Aski'de Kayıp Kaçakla Asimetrik Savaş

Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Seyfettin Yılmaz'ın Genel Müdür Vekilliği görevine atanmasının ardından büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor

Aski'de Kayıp Kaçakla Asimetrik Savaş
Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Seyfettin Yılmaz'ın Genel Müdür Vekilliği görevine atanmasının ardından büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Yılmaz, kayıp ve kaçak oranlarını azaltarak gelirleri arttırma çalışmaları sonunda aylık ortalama 4 milyon liralık gelir artışı kaydettiklerini söyledi.
İhlas Haber Ajansı'nı ziyaret eden ASKİ Genel Müdürü Seyfettin Yılmaz, çalışmaları hakkında bilgi verdi. İlk etapta kaçak kullanımın üzerine gittiklerini hatırlatan Yılmaz, 6 ay zarfında oto yıkamacılar, oteller, lokantalar, kuaförler gibi yoğun tüketime meyilli olanlar başta olmak üzere 27 bin aboneye yönelik yaptıkları tarama sonucunda 4 bin civarında kaçak zaptı tutulduğunu kaydeden Yılmaz, "Amacımız herkesin kullandığı su kadar fatura ödemesini sağlayarak kayıplarımızı önlemek ve gelirlerimizi arttırmaktır" dedi.
Kayıp ve kaçakları önleme çalışmaları kapsamında bir de gece ekibi oluşturduklarını, akustik hassas kaçak tarama cihazlarının yardımı ile yapılan kontrollerde tespit edilen anormal akışlara hemen müdahale edildiğini anlatan Yılmaz, 6 aylık süreçte açma-kapamadan, kaçak taramaya kadar bütün alanlarda saha hakimiyetini sağladıklarını ifade etti.
Yılmaz, şebekeye dayalı kayıpları önlemek için de çalışmalara başladıklarını ve bu kapsamda 450 bin abonenin 170 bin adedinde standart dışı eski tip sayaç tespit edildiğini bildirdi. Söz konusu sayaçların süreç içinde aşamalı olarak değişeceğini açıklayan Yılmaz, şebekeye dayalı kayıpları azaltmak için de öncelikli 10 bin abonenin şebekesinin ücretsiz değiştirilmesi işini ihale ettiklerini kaydetti.
ASKİ Genel Müdürü Yılmaz şunları söyledi:
"Yaptığımız çalışmaların hepsi birbiri ile bağlantılı. Kayıp kaçak oranının yüzde 20 civarı şebekeye dayalı kayıplardan kaynaklanıyor. Maalesef abonelerin sorumluluk alanındaki noktalarda yanlış, eksik, dikkatsiz bağlantılar yapılmış. Yine TSE'ye göre 10 yaş üzerinde su saatlerinin kullanılmaması gerekiyor. Halen Adana'da 450 bin aboneden 170 bini bu evsafta saat kullanıyor. Bunları birden değiştirmek de mümkün değil. Bu manada 10 bin abonenin bağlantılarını ücretsiz değiştirmek üzere 3 ay önce ihaleye çıktık. Sayaç değişimi, abone bağlantıları, kaçak tespiti işleri birbiri ile bağlantılı olarak sürüyor. Orta ve uzun vadeli çalışmalarımız da devam ediyor. Esas mesele uzun vadede ne yapabiliriz. Adana'nın 110 alt bölgeye ayrılması çalışmasını yürütüyoruz. Ana hattan başlayarak zone bölgeleri tespit edilerek giriş ve çıkışlarına debimetreler konarak kayıp kaçaklar nerden kaynaklanıyor tespit edilecek. Basınç ayarlamaları yapılacak. Basınçlı su patlaklara yol açıyor. Düşük basınç da aynı şekilde kullanım imkanını kısıtlıyor. Nerede vana, bağlantı var tespit edip skala sistemi oluşturacağız. Bu çalışmalar da 2012 yılında bitecek"
Adana'da ilk defa su fiyatlarının ucuzladığına da dikkat çeken Yılmaz, 10 adet yeni tam donanımlı araç siparişi verdiklerini, bu sayede ekiplerin daha verimli çalışarak şikayetleri asgariye indireceğini kaydetti.
Oluşturdukları ASKİ Koordinasyon Merkezi'nde merkezinde bütün abonelerin gözlem altına alındığını, su kullanımında anormal artış ya da düşüş yaşanan abonelerin takibe alındığını ifade etti. Yılmaz, kuruma ait 140 araca uydu takip sistemi yerleştirdiklerini ve bu sayede hem araçlar hem de personel üzerinde ciddi kontrol ve tasarruf imkanına kavuştuklarını sözlerine ekledi.