Meslekî eğitim alan işçinin primi 1,5 yıl devletten

İşsizliği, mesleki eğitimle yenmeyi hedefleyen hükümet, bu konuda yeni bir teşvik sistemi hazırladı. Buna göre yeni işe alınacak mesleki yeterlilik belgesine sahip...



İşsizliği, mesleki eğitimle yenmeyi hedefleyen hükümet, bu konuda yeni bir teşvik sistemi hazırladı.

Buna göre yeni işe alınacak mesleki yeterlilik belgesine sahip elemanların sigorta primlerini 1,5 yıl boyunca devlet ödeyecek. 'Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Projesi'nin tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Sanayi Bakanı Nihat Ergün, istihdam-mesleki eğitim ilişkisinin güçlendirilmesi maksadıyla önemli düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Ergün, "Mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin istihdam edilmesi halinde 1 yıl süreyle işveren payları Hazine tarafından karşılanacak. Mesleki teknik eğitimi tamamlamış ve mesleki belgesi olan kişilerin primlerinin 18 ay süreyle Hazine'ce karşılanması gibi unsurlar da var. Bunlar Bakanlar Kurulu imzalarından sonra yürürlüğe girecek." dedi. Ergün, nisan ayı itibarıyla işsizliğin yüzde 12'ler seviyesine kadar düştüğünü de dile getirerek, bu rakamın mayıs, haziran ve temmuz dönemlerinde de yüzde 10'a kadar inebileceğini aktardı. Nihat Ergün, toplantıda yaptığı konuşmada ise kriz döneminde kredi musluklarını kesen bankacılara seslendi. Bankaların kredileri geri çağırarak KOBİ'leri ve işletmeleri üzdüğünü vurgulayan Sanayi Bakanı, "Firmalar kredi kanallarının daraltılması, sicil affının uygulanmıyor olması, kredilerin geri çağrılması gibi sebeplerden dolayı kırgın. Şimdi bunların gönüllerini alma zamanı." çağrısında bulundu.
Tanıtımı yapılan proje hakkında da bilgi veren Bakan Ergün, 500 bin Euro'ya kadar kredi kullanacak KOBİ'lerin 5 bankaya başvuracağını, 4 bin küçük ve orta ölçekli firmanın bu programdan yararlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Projeyle 1 milyar liralık kredi hacmi oluşacağını anlatırken, sanayi ve ticaret odalarından söz konusu imkanı firmalara duyurmalarını istedi. Toplantıda konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini de, söz konusu proje ile inovaktif bir finansal kolaylık başlatılacağını aktardı.

Zaman