TÜBITAK'tan Urfalı GAP-CAR'a 'En İyi Tasarım Ödülü'
Harran üniversitesi öğrencileri tarafından üretilen GAP- CAR, TÜBİTAK Formula-G güneş arabaları yarışmasında 'en iyi tasarım' ödülüne layık görüldü.
2005 yılından beri düzenlenen TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları Yarışları'nın beşincisi; bu yıl İzmir Yarış Pisti'nde gerçekleşti. Yarış gününe bir yıl boyunca hazırlanan takımlar, yarıştan yaklaşık altı gün önce İzmir Yarış Pisti'nde kamp kurdu.
35 aracın katıldığı final yarışında, yarışa katılan ekiplerle birlikte İzmir'li seyirciler de heyecanlı anlar yaşadı. Yarışlara bu yıl ilk kez katılan Harran Üniversitesi' nin güneş enerjisiyle çalışan aracı GAP-CAR 'En İyi Tasarım' ödülüne layık görüldü. Final yarışının sıralama turlarındaki en hızlı araç ödüllerini ise bu yarışların müdavimleri ve en tecrübelileri olan İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve ODTÜ ekipleri aldı. Harran Üniversitesi adına yarışan GAP-CAR isimli aracın tasarım ve imalat çalışmaları; yarışların amaç ve anlamına uygun olarak, tamamen öğrenciler tarafından gerçekleştirildi. Takım kaptanlığını Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Tuna Gürcan'ın yaptığı ekipte; yaklaşık onbeş öğrenci görev aldı.
İlk deneyimindeki başarılarının azımsanmayacak derecede olduunu dile getiren Projenin Akademik Sorumluluğunu da yürüten Yrd. Doç. Dr. M. Azmi Aktacir, ilk yarışmasında kazandıkları tecrübelerle gelecek yıllardaki yarışmalara daha hazırlıklı olacaklarını kaydederek, "Bu bir haftalık pist alanı çalışmaları sürecinde, gelecek yıllarda çok daha kapsamlı bir ekip ve donanımla gelmemiz gerektiği tecrübesini kazandık. İlk kez katılıyor olmamıza ve kısıtlı olanaklarla hazırlanmamıza karşın; oldukça iyi bir başlangıç yaptık. Bu yılın hedefi olan tecrübe kazanma dışında; bir de önemli ödül almaktan dolayı mutluyuz" dedi. Proje Akademik Danışmanı olan Prof. Dr. Bülent Yeşilata ise, yarışa başvuru süreci ile ilgili 'GAP-CAR adlı güneş otomobilinin hazırlıkları iki yıl önceden başlamasına karşın, 2010 yılı başlarında araba tasarımını başarılı bulan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu arasında imzalanan 'Ana Sponsorluk' sözleşmesi sonrasında yarışlara başvuru kararı alındığını söyledi. Projenin yerelde desteklenmesine sevinen Proje Akademik Danışmanı olan Prof. Dr. Bülent Yeşilata, Ana sponsor GAP Bölge Kalkınma İdaresi başta olmak üzere Subor Plastik Boru Fabrikası, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) gibi kurum ve kuruluşların desteklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. GAP- CAR'ın tamamen öğrencileri tarafından tasarlandığını dile getiren Danışmanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, aracın tamammen Urfa olanakları ile hazırlandığını vurguladı.
Yarş pistindeki araçların yüzde 10'u ödenekle araçalrının piste çıktığını kaydeden Bülent Yeşilata, bu olanaklarla en iyi tasarım ödülüne layık görülmesi bozulan morallerini düzeltmeye yettiğinin altını çizerek, "kazanılan 'En İyi Tasarım Ödülü' oldukça anlamlıdır ve ekibimizin ilk yıl tecrübesi için en hızlı araçtan ziyade, özgün ve ekonomik tasarım hedefi ile örtüşmüştür. GAP-CAR aracının son hazırlıkları sırasında ortaya çıkan elektriksel sorunu giderememekten dolayı İzmir'de bozulan morallerimiz bu anlamlı ödülle düzelmiş, ekibimizin emekleri boşa çıkmamıştır." Şeklinde konuştu.
Öğrencilerin yarıştaki azminden dolayı çok mutlu olduğunu belirten Yeşilata, öğrencilerin azminin ülke geleceği adına umut verici olduğunu kaydederek, "Yarışın son turuna kadar, hızında en ufak bir düşüş olmadan yarışan, tecrübeli ulusal ekip takımlarımızın bulunması, ülkemiz adına bizi gururlandırmıştır. Bunun yanında yarışın son anına kadar pes etmeden, olimpiyat ruhu ile yarışan ve mağrur tasarımlarını olabildiğince fazla sayıda tur atarak izleyicilere göstermeye çalışan, GAP-CAR öğrenci takımının ısrar ve azmi ise, bizi üniversitemizin, bölgemizin ve ülkemizin geleceği adına umutlandırmıştır." ifadelerine yer verdi.