Libya: Gemimiz Gazze'ye doğru ilerliyor

İsrail basını, Gazze'ye yardım götüren Libya gemisinin Mısır'a doğru yön değiştirdiğini yazdı. Ardından Uluslararası Kaddafi Yardım ve Kalkındırma Vakfı Başkanı Yusuf Savani, Filistinlilere yardım götüren Moldova bandıralı Libya gemisinin hala Gazze yolunda olduğunu söyledi.

LİBYA'DAN SAPMA AÇIKLAMASI

Savani, Trablus'dan Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, ''Gemi hala Gazze yolunda ve rotasının değiştirilmesi konusunda herhangi bir karar mevcut değil. Gemi, İsraillilerden bu geceye kadar bölgeden ayrılması yönünde ültimatom aldı. Bunu yapmayacağız'' diye konuştu.

İsrail'deki haber sitelerinden Ynet, İsrail ordu kaynaklarına dayanarak Libya gemisinin kaptanının rota değiştirdiğini bildirmişti. Gemi kaptanının, telsizle bağlantı kuran İsrailli yetkililere gemiyi Mısır'a götüreceğini söylediği, gemiden kendisinin sorumlu olup, gemideki aktivistlerin de buna uyacağını belirttiği kaydedilmişti.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam'ın başkanlığını yürüttüğü Uluslararası Kaddafi Yardım ve Kalkındırma Vakfı tarafından kiralanan gemi, Gazze'ye 2 bin tonluk insani yardım ve ilaç götürüyor.

Amalthea adlı geminin kaptanının Küba vatandaşı olduğu belirtiliyor. Gemideki 12 kişilik mürettebatın çoğunun Kübalı ve Hintli olduğu, gemide çoğu Kaddafi Yardım Vakfı üyesi 15 aktivist olduğu da bildirilmişti.

ROTASINI DEĞİŞTİRDİ Mİ?

İsrail baskısı sonuç verdi ve Gazze'ye gideceği belirtilen Libya yardım gemisi rota değiştirdi. Tel Aviv'den yapılan açıklamada Gazze'ye doğru yol alan yardım gemisinin rotasını Mısır'ın El Ariş limanına çevirdiği iddia edildi.

Yaklaşık bir saat önce yapılan açıklamada İsrail askeri gemisinin yardım gemisini takip etmekte olduğu ifade edilmişti. İşte günün gelişmeler;

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, gemiyle temas kurulduğu doğrulandı ve "Gemiyi durdurmaya hazırlanıyoruz" denildi. Açıklamada başka ayrıntıya yer verilmedi.

İsrail ordusu, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlunun yönettiği vakfın organizasyonunda Gazze'ye yardım götüren Moldova bandıralı geminin durdurulması hazırlıkları doğrultusunda, gemiyle ilk radyo temasını kurdu.

DONANMA MÜDADAHELEYE HAZIRLANIYOR

İsrail ordu sözcüsü, "Donanma, gemiyi durdurma girişimiyle ilgili sürece başlamıştır" dedi ve ilk olarak gemiyle iletişim kurulduğunu belirtti.

Bir İsrail donanma gemisi, geminin "yasak askeri bölge" ilan edilen alana girdiği uyarısını yaptı.

Yunanistan'dan 9 Temmuzda yola koyulan "El Emel" adlı gemiyi kiralayan vakfın internet sitesinden yapılan açıklama da gemi kaptanının İsrailli hücumbottan Mısır'ın El Ariş veya İsrail'in Aşdod Limanı'na gitmeleri, hiçbir şekilde Gazze'ye girmelerine izin verilmeyeceği yolunda uyarılar aldığı doğrulandı.

Açıklamada, hücumbotun geminin yakınında olduğu, gemi kaptanı ve vakfın gemideki ekibinin insani yardım dışında bir amaçlarının olmadığını söyledikleri kaydedildi.

İsrail radyosu da hükümetin gemiyi ikna etme girişimleri çerçevesinde çeşitli diplomatik kanalları kullandığını bildirdi.

Geminin, bir müdahale olmadığı takdirde yarın sabah Gazze Limanı'nda olması bekleniyor.



Kaynak: AA