Aşırı Sıcaklarda Sıvı Tüketimi Ve Beslenmeye Dikkat

Aşırı sıcaklarda yetişkinler ve çocukların sıvı tüketimi konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kızılay Nevşehir Kan Merkezi Başhekimi Dr

Aşırı Sıcaklarda Sıvı Tüketimi Ve Beslenmeye Dikkat
Aşırı sıcaklarda yetişkinler ve çocukların sıvı tüketimi konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kızılay Nevşehir Kan Merkezi Başhekimi Dr.Süleyman Kurt, bu dönemlerde öğle ve akşam yemeklerinden hemen sonra yatılmasının ise kalp krizini tetikleyeceğini söyledi.
Kızılay Nevşehir Kan Merkezi Başhekimi Dr. Süleyman Kurt yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının yüksek derecelerde seyrettiği dönemlerde, çocuk ve yaşlıların beslenmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Sıcak havalarda sıvı tüketiminin çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Süleyman Kurt, çocukların günde en az 1 litre, yetişkinlerin ise 2,5 litre su tüketmeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Süleyman Kurt, "Yaz aylarında dönem dönem aşırı sıcaklara şahit oluyoruz. Bu dönemlerde özellikle yaşlıların ve çocukların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Sabah saat 10.00 ile öğleden sonra saat 15.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Bu kişilerin bol sıvı gıdalar tüketmeliler, yetişkinler günde en az 2,5 litre, çocukların ise en az 1 litre su tüketmelerini öneriyoruz. Annelere düşen en önemli görev çocuklarını güneşten korumaları. Çocukları dışarıya çıkartırken mutlaka onları şemsiye, şapka gibi yöntemlerle onları güneşten korumalılar. Çocuklar dışarıda oyun oynarken güneşin etkisinin çok farkında olmayabilir, uzun süre güneşte kalan çocuk sıcak çarpmasına maruz kalabilir. Bunun en önemli belirtileri ise, yüksek ateş, titreme, halsizlik ve bilinç kaybı olabilir. Bu durumdaki kişiler hızlı bir sürede serinletilmeli ve hastaneye götürülmeli" diye konuştu.
Sıcak havalarda beslenmenin de çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Kızılay Kan Merkezi Başhekimi Dr. Süleyman Kurt, yaz döneminde kişilerin özellikle kırmızı et tüketiminden kaçınmaları gerektiğini vurguladı. Yemeklerde kırmızı etin yerine beyaz etin tercih edilmesini ve yemeklerden hemen sonra yatılmamasını tavsiye eden Dr. Kurt, " Bu dönemde beslenme konusunda da kişilerin çok dikkatli davranmaları gerek. Yağlı ve ağır yemeklerden kaçınılmalı. Kırmızı etten zengin yemekler tercih edilmemeli. Daha çok sebzeli yemekler, hafif yemekler tercih edilmeli. Et tüketilecekse de beyaz et tüketilmesini öneriyoruz. Bunun yanı sıra da yemekten sonra yatılmamasını öneriyoruz. Yemekten en az 2 saat sonra yatağa girilmesi gerekir. Aksi takdirde yemek yendikten hemen yatılırsa bu durum kalp ve tansiyon hastalarında kalp krizlerine yol açabilir" dedi.