Kirişci: IPARD dışında kalan illere tarımsal destekler sürecek

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişci, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programı'ndan (IPARD) y

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişci, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programı'ndan (IPARD) yararlanacak illerin üç kritere göre belirlendiğini söyledi. Kirişçi bu üç kriteri Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'dan (GSYİH) aldığı pay, dışarıya göç verip vermediği, kırsal alanların ve tarım sektörünün ildeki potansiyeli olarak sıraladı. Kirişçi, "Bu program dışında kalan illerimiz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sürdüreceği kırsal kalkınma desteklerinden faydalanmaya devam edecektir." dedi.

IPARD kapsamında ilk aşamada; GSYİH'si ortalamanın yüzde 75'in altında olan (bin 432 eurodan daha az) 43 ilin belirlendiğini, bu iller arasından 23 ilin tarımsal potansiyellerinin değerlendirilmesi sonucu sıralamaya alındığını kaydetti. Kirişci, tarımsal potansiyel değerlendirilirken, programın öncelikli sektörleri olan et, süt, meyve, sebze, balıkçılık, potansiyel faydalanıcı olarak tanımlanan işletmelerin sayıları, ekonomik canlılık düzeyleri, ekonomik performansları, rekabet edebilirlikleri ve kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi aktivitelerini gerçekleştirme kapasitelerinin esas alındığını vurguladı.

İkinci aşamada GSYİH'si yüzde 75'in üstünde olan fakat tarımsal potansiyeli çok fazla olan 19 ilin daha belirlendiğini ifade eden Kirişci, üçüncü aşamada ise yukarıda bahsedilen kriterler temelinde yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen toplam 42 il içerisinden ilk faz (2007 – 2009) için 20 il ve ikinci faz (2010 – 2013) için de 20 ile ilave olarak 22 il belirlendiğini açıkladı. Kirişci, "Yatırımların öncelikli alanlara yapılmasını sağlamak ve programdan azami fayda sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programından (IPARD) yararlanacak iller üç kriter doğrultusunda belirlenmiştir. Bu program dışında kalan illerimiz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sürdüreceği kırsal kalkınma desteklerinden faydalanmaya devam edecektir." şeklinde konuştu.

Birinci faz (2007–2009) iller arasında Afyon, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat. İkinci Faz (2010–2013) iller arasında ise Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Uşak bulunuyor.