Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiyi sarsıp silkelemeyi

Suda boğulanları hayata döndürmek için yapılan yanlış uygulamaların en önemlisi, kazazedenin yuttuğu suyun boşaltılmaya çalışılmasıdır. Boğulma olayında akciğerler su ile dolmuyor ama kişi soluk borusundaki kasılma yüzünden nefes alamıyor.

Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiyi sarsıp silkelemeyi
Boğulan kişiye yardım ederken içindeki suyu boşaltmak için sarsıp silkelemek yerine bir an önce suni solunum yapın.

Yaz sıcaklarında denizde veya havuzlarda serinlemeye çalışan birçok kişi boğulma tehlikesi yaşayabiliyor. Hem sudan kurtarma sırasında hem de sonrasında yapılan bazı yanlış ilkyardım uygulamaları, kazazedenin sakat kalmasına hatta hayatını kaybetmesine sebep olabiliyor. Suda boğulanları hayata döndürmek için yapılan yanlış uygulamaların en önemlisi de kazazedenin vücudundaki suyun boşaltılmaya çalışılması. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Acil Yardım ve Can Kurtarma Birimi Müdürü Dr. Tuncay Bulut, kazazedenin vücudunun içine giren suyu boşaltmaya çalışmak yerine nefes almasının sağlanması gerektiğini belirtiyor. Kişinin yuttuğu su sebebiyle nefessiz kalmadığını ifade eden Dr. Bulut, "Boğulma olayında akciğerler su ile dolmaz, kişi soluk borusundaki kasılma yüzünden nefes alamamaktadır. Yardım eden kişi asla boğulanın vücudundaki suyu boşaltmamalıdır. Bu, boğulan için hem zaman kaybı hem de tehlikedir. Oysa böyle durumlarda bir saniye bile çok önemlidir. İçindeki suyu boşaltmak için boğulanı sarsıp silkelemek yerine bir an önce suni solunum yapın.'' diyor. Yaz aylarında her gün onlarca kişinin boğulma tehlikesi geçirdiğini söyleyen Bulut, bilinçsizce ilkyardımın yapılmaması gerektiğini vurguluyor.

Suda boğulmalarda yapılan diğer bir yanlış ilkyardım uygulaması ise boğulma tehlikesi geçiren kişiye suya girerek müdahale etmek. Kazazedeyi yüzerek kurtarmaya çalışan birçok kişinin kendi hayatını kaybettiğini söyleyen acil yardım uzmanı Bülent Dik, yüzme bilmeyenlerin kendilerini tehlikeye atmamalarını, mümkünse suya girilmeden müdahale edilmesi gerektiğini vurguluyor. Birçok kişinin 'yardım edeyim' derken hiç düşünmeden suya atlayıp kendi hayatını kaybettiğini ifade eden Bülent Dik'in verdiği bilgilere göre, eğer yüzme bilmiyorsanız boğulan kişiye bir elinizi, ayağınızı ya da havlu, gömlek, ip gibi bir eşya uzatın ve tutunup kıyıya gelmesini sağlayın. Eğer boğulan kişi kıyıdan uzakta ise belinize kadar su içinde yürüyün ve ona tutabileceği bir şeyler uzatın. Su üzerinde kalmasını sağlayacak tahta parçası, can simidi, can yeleği gibi eşyalar atın. Zorunlu kalmadıkça suya atlamayın. Suya atlamak zorunda kalırsanız boğulan kişinin kol ve boynunuza sarılmasına imkan vermeyin. Eğer çok iyi bir yüzücü değilseniz siz de suya çekilebilirsiniz.

Nasıl müdahale etmeliyiz?

- Boğulma tehlikesi geçiren birini gördüğünüz zaman öncelikle sağlık kuruluşlarından acil yardım isteyin.

- Profesyonel ekipler gelene kadar müdahale etmek için boğulan kişiyi sudan çıkardıktan sonra önce ağzını açın. Ağız içini temizleyin. Nefes alıp almadığını kontrol edin.

- Solunum yoksa yeterli solunumu yaptırmak amacıyla peş peşe 5 kez ağızdan suni solunum yaptırın.

- Gerekiyorsa temel yaşam desteğine başlayın. Bu, beyin hücrelerini canlı tutmak için solunumu ve dolaşımı durmuş kişiye yapılan ilk yardım müdahalesidir. Boğulan kişiyi önce sözlü ve sonrasında omuzlarına dokunarak bilincini kontrol edin. Eğer bilinç yoksa hava yolunu açmak için başını geriye yatırın. Solunum yok veya normal değilse 2 kurtarıcı nefes verin.

- Kazazede kendine geldiğinde yan yatırın.

- Vücut ısısını korumak için üzerini örtün ve ilkyardım ekiplerinin gelmesini bekleyin.

Zaman