Avrupa’da PKK bitecek - POLİTİKA

ANKARA İLE BRÜKSEL’İN VİZYONU DA MİSYONU DA ORTAK



ANKARA İLE BRÜKSEL’İN VİZYONU DA MİSYONU DA ORTAK

Başbakan’ın uyarısı yankı buldu. AB Dışişleri Bakanı Ashton, Türkiye-AB Siyasi Diyalog Toplantısı’nda, “Avrupa’yı terörden temizleyeceğiz” sözü verdi

Lizbon Anlaşması’ndan sonra “AB Troykası” yerine getirilen  Türkiye-Avrupa Birliği Siyasi Diyalog Toplantısı’nın ilkinde AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton ile Genişleme Komiseri Stefan Füle, Avrupa’yı terörden temizleyeceklerine ilişkin söz verdi. Ashton ile Füle, Çırağan Sarayı’nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile bir araya geldi. AB Dışişleri Bakanı Ashton, açıklamalarına Türkiye’de yaşanan terörist saldırıları kınayarak başladı.  Terörist saldırıların hiçbir şekilde olağan görülmesini mümkün olmadığını belirten Ashton şöyle devam etti: 

‘İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMELİYİZ’

 ‘’Terörist örgütlere karşı savaşımı sürdürmek, AB’yi bir nevi fon elde etmek ve eğitim faaliyetleri için kullanan örgütlerden temizlemek durumundayız.’’ Türkiye’nin, AB üyeliğine baş koyan bir aday ülke olduğunu da anlatan  Ashton, aynı hedefler doğrultusunda ilerlediklerini, bu bölgede barış, huzur ve refahı korumaya çalıştıklarını söyledi. İlişkileri geliştirmek için pratik birtakım çözümler tespit edilmesi ve iş birliğinin artırılması gerektiğini kaydeden Catherine Ashton, ‘’Uluslararası konularda da gerçek bir kararlılığımız var. Türkiye dış politika anlamında girişken olmak durumunda. Türkiye’nin bölgede artan saygınlığına ve pozisyonuna büyük bir takdirle yaklaşıyoruz. Karşılıklı olarak çıkarlarımızın örtüştüğü noktalarda iş birliğine devam edeceğiz’’ diye konuştu.

Egemen Bağış

Yakalayıp iade edin

• Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ashton ve Füle’nin talimatlarıyla AB’nin terörden sorumlu koordinatörünün iki gün önce Türkiye’de olduğunu hatırlatarak, istihbarat ve güvenlik makamlarıyla çok kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bağış, şunları söyledi: “Bu ülkelerdeki PKK mensuplarının yakalanarak, Türkiye’ye iade edilmesini bekliyoruz. Bu ülkelerin içindeki faaliyetlerin durdurulmasını bekliyoruz. Biz AB’nin sorunlarını çözme konusunda nasıl üzerimize düşeni yapıyorsak, Avrupa’nın da Türkiye’nin önem verdiği konuda kendi üzerine düşeni yapma kararlılığını göstereceğine inanıyoruz.’’

Ahmet Davutoğlu

‘Hata’nın gereğini yap

• Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “İsrail, Mavi Marmara gemisinde yaşananları araştıran komisyonun raporunu kısmen açıkladı. Türkiye’nin görüşü ne olacak?’ sorusu üzerine ‘’İsrail ordusunun yürüttüğü soruşturmayla ilgili açıklama yapıldı.  Gerek istihbarat gerekse operasyonel düzeyde hata yapıldığı vurgusu var. Biz baştan itibaren uluslararası komisyon ısrarımızı sürdürüyoruz. Madem ki hatalı olduklarını kabul etmişlerdir, gereğini yapmalarını bekliyoruz. Çünkü ortada sadece bir hata değil, suç vardır” diye konuştu. Davutoğlu,  terörle mücadele konusunda ise AB’den tam ve kayıtsız bir iş birliği beklediklerini ifade etti. 

Stefan Füle

Anayasa reformu iyi

• AB Genişleme Komiseri Stefan Füle ise reformların zamanında hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. ‘’Özellikle Anayasa paketine atıfta bulunmak istiyorum” diyen Füle, referanduma konu olacak Anayasa değişikliklerinin 12 Eylül’de halk oyuna sunulacağını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Elimize geçmiş her fırsatta dile getirdiğimiz gibi Anayasa paketi ve reformu, doğru istikamette ilerlemektedir. Uzun zamandır belirli sıkıntılar olan bu alanda yapılanların AB kurulları ve üye devletler tarafından olumlulukla karşılandığını ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıları da büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum.”

Başbakan’ın AB’ye PKK uyarısı

Başbakan Erdoğan, önceki gün Belgrad dönüşü uçakta, terörle mücadelede AB üyesi ülkelerden daha ciddi destek beklediklerini söylemişti. Erdoğan, “Bizde PKK’lı yok” diyen ülkelere PKK’lılarla kol kola poz veren bakanların fotoğraflarını gönderdiklerini anlatan Erdoğan, “Dürüst davranmıyorlar” demişti. 

Yunanlılar bir aşk bir de Türkiye diyor

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun ‘Stratejik Derinlik’ kitabının Yunanistan’da en çok okunan kitaplar arasında yer aldığı bildirildi. ‘To Vima’ gazetesi, ekonomik krizin kitap satışını da vurduğunu da belirterek Yunanlıların en çok aşk ve Türk-Yunan ilişkilerini konu alan kitapları tercih ettiklerini kaydetti.

 

Star Gazete