Bursa Siyah İnciri Abd Yolunda

Bursa siyah inciri, 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki marketlerde satışa sunulacak

Bursa Siyah İnciri Abd Yolunda
Bursa siyah inciri, 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki marketlerde satışa sunulacak. Önümüzdeki yıl ABD'ye ilk etapta 50 ton siyah incir ihraç etmeyi planladıklarını belirten Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, 2010 yılının siyah incir yılı olacağını söyledi. Ağustos ayında İngiltere kaynaklı Daily Telgraph gazetesi muhabirlerinin siyah inciri yerinde inceleyeceğini ifade eden Çalı, Ethephon ilacınının kullanılmaması için sıkı denetim yaptıklarını dile getirdi.
Bursa siyah inciri 2010 yılında yükselişe geçti. Türkiye'nin siyah incir ihracatının 3'te 2'sini tek başına karşılayan Bursa, ABD'ye ilk ihracatını 2010 yılında gerçekleştirecek. Yabancı basının da takibe aldığı siyah incir için bu yıl sempozyum ve çeşitli faaliyetler tertiplenecek. 'Ethephon' isimli ilaç konusunda çalışma grubunun ciddi araştırmalar yaptığını kaydeden UİB Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği üyeleri, yasak ilaç ile ilgili sıkı denetim başlattı. Valilik bünyesinde oluşturulan kurul, yasak ilacı kullananlara maddi para cezası uygulayacak. Yasağın tekrarlanması durumunda hapis cezasının kesileceği bildirilirken, ağustos ayının 3. haftasında hasat edilecek siyah incirler laboratuarda incelenecek.

"ETHEPHON YASAK"
UİB toplantı salonundaki basın toplantısında konuşan Yaş Mayve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, ethephon isimli ilacın siyah incirde kullanılmaması ile ilgili ciddi incelemeler yaptıklarını söyledi. Ethephonun siyah incir için büyük bir tehlike olduğunu ifade eden Çalı, "Ethephonun kullanımınını engellemek için çalışıyoruz. Bu yönde çok ciddi faaliyetler oldu. Çalışma grubu oluşturduk. Ana önceliğimiz haline geldi. Bu çalışmalarda Vali Şahabettin Harput'un büyük bir çabası var. Avrupalı büyük marketler, siyah incirde yasaklı madde kullanılmaması konusunda geçen hafta yazılar gönderdi. İkaz niteliğinde olan bu uyarıları dikkate alıyoruz. Sezonun başlamasına 3 hafta var. Geçen yıla kadar bu madde labarotuarda araştırılmıyordu. Bu maddeyi Bursa'daki Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü'nde alt yapısını araştıracağız. Denetim yapamazsak bu hedefimize ulaşamayız. Ağustos ayında kesim tarihleri belirlenecek. Bu kesim tarihleri çok önemli. Yasaklı maddenin kullanılması halinde para cezası uygulanacak. Yasağın tekrarlanması durumunda ise hapis cezası verilecek. Bu madde siyah incir ağaçlarının ömrünü azaltıyor. Bu madde zararlı bir oyuncak" diye konuştu.

İNGİLİZ GAZETE SİYAH İNCİRİ İNCELEYECEK
Çalı, ağustos ayında İngiltere'nin önemli basın kuruluşlarından olan Daily telgraph isimli gazetenin Bursa'ya gelerek siyah incir ile ilgili haber yapacağını dile getirdi. Çalı, "Bursa siyah incirinin tanıtımı konusunda önemli bir faaliyet. Reklam yönünden de çok önemli. Milyon dolarlar versek böyle bir reklamı yapamazdık. Bu açıdan bu ziyaret Bursa ve siyah incir tanıtımı için faydalı olacaktır. Bursa'da bu yıl tarım zirvesi de yapacağız. Bu zirvede siyah inciri de masaya yatıracağız. Ayrıca siyah incirle ilgili bir sempozyum da yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

SİYAH İNCİR 2011'DE ABD MARKETLERİNDE
Siyah incir konusunda birçok ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Çalı, ürünün ABD'ye ihracat edilmesi konusunda önemli bir virajın kat edildiğini müjdeledi. ABD Tarım Bakanlığı yetkilileriyle görüşüldüğünü belirten Çalı, 2011 yılında ABD'ye siyah incir ihraç edileceğinin altını çizdi. Çalı, "ABD ihracatıyla ilgili çalışmalarda son aşamalara geldik. Son virajdayız. İlk etapta 50 bin ton siyah incir ihraç etmek istiyoruz. Eğer bir aksilik olmazsa, önümüzdeki yıl siyah inciri ABD markelerinde görmüş olacağız. Bu insanlarda nadide meyveyi tadacak. Bundan büyük bir heyecan ve kıvanç duyuyorum. 2007 yılında ABD'ye başvuru yaptık. 3 senenin sonunda ABD'den cevap geldi. Bir buçuk ay önce elimize ulaşan cevabın ardından iki ülke tarım bakanlıkları temasa geçti. Amerika'nın, kendisinde yetişmeyen bir ürünün ithal ederken, bazı yasalara uyuyor. Bize ulaşan cevapta, 8 tane zararlı maddenin kullanılmaması konusunda şartlar var. Risk analizinin yapılması isteniyor. Nispeten iyi bir noktadayız. Bu işlerin 20-30 sene önce yapılmış olması gerekiyordu. Pazara açılma konusunda geç kaldık. Daha çok açılmamız gerekiyor" dedi.
"2010 SİYAH İNCİR YILI OLACAK"
Yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 30 milyon dolar siyah incir ihracatının yapılacağını tahmin ettiklerini belirten Çalı, Bursa'nın 20 milyon dolara yakın ihracat yapacağını tahmin ettiklerini söyledi. 2010 yılının Bursa siyah incir yılı olacağının altını çizen Çalı, "2010 yılını ihracatta Bursa siyah incir yılı olarak ilan edebiliriz. Çünkü bu yönde yaptığımız çalışmalar ve sonuçlar bu yönde. Geçen sene Türkiye genelinde olan 26 milyon dolarlık ihracat rakamları, bu sene 30 milyon civarında olmasını bekliyoruz" dedi.