Düşmanca bir tutumu vardı

Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Markert, Yargıtay Başkanı Gerçeker'in 'Avrupa'yı da yanıltmışlar' açıklamasını yalanladı: Reform paketini destekliyoruz. Gerçeker'in tutumu düşmancaydı.


Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Genel Sekreteri Thomas Markert, referanduma sunulan anayasa reformu hakkında Türk Hükümeti tarafından bilgilendirmediği yönündeki iddiaları yalanladı. Markert, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in Cumhuriyet gazetesinde yer alan ifadelerini 'büyük bir yanlış anlaşılma' olarak değerlendirdi ve Gerçeker'in Anayasa Değişiklik Paketi'ne düşmanca bir tutum içinde olduğunu söyledi.
HÜKÜMET BİLGİLENDİRDİ
Hükümet tarafından yanıltıldığı şeklindeki iddiaları yalanlayan Markert, 'Sanıyorum ortada büyük bir yanlış anlaşılma var. Ben Sayın Gerçeker'e anayasa paketi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımı söylemedim. Sadece anayasa reform paketi hazırlanırken, Venedik Komisyonu'nun resmi görüşünün alınmadığını söyledim' diye konuştu.
Adalet Bakanı Ergin'in Venedik Komisyonu'nu reform hakkında kapsamlı şekilde bilgilendirdiğini kaydeden Markert, 'Hükümet tarafından manipüle edildiğimiz yönündeki iddiayı kabul etmiyorum. Biz reform hakkında yeterli bilgiye sahibiz ve tavrımız değişmedi. Anayasa paketini Komisyon olarak destekliyoruz.' değerlendirmesini yaptı.
SERT SÖZLERLE ELEŞTİRDİ
Gerçeker'le aralarında sert bir tartışma yaşandığını kaydeden Markert, 'Kendisi anayasa reformuna karşı çok düşmanca bir tutum içindeydi. Anayasa reform paketi hakkındaki görüşlerimi aktarmam üzerine, sert sözlerle reform paketini eleştirdi. Sanıyorum ortada büyük bir yanlış anlaşılma var. Ben asla reformun içeriği hakkında bilgilendirilmediğimizi söylemedim' ifadelerini kullandı.
KOMİSYONA BİLGİ VERİLMEDİ DEMİŞTİ
Cumhuriyet gazetesinde 'Avrupa'yı da yanıltmışlar' başlığıyla manşetten verilen haberde, Gerçeker, Markert'le görüştüğünü ve kendisine hükümetin reform paketi ve Venedik Komisyonu hakkında bilgi vermediğini iddia etmişti.
Gerçeker, Markert'in kendilerine basında bilinenlerden farklı şeyler söylediğini ve 'Biz anayasal değişikliklerin metnini görmedik. Türk hükümeti de bize hiç göndermedi' dediğini iddia etmişti. Strasbourg merkezli Venedik Komisyonu,
Avrupa'nın anayasa hukuku alanındaki referans organı kabul ediliyor.


Yeni Şafak