Onur meselesi!

İŞADAMLARI ÇOĞUNLUKTA



Meclis Üstün Hizmet Ödülleri bugün sahiplerini buluyor. Ancak, geçmiş yıllarda aynı törende takdim edilen 'Onur Ödülü' bu yıl verilmeyecek. Zira, Prof. İlber Ortaylı ve Fazıl Say'ın da aralarında bulunduğu birçok ismin gündeme gelmesine rağmen hiçbiri üzerinde uzlaşma sağlanamadı. Bu nedenle 'Onur Ödülü' bu yıl sahipsiz kaldı. Üstün Hizmet Ödülü alacak isimler arasında ise emekli de var, işsiz de, neyzen de!


TBMM Onur Ödülleri'nden ilki 2005'te Prof. Gazi Yaşargil'e, ikincisi 2007'de Prof. İhsan Doğramacı'ya, üçüncüsü 2008'de Prof. Halil İnalcık'a, dördüncüsü de 2009'da Prof. Kemal Karpat'a verilmişti. Uluslararası alanda gösterdiği üstün başarılarla Türkiye'nin temsil ve tanıtımına katkı sağlayan kişilere verilen ve TBMM Başkanı'yla milletvekillerinin öneride bulunabildiği ödül konusunda bu yıl da çeşitli isimler gündeme getirildi. Tarihçi Prof. İlber Ortaylı, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Yazar Orhan Pamuk ve Sanatçı Fazıl Say  bunlardan sadece birkaçı. Ancak, ortak bir isim belirlenemeyince Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis Kültür Sanat ve Yayın Kurulu'na bir isim bildirmedi. Böylece, 'Onur Ödülü' sahipsiz kaldı.


İŞADAMLARI ÇOĞUNLUKTA
TBMM Üstün Hizmet Ödülleri ise bugün Meclis'te düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek. Vali, kaymakam ve belediye başkanının teklifi, il genel meclisi kararıyla belirlenen ve Meclis'e bildirilen isimler arasından seçilen toplam 75 kişi ve dernek için yapılacak törene üst düzey katılım bekleniyor. 'Üstün Hizmet Ödülü' alacak isimler arasında, Rixos Otelleri'nin sahibi Fettah Tamince, AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in babası Hikmet Kiler, işadamları Cemalettin Sarar, Mehmet Ali Aydınlar, Mehmet Cengiz, Ali Nihat Gökyiğit ile işkadınları Zeynep Bodur Okyay, Vasfiye Eriş ile Aynur Bektaş da var.

BERAT VE ÖDÜL TAKDİM EDİLİYOR
TBMM Üstün Hizmet Ödülü, altın madalya ve berattan oluşuyor. Bu yıl sahibi olmayan TBMM Onur Ödülü ise plaket, berat ve para ödülünden ibaret. Para ödülü 2005, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında 25 bin TL olarak belirlenmişti. Ödül sahiplerinin belirlendiği TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu, TBMM Başkanı'nın öncülüğünde, Başkanlık Divanı'nı temsilen 4 üye ile TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerden birer üye ve gerektiğinde TBMM Başkanı'nınca belirlenen bir bağımsız üyeden oluşuyor.

Emekli de var ev hanımı da
Emekli Faruk Kızıklı, Kemal Solmaz, Mehmet Necati Akel, Yılmaz Yavuz'un yanı sıra; Araştırmacı Yazar Oral Onur; Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler; ünlü besteci Alaeddin Yavaşca; Ev Hanımları Ayşe Necla Karadavut, Sevim Kırali, Esnaf Muzaffer Marşap; Ressam Neyzen ve Tezhip Sanatçısı Ahmet Yakupoğlu da ödül alacak  isimler arasında.


Hakkı KURBAN

 

 


Akşam