Yıldız: Nükleer bomba koymuyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer güç santraline ''nükleer bomba'' benzetmesinin yanlış olduğunu belirterek, ''Biz bir yere nükleer bomba koymuyoruz. Nükleer...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer güç santraline ''nükleer bomba'' benzetmesinin yanlış olduğunu belirterek, ''Biz bir yere nükleer bomba koymuyoruz. Nükleer santrali bombaya benzetmek çelişki olur'' dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu'da nükleer güç santrali kurulması ve işletilmesine dair anlaşmayı onaylayan tasarının görüşmeleri sürüyor.
Tasarı üzerine söz alan Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin'de öncelikle turizmin geliştirilmesi gerekirken nükleer tesis yapılmasının yanlış olduğunu savunarak, ''Mersin'in göbeğine atom bombası atılıyor'' dedi. Seçer, enerji kaynağı elde etmek için nükleer tesis yerine, yenilenebilir kaynakların kullanılmasının daha faydalı olacağını ifade etti
MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut da Türkiye'de nükleer enerji üretimine karşı olmadıklarını, ancak yapılacak tesise Türkiye'nin sahip olmasını istediklerini söyledi. Nükleer güç tesisinin ihale usulüyle yapılmamasını da eleştiren Tankut, söz konusu işbirliği anlaşmasını şaibeli ve manidar bulduklarını iddia etti.
BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de Akkuyu'da kurulacak tesisle, Türkiye'nin bir nükleer tesis sahibi olmayacağını, tesisin Rusya'ya ait olacağını söyledi. Geylani, bunun Rusya'dan bir hatla elektrik almakla aynı şey oyduğunu ileri sürdü.
-''NÜKLEER TESİS BOMBA DEĞİL''-
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, bazı muhalefet milletvekillerinin, konuşmalarında nükleer güç tesisini ''nükleer bomba'' olarak değerlendirdiklerini, bunun yanlış olduğunu vurguladı. Yıldız, ''Biz bir yere bomba koymuyoruz. Partiler 'biz nükleer güç santralinin karşısında değiliz' diyorlar. Bu olumlu bir gelişme. Ancak, beraberinde nükleer güç santraline 'bomba' demek çelişki olur'' diye konuştu.
Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu, 8 bin 500 kilometre uzunluğunda kıyı şeridi bulunduğunu belirten Yıldız, buna rağmen herhangi bir kıyıda enerji üretimine ilişkin girişimlerin önünün kesilmek istendiğini ifade etti.
''Nükleer güç santralinin kurulduğu yerlerde turizmin baltalanacağı'' yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Yıldız, dünyada en fazla turistin gittiği yerlerden biri olan Paris'te nükleer tesis bulunduğunu söyledi. Yıldız, Japonya'da da nükleer tesisin yanında piknik alanı bulunduğuna dikkati çekti.
Nükleer güç tesisinin 515 bin parçadan oluşacağını belirten Yıldız, bunun, ülkedeki bir çok sanayi kuruluşunu harekete geçireceği anlamına geldiğini kaydetti.
Güney Kore'nin nükleer güç tesisi yapımına başladığı 1973 yılında bütün parçaları ithal ettiğini anlatan Yıldız, aynı ülkenin şimdi bütün parçalarını kendisini üreterek tesis inşa ettiğini belirtti. Yıldız, Güney Kore'nin nükleer tesisle ilgili 2 bin vatandaşını yetiştirdiğini söyledi.
Türkiye'de kendi mesleklerini yapan az sayıda nükleer fizikçi ve mühendis bulunduğuna işaret eden Yıldız, mesleklerini yapanların da genellikle yurt dışında olduğunu dile getirdi. Yıldız, bu açıdan bakılırsa Türkiye'de nükleer enerji tesisi kurulmasının yalnızca enerji alanında değil, sosyal alanda da önemli katkılar sağlayacağının görüleceğini ifade etti.
Zaman