BDP'li vekilden itiraf: Sandık başına gitseydim 'evet' oyu verirdim (Özel)
BDP'nin, 12 Eylül'de yapılacak referanduma karşı boykot çağrısı yapması demokrat Kürtlerin yanı sıra parti içinde de rahatsızlık meydana getirdi.
B
BDP Muş Milletvekili Mehmet Nuri Yaman, anayasa paketinin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve temel ve hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri büyük ölçüde kaldıracağını itiraf etti. Yaman, değişiklikle bazı isteklerinin karşılanmadığı için sandık başına gitmeme kararı aldıklarını söyledi. 12 Eylül Anayasası'na büyük bir darbe olacağına dikkat çeken Yaman, "Eğer sandık başına gitseydim 'evet' oyu verirdim." dedi.
BDP'li M. Nuri Yaman'ın açıklamaları, sandık boykotu başlatan BDP'nin içinde bulunduğu durumu özetliyor. Yaman, toplam 26 maddelik anayasa değişiklik paketinin Türkiye'nin demokratikleşmesi temel ve hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması açısından çok önemli bulduğunu ifade etti. "Bu paketin hiçbir maddesine itirazımız olamaz." diyen milletvekili Yaman, "Paket, darbe anayasasında önemli ölçüde değişiklikler getiriyor. Cunta anayasasına önemli bir çizik atıldığı için önemsiyorum." şeklinde konuştu.
12 Eylül darbesinde ilk sürgün yiyenlerden biri olduğu için bu anayasanın kendisi için ayrı bir mana ifade ettiğini kaydeden M. Nuri Yaman, "Ben 12 Eylül'de sürgün yiyen 42 kaymakamdan biriyim. Benim gibi binlerce Kürt çok çekti bu 12 Eylülcülerden." dedi.
"HAYIR DİYEMEZDİM"
Yaman, referandumda sandık başına gitmesi halinde hayır oyu vermesinin imkansız olduğunu söyledi. Böyle bir duruma vicdanının izin vermeyeceğini kaydeden Yaman, "Partimiz, referandum için boykot kararı aldığı için sandık başına gitmiyorum. Ama eğer sandık başına gitmiş olsam hayır oyu vermezdim. Vicdanım böyle bir şeye el vermezdi. Dolayısıyla, evet oyu verirdim." ifadelerini kullandı.
Yaman, 12 Eylül'de yapılacak halkın önüne konacak sandıkların başına giderek 'evet' oy vermek istediklerini, ancak bazı taleplerinin iktidar tarafından dikkate alınmadığı için gidemediklerini söyledi. Yaman, bu içinde bulundukları çelişkili durumdan kendilerinin de rahatsız olduğunu ancak yapılacak bir şeyin de olmadığını kaydetti.
'Bu paket seçmen tabanınıza faydalı. Bazı talepleriniz karşılanmadı diye pakete karşı çıkmanız mantıklı mı?' sorusuna BDP'li Yaman, "Bu pakete tüm Türkiye'ye olduğu gibi Kürtlere dolaylı olarak faydası var. Ama pakette Kürt kelimesi geçmediği ve bizim taleplerimiz karşılanmadığı için boykot kararı aldık. Biz siyaset yapıyoruz. Halkımıza söz verdik. Evet desek halka bunu açıklamasını yapamazdık." cevabını verdi.
'Kürt halkı sandık başına giderse 'evet oyu verecek' diyerek korktuğunuz için mi böyle bir yönteme başvurdunuz?' sorusu üzerine ise Yaman, "12 Eylül Anayasası'nın düzeltilmesine 'hayır' diyemiyoruz. Onun için sandık başına gitmeyerek tarafsız kalmaya çalıştık." dedi.