Kasap ve çırak!

8 MİLYON EURO TAZMİNAT ALDI



Biri Beşiktaş'tan 'Yeniköy kasabı' diğeri 'Çırak bu' gerkeçesiyle gönderildi. Biri İspanya'yı, diğeri Bursaspor'u tarihlerinde ilk kez şampiyon yaptı
Biri İspanyol futbolunun son dönemde yetiştirdiği en büyük teknik direktörlerden biriydi. Dünya devi Real Madrid'te 4 sezon görev yapmış ve bu süre içerisinde iki UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, iki kez de La Liga Şampiyonluğu, 1 kez İspanya Süper Kupası, 1 kez Avrupa Süper Kupası ve 1 kez de Kıtalararası Kupası'nı havaya kaldırmıştı. Diğeri futbolculuğundan sonra, teknik direktörlükte de ne kadar yetenekli olduğunu Kayserispor'daki başarısıyla herkese gösterdi.

8 MİLYON EURO TAZMİNAT ALDI
YILDIRIM Demirören Başkanlığı'ndaki Beşiktaş Yönetim Kurulu, önce 2004-2005 sezonunda Vicente del Bosque Gonzalez'i iş başına getirdi. Bu transfer hem Türkiye'de hem Avrupa'da geniş yankı buldu. Futbolcular, İspanyol teknik adamı çok seviyordu. Ancak işler pek yolunda gitmedi. Ligde üst üste alınan kötü sonuçların ardından Siyah-Beyazlı takım UEFA Kupası'ndan da elendi. Beşiktaş Kulübü'nın eski bir yöneticisi, Del Bosque için 'Yeniköy kasabı' yakıştırmasında bulundu. Ve bu yakıştırmadan hemen sonra başkan Demirören harekete geçti, İspanyol teknik adamın görevine son verip, Rıza Çalımbay'ı iş başına getirdi. Bu 'kovma işlemi' Beşiktaş'a pahalıya patladı. Siyah-Beyazlı kulüp, Del Bosque'ye tam 8 milyon euro tazminat ödedi. Ülkesine dönen Vicente del Bosque Gonzalez bir çok transfer teklifini geri çevirdi. 2008 yılında İspanya Milli Takımı'nın başına geçti. İspanya O'nun yönetiminde grup elemelerinde müthiş bir performans sergiledi, Türkiye'nin de yer aldığı grupta Ay-Yıldızlı ekibimizi iki maçta da devirdi. Güney Afrika'ya favori olarak gelen Boğalar, önceki akşam kendilerine inananları mahcup etmeyip, tarihlerinde ilk kez Dünya Kupası'nı kazandılar. Bunda en büyük pay hiç kuşkusuz 'Yeniköy kasabı' Vicente del Bosque'nindi. Yıldırım Demirören Başkanlığı'ndaki Beşiktaş Yönetim Kurulu, 2007-2008 sezonunda ise bu kez Ertuğrul Sağlam'ı iş başına getirdi. 'Genç ve yetenekli', 'Evladımız', 'Adam gibi adam Ertuğrul Sağlam' tezahüratları eşliğinde genç teknik direktörle 2 yıllık sözleşme imzalandı. Demirören, 'Sonuna kadar arkasındayım', 'Gidersek birlikte gideriz' dediği Sağlam'dan desteğini çok çabuk çekti. Özellikle Avrupa'daki başarısızlıktan sonra, 'Ertuğrul daha çocuk, çırak ya. Zamana ihtiyacı var. Ama benim yok' diyerek, Shakhtar Donetsk Teknik Direktörü Lucescu ile 'gizlice' masaya oturdu. Ancak bunu duyan Ertuğrul Sağlam, 'timsah göz yaşlarına' aldırmaksızın hiç düşünmeden istifayı bastı. Sağlam çok fazla dinlenmeye fırsat bulamadan, önceki sezonun devre arasında Bursaspor'la sözleşme imzaladı. Yarım sezonda takımıı hem başarılı kıldı hem de iyi futbol oynattı. Ve geride bıraktığımız sezon..

MARANGOZ HATASI
SAĞLAM, Bursaspor'la öyle bir başarı elde etti ki; hala inanmakta güçlük çekenler var. Zira Sağlam, Türkiye tarihinde ilk kez şampiyonluğu 4 büyük takımın tekelinden çıkarıp, Yeşil-Beyazlı kulübe getirdi. Hem de yarıştığı kulüp Fenerbahçe olmasına karşın... Beşiktaş, 'tarih yazan' iki teknik adamın da hayatında önemli bir kavşak kuşkusuz. Aslında yaşananları şu anektodla da açıklamak mümkün: Fransız ihtilalci meclis kürsüsünde konuşmaya çalışıyor. Ama meclis başkanı sürekli ihtilalcinin sözünü kesiyor. İhtilalci sonunda dayanamayıp, meclis başkanına, 'Sizin benden daha yüksekte olmanız, bir marangoz hatası olabilir!' diyor ve kürsüden iniyor.

Hamdi ASKAR

 


Akşam