Giresun Özel İdaresi'nin Kırsaldaki Yapılaşmaya Yönelik Proje Desteğine Mimarlar Odası'ndan Tepki

Giresun İl Genel Meclisi Başkanı Osman Öden'in il özel idaresinin köylere yönelik yapılaşmayla ilgili proje desteği verdiği yönündeki açıklamalarına Mimarlar Odası'ndan tepki geldi.

Giresun Özel İdaresi'nin Kırsaldaki Yapılaşmaya Yönelik Proje Desteğine Mimarlar Odası'ndan Tepki
Mimarlar Odası Giresun Temsilcisi Serdar Demirkan yaptığı açıklamada "Giresun il genel meclisi başkanı yaptığı açıklamada İmar Kanunu'nun 28. maddesinde yapılan değişiklikler neticesinde idarenin yetki alanının genişlediğini ve idarenin fenni mesuliyet alarak belli bir ücret karşılığında proje desteğinde bulunacağını belirtmiştir.
Bu açıklamanın içeriğinde 'vatandaşlarımız artık proje hazırlatmak için yüksek bedel ödemek zorunda kalmayacak' cümlesi geçmektedir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki açıklamada 'yüksek bedel' ibaresi üzücüdür. Mimarlar Odası'na mensup meslektaşlarımız hakkı olmayan bir ücreti kimseden isteme yetkisine sahip değildirler. Odamız üyeleri Mimarlar Odası genel merkezinin belirlediği belli bir asgari ücret tarifesi ile çalışmaktadırlar ve çoğu zaman kırsaldaki vatandaşın ekonomik durumunu da göz önünde bulundurarak daha cüzi ücret talebinde bulunmuşlardır. Bugün örnek vermek gerekirse Bayındırlık Bakanlığı yapı yaklaşık maliyetleri baz alınarak düşünüldüğünde 100 metrekarelik basit bir yapının asgari yapım maliyeti yaklaşık olarak 40-50 bin TL'dir. Bu yapım bedelini vatandaşlarımız bir şekilde bulup bu yapıları yaptırmaktadırlar fakat projenin hizmet bedeli söz konusu olduğunda bu bedele boşuna harcanan bir bedel gibi bakılmaktadır. Üzücüdür ki idareyi temsilen yapılan açıklamadaki 'yüksek bedel' ibaresi ile bu bakış açısı örtüşmektedir. Bu bir defa daha düşünülmesi gereken bir yaklaşımdır" dedi.
İl Özel İdaresi'nin yaptığı proje desteği çalışmasının mimarlık mesleğini ciddi ekonomik sıkıntıya düşürebileceğini de belirten Demirkan, "Bu çalışmadaki amaç kırsaldaki vatandaşı ekonomik olarak memnun etmek midir ? yoksa kırsalın imarını sağlıklı olarak inşa etmek midir ?. Bu çalışmada yapılan proje çalışmaları ile ilgili ücret neye göre belirlenmiştir? bu projeleri beğenmeyen kişilerin kendi projelerini mimarlara çizdirebilecekleri söylenmektedir fakat serbest piyasada çalışan meslektaşlarımızın bu bedellerle proje yapmaları ve idare ile rekabet edebilmeleri mümkün değildir bu mimarlık mesleğini ifşa eden meslektaşlarımız için ciddi ekonomik sıkıntılar oluşturabilecek bir gelişmedir" diye konuştu.
Yapılaşmada sorunun sadece proje desteği ile çözülemeyeceğini de belirten Mimarlar Odası Başkanı Demirkan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"İdarenin kırsaldaki yapılaşmayı belli bir tipolojiye oturtmayı istemesi memnuniyet vericidir bu bizim tarafımızdan da önerilmiştir. Fakat mesele sadece proje mevzusuyla çözülmemektedir. İdarenin sorumluluğu dahilindeki yapı denetleme faaliyetlerini arttırması gerekmektedir. Kırsal için belirlediği tipolojiyi biz mimarlarla paylaşması ve idareten mesuliyet almak yerine, belirlenmiş yapı tipolojisi üzerinden oluşturulan projeleri denetlemek suretiyle proje müellifliği işini serbest çalışan mimarlara bırakması gerekmektedir. Yeterli kadar teknik elemanın olmadığı yerleşim merkezlerinde fenni mesuliyetin idarenin inisiyatifine geçmesi olumlu şekilde düşünülebilir fakat Giresun ili ve ilçeleri dahilinde, TMMOB 'ya bağlı meslek odaları nezdinde yeteri kadar teknik elemanı ve donanımı olan yeterli bir kenttir. Bu sebeple idarenin süreci bütünüyle değerlendirmesi ve görüşlerini bizlerle paylaşması hepimiz için daha yararlı olacaktır."