözetiminde sürdürülen barış görüşmelerinin, BM parametresi altında devamından yana olduklarını kaydeden Bilgel, "Avrupa Birliğinin de (AB) KKTC'ye vermiş olduğu sözler doğrultusunda, uyguladığı ambargoyu da kaldırmasını bir an önce temenni ettiğimizi de özellikle burada belirtmek istiyorum" dedi.

Uzun bir aradan sonra geldiği KKTC'de, "gördüğü gelişmelerden dolayı memnuniyet ve gurur duyduğunu" söyleyen Bilgel, Türkiye'den gelecek suyla su sorunun giderilmesi temennisinde bulundu. Bilgel, bunun ekonomi ve refaha çok büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük de TSK temsilcisini bu kadar anlamlı bir günde aralarında görmenin kendileri için büyük onur olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin her zaman Kıbrıs'ta barıştan yana olduğunu ve her zaman Kıbrıs Türkü'nü desteklediğini söyledi.

Barış Harekatının barışı getirdiğini ve Kıbrıs'ta yıllarca akan kanın durduğunu, 1974'den sonra ciddi bir olay yaşanmadığını belirten Küçük, KKTC'nin demokratik bir şekilde yönetildiğini; her ne kadar BM üyesi olmasa da birçok BM üyesinden çok daha demokratik olduğunu vurguladı.

Sıranın kalkınmaya geldiğini, ülkenin kalkınması için Anavatan Türkiye'nin de desteğiyle gereken kararları aldıklarını anlatan Küçük, ülkede, başta turizm alanları olmak üzere büyük yatırımlar yapıldığını, turizm alanlarının gelişmesi için su ve enerjinin önemli olduğunu söyledi.

Su ve elektrik meselesi

Türkiye'den su getirilmesi konusunda artık sona yaklaşıldığını ve 20 Temmuz kutlamaları için KKTC'ye gelecek olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile bu konuda protokol imzalanacağını kaydeden Küçük, muhtemelen Eylül ayında, kendilerinin de katılacağı bir törenle Dragon Çayı üzerindeki baraj inşaatına başlanacağını bildirdi.

Başbakan Küçük, bunun devamında da elektriğin KKTC'ye geleceğini, daha ucuz ve istikrarlı bir elektriğe kavuşacaklarını belirtti.

Orgeneral Bilgel ve beraberindeki heyet, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer tarafından da kabul edildi.

Ziyaretlerde, karşılıklık hediyeler de sunuldu.

CNN Türk