MHP ve BDP'yle neden görüşmediğini açıkladı

AK Parti İl Başkanları toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin üstüste kırdığı rekorların rastlantı olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, teşkilatın üyesinden milletvekillerine kadar herkese teşekkür ederek şöyle konuştu,

Erdoğan'ın konuşmasından ana başlıklar şöyle:

KRİZE RAĞMEN İŞSİZLİK GERİLEDİ

Ekonomik krize rağmen Nisan ayında işsizlik yüzde 12'ye geriledi. Dünyada büyük ekonomiler küresel kriz nedeniyle gerilerken Türkiye büyüme sağladı...

TEĞET GEÇTİ DİYENLER MAHÇUP OLDU


Bizim 'kriz teğet geçti' sözlerimizle alay edenler bugün mahçup olmuşlardır. Aldığımız tedbirleri küçümseyenler bugün mahçup oldular. Biz onları üzmeye, onları hayal kırıklığına uğratmaya ve mahçup etmeye devam edeceğiz.

BUNLAR ZENGİNLEŞME ALAMETİ

2002 yılında 8.6 milyon motorlu kara taşıtı vardı. Bugün 145 milyon adede çıktı. 2002 yılında Türkiye'de kullanılan cep telefonu abonesi 23.3 milyondu. Bu yıl yüzde 165 oranında arttı. Bunlar yoksulluk alameti mi veya zenginlik alameti mi? 2009 yıl sonu itibarıyla 86 milyon kişi uçağa bindi.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Cumhuriyet tarihinde yapılan yaklaşık iki katı bölünmüş yol yaptık. 7,5 yılda milli eğitime 149 bin 824 derslik yaptık. Türkiye'nin derslik sayısını 456 bine ulaştırdık.Toplu konutta önemli bir adım attık. 430 bin konutun inşaasına başladık. Bu hizmetkar bir devlet olmanın efendi bir devlet olmamamın anlayışıdır.

DAMDAN DÜŞMÜŞ OLACAKSINIZ

Biz 7,5 yılda 78 üniversite kurduk. Üniversitesi olmayan il kalmadı. Ben bu rakamları kriz telllallığı yapanlara ithaf ediyorum. Bizim yaptıklarımıza onların hayalleri yetmez. Bu başarılı işler popülizme olmuyor. Herşeyden evvel damdan düşmüş olacaksınız. Yoksulun yolda kalmışın sızısını yüreğinde hissetmelisiniz.

BİZ UÇURMUYORUZ UÇUYORUZ!

Meydanlarda döner ekmek dağıtanların, iki anahtar dağıtanların millet nezdindekilerini görüyorsunuz. AK Parti politikalarınının taklit edilmesinden gurur duyarız. Ama bizim ayaklarımız yere sağlam basıyor. Biz uçurmuyoruz, uçuyoruz. Enflasyonun hayatımızı nasıl etkilediğini unutmayın...

ENFLASYON YÜZDE 9.7 ORANINDA

Devletin borçlanma faizi yüzde 63'tü şimdi 8-10'a düştü. 7,5 yıl önce enflasyon yüzde 30'du, enflasyon şimdi yüzde 9,7 oranında. Türkiye'de artık güçlenmiş bir ekonomik hayat var. Dün lüks görünen harcamalar bugün günlük hayatın bir parçası oldu. İşsizlikle, yoksullukla mücadelemiz bitmedi. Yolumuza devam edeceğiz...

TERÖRE TEŞHİS KONULAMADI


Türkiye'de terörün bu noktaya ulaşmış olması, sorunun, teşhisin doğru konulmamış olmamasından kaynaklanmaktadır. Çözüm öneriler konusunda teşhis yanlışlığı vardır. Terör konusunda sağlıklı çözüm üretmeye azami özen gösterdik. Terörle mücadelenin salt güvenlik tedbirleriyle yapılamayacağını sami şekilde vurguladık.

PARTİLER ÜSTÜ MÜCADELE

Terörle mücadele partiler üstüdür. Terörle mücadele sadece hükümetin gayretiyle neticeye ulaşmaz, ulaşamaz. Terörle mücadeleye tüm toplumun katkısı olmalı. AK Parti başarılı olmasın diye terörle mücadelenin başarısız olmasını isteyenler var. Terörle mücadelede iktidara nasıl yardımcı olabiliriz düşüncesinde olmaları gerekirdi.

PARTİ LİDERLERİNE TEŞEKKÜR

Terörle mücadele gibi milli bir meseleyi konuşmak amacıyla liderlerle görüştük. Liderlerle görüşme turunu dün tamamladım. Parti liderlerine buradan teşekkür ediyorum. Görüşmelerimiz son derece yararlı olmuştur. Davetimize olumlu cevap verdikleri için liderlere teşekkür ediyorum. Benzeri görüşmeleri kronik sorunlarımızda da yerine getirmek isteriz. Liderler arasında diyalog olması demokrasinin gereklerinden biridir.

DİYALOG KURULMASI ÖNEMLİ

Partilerin birbirine kapılarını kapatması, demokratik olgunluğun oluşmadığını gösterir. Partiler arasındaki diyalog önemlidir. Görüşmeler demokrasimiz için önemli bir gelişmedir. İktidarımız döneminde diyalogdan hiçbir zaman kaçınmadık.

KAPILARI KAPATAN OLMADIK


Biz herkesin kanaatini alırız ve her işte istişarenin gerekli olduğuna inanırız. Bütün atılan adımları herkesin kanaatini alarak yerine getiriyoruz. Biz her işte istişarenin önemini biliyoruz. Kapıları kapatanlardan olmadık. Bugüne kadar davet edilmeyen STK'ları dinledik. Açılım toplantılarını istihza ile eleştirenler oldu ama biz hiçbir zaman küsmedik, kin gütmedik.

MHP YÖNETİMİ YIKICILIK YAPTI!


MHP'nin lideri ve yönetimi birçok konuda olduğu gibi milli birlik ve kardeşlik sürecinde terörle mücadele konusunda yapıcı olmak yerine son derece yıkıcı ve yıpratıcı muhalefeti tercih etmiştir. Sayın genel başkan ve arkadaşları tarafından şahsıma, arkadaşımlarımıza ve hatta ailelerimize yönelik siyasi tarihimizde yeri olmayan nezaketsizlikler yapmıştır. Türkiye'ye faydadan çok zarar getiren bu üslüp milli birlik ve bütünlüğümüze olumlu katkı sağlamadığı gibi tam tersine kitleleri tahrip ederek zarar vermektedir. Bu üslup terörün tahrip edici yönünün istismarıdır.

MHP'Yİ MİLLETE HAVALE EDİYORUM

Bu görüntü başka aziz şehitlerimiz olmak üzere milletimizin duygularının istismarıdır. Bu fırsatçılığa rağmen, şehitler üzerinden istismara rağmen biz MHP'ye kapımızı açık tutmaktan geri kalmadık kendileriyle görüşme talebimiz ve her seferinde uzattığımız el gayri ciddi tavırlarla havada kaldı. Nezaketsiz gerekçelerle kapılar kapatıldı. MHP'nin diyalog ve istişareden kaçmış ve kaçıyor olmasını ben aziz milletimizin takdirine havale ediyorum.

VUVUZELLALI SULULUK

Teeddüp ederim. Vuvuzellayı ellerine alıp basın toplantısı yapacak kadar seviyeyi düşürüyorlar. Bunu ne yazık ki TBMM çatısı altında yapıyorlar. Ben inanıyorum ki, MHP tabanı bu gayet sulu, demokrasiyle uzaktan yakından alakası olmayan bu anlayışı inanıyorum ki 12 Eylül'de en güzel şekilde tersleyecek ve gereken cevabı kendilerine verecektir.

PKK'NIN AVUKATLIĞINI YAPTI

BDP'nin gönderdiği antetli kağıdın bir başında TBMM'nin rozeti, diğer yanda kendi partisinin rozeti olan kağıtta bana yazı gönderdiler. Bu yazıda PKK örgütüne mensup, terörle mücadele esnasında öldürüldüğünü iddia ettikleri gönderdikleri ekteki CD'de bu cesetlerin durumunun bir insanlık suçu olduğunu ve ne düşüdüğümüzü ve ne yapacağımızı soruyor. Kim soruyor? Genel başkanları soruyor...BDP PKK'nın avukatlığını yapmak sana mı kaldı?

Aynı şekilde BDP tarafından eleştirildik. Biz BDP ile niye görüşmedik? Parlamento çatısı altında arkadaşlarım ve bir kez de ben kendileriyle görüştüm. Aslında bu olayda da görüşmeyi arzu ediyordum. Biz terörle mücadele konusunu görüşmek üzere siyasi partilerden randevu istedik, görüştük. Ama terörle arasına mesafe koyup, demokrasi ve hukukun tarafında duramayan bir siyasi partiyle, terörle mücadeleyi bu şartlarda görüşmenin anlamsız olacağını bana gönderilmiş bir mektupla artık belgeli halde gördüm...

GATA'DAKİ GAZİLERİ NE YAPACAĞIZ?


10 bin şehidimiz var. Bu 10 bin şehidimize uygulananlar, onların resimleri vesairelerini biz size mi gönderelim? Böyle mi diyalog kuracağız sizinle? GATA'daki yaralı gazilerimizin halleri bu konudaki duruşumumuzu ortaya koyuyor. Ayakları olmayan, elleri olmayan, ama duruma düşmüş olan gazilerimiz var. Bunları nereye koyacağız. Sen bir siyasi partisin senin terör örgütüyle arana mesafe koyman şart. Sana avukatlık düşmez, bu çatının altında bunu yapamazsın...

BDP'NİN NESİ İLE GÖRÜŞECEĞİM?

Bölgedeki AK Parti'nin doğu ve güneydoğudaki bazı teşkilatları tehdit altında. BDP'nin barış yanlısı olduğunu sözlerine katılmıyorum. Bu konuda onlarla görüşmem. Bizim BDP ile bu noktada görüşecek hiçbir şeyimiz yok. Benim ilçe başkanımı tehdit ettiler. Ondan sonra BDP çıkıp barış yanlısı olduğunu söyledi. Bu mu barış? Adres olarak İmralı'lı gösteriyor. Ben bu partiyle neyi görüşeceğim...

MHP VE BDP TERÖRDEN NEMALANIYOR

Görüşmediğim her iki siyasi parti de terörden nemalanıyor. Biri bir boyuttan diğeri başka boyuttan faydalanıyor. BDP'nin aldığı oy bellidir. BDP Kürt kökenli vatandtaşlarının temsilcisi değildir. Ben Kürt vatandaşlarımı BDP'nin temsilcisi olarak görmüyorum. Benim grubumda BDP'nin grubundan çok daha fazla Kürt milletvekilli arkadaşlarım var.Terör örgütü nasıl benim Kürt kardteşlerimin temsilcisi değilse BDP'yi de öyle görmüyorum...

YUMRUK SIKAN ELLE TOKALAŞILMAZ!

MHP ve BDP terörle terörle ortak mücadeleye varız, terörün son bulmasına varız diyorlarsa bu konularda somut bir önerileri varsa görüşmek benim için bir anlam taşır. Aksi halde elini yumruk yapanlarla tokalaşılmaz. Gözünü kulağını kapayanla, ağzından çıkanı kulağı duymayanla tokalaşılmaz.

LİDERLERLE GÖRÜŞME VERİMLİ GEÇTİ

Liderlerle görüşmelerim çok verimli geçti. CHP ve SP ile yaptığımız görüşmede onların kanaatlerini almak istedim. Bize yaptıkları çalışmaları kitapçık halinde veren liderler de oldu. Bunlar üzerinde çalışmalarımıza sürdürüyoruz. Biz kendilerine 'çok daha detay bilgiler arzu ederseniz sizi A'dan Z'ye bilgilendiririz' dedik.

BÖLGEDE YATIRIM YAPTIK


Devletin ihmal ettiği bir görevi AK Parti yaptığı yatırımlarla yerine getirdi. AK Parti iktidarında 25 milyar Türk lirasını doğu ve güneydoğu bölgesine harcadık. Bunlar bir iane değil, devletin ihmal edilmiş bir görevinin AK Parti iktidarıyla yerine getirilmesidir. Güneydoğu Anadolu bölgemize ise 44 yeni hastane 130 sağlık ocağı kazandırdık. GAP eylem planını açıkladı. 4.7 milyar Türk Lirası'nı GAP için tahsis ettik.

TOKİ'DEN DEV YATIRIM

TOKİ bölgede 6 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirdi. Doğuda 36 bin Güneydoğu'da 31 bin konut inşa ettik.