İlk ziyarette 6 anlaşma

Ankara'nın son dönemde Belgrad ile yoğunlaştırdığı ilişkiler Başbakan Erdoğan'ın Sırbistan temaslarında imzaladığı 6 anlaşmayla yeni bir boyut kazandı. Başbakanlık düzeyindeki il...



Ankara'nın son dönemde Belgrad ile yoğunlaştırdığı ilişkiler Başbakan Erdoğan'ın Sırbistan temaslarında imzaladığı 6 anlaşmayla yeni bir boyut kazandı. Başbakanlık düzeyindeki ilk resmi ziyarette iki ülke arasındaki vizeler kaldırılırken, Erdoğan siyasi işbirliğinin ekonomiye yansıması gerektiğini vurguladı.

Kosova'nın 2008'deki bağımsızlığının ardından ilişkilerde kısa süreli kesinti yaşayan Türkiye ile Sırbistan'ın yakınlaşma sürecine dün bir halka daha eklendi. Bosna'daki Srebrenitsa katliamının anma törenlerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile katılan Başbakan Tayyip Erdoğan dün de Belgrad'da önemli temaslarda bulundu. Başbakan düzeyinde gerçekleştirilen bu ilk resmi ziyaret çerçevesinde Erdoğan, Sırp meslektaşı Mirko Cvetkoviç ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından liderler, iki ülke arasında vizelerin kaldırılması, iyi niyet ve müteahhitlik hizmetlerini içeren 6 anlaşma imzaladı. Ortak basın toplantısında konuşan Tayyip Erdoğan, imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasındaki dayanışmanın çok daha farklı bir konuma ulaştığını belirtti. Bölgesel ilişkiler ve özellikle Balkanlar'ın istikrarı ve huzuru için Sırbistan ile müşterek neler yapılabileceğinin üzerinde ısrarla durduklarını anlatan Başbakan, ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kararlı bir iradenin her iki tarafta olduğunu da gördüklerini vurguladı.
BOSNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TEYİT EDİLDİ
Sırbistan'ın Avrupa Birliği üyeliği çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Başbakan, Ankara ve Belgrad'ın bu ortak hedefinin gerçekleşmesinin bölgede barış ve istikrarı güçlendirecek bir etkisi olacağını ifade etti. Görüşmede Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğü ve egemenliğinin idamesi hususu olmak üzere bölgesel konulardaki anlayış birliğinin teyit edildiğini söyledi.
Başbakan, siyasi ilişkilerde kaydedilen gelişmeyi ekonomik ilişkilere de yansıtmak için daha fazla çaba gösterilmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını da kaydetti. Geçtiğimiz yıl imzalanan anlaşmalarla ekonomik ilişkilerin yasal altyapısının tamamlandığını anlatan Erdoğan, iki ülke savunma bakanlıklarının askeri havaalanlarının sivil kullanıma açılması için ortak hareket ettiklerini belirtti. THY'nin de Sırbistan Havayolları ile işbirliğini geliştirme çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Bu tabii Sırbistan'a farklı bir güç katacaktır.''dedi. Sırbistan Başbakanı Cvetkoviç, de "Balkanlar'ın bundan sonra sorun değil bir huzur, istikrar bölgesi olmasını istiyoruz.'' şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Erdoğan bir soru üzerine, Türkiye'nin Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova yönetimini tanımasının Ankara-Belgrad ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğinin altını çizdi. AB'nin Kosova ile ilgili aldığı tavsiye kararını nasıl değerlendirdiği sorusunu Erdoğan, "Kosova ile ilgili değerlendirmemiz, şu anda Lahey Adalet Divanı'nın vereceği karar istikametindeki bir uygulamadır. İnanıyorum ki bizim Kosova ile ilgili kararımız, Kosova ile ilgili davranışımız hiçbir zaman Sırbistan ile olan ikili ilişkilerimizi gölgelemeyecektir." şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, Belgrad'dan geçtiği Sancak bölgesinin Yeni Pazar kentinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç'in de katılımıyla Boşnak bakanlar ve belediye başkanları ile bir araya geldi. Basına kapalı görüşmenin ardından Tadiç ile gazetecilere konuşan Erdoğan, özellikle Türkiye, Sırbistan, Bosna Hersek arasında bu yıl somutlaşan sürece değindi. Srebrenitsa'da yapılan anma törenine Tadiç'in de katıldığını hatırlatan Başbakan, "Çünkü insanlık bizden bunu bekliyor.'' dedi. İki ülke arasında stratejik bir yapılanmanın gayreti içinde olduklarını da ifade eden Erdoğan, yeni bir sürecin başlangıcında olduklarını belirterek, Yeni Pazar'da gördüğü olumlu manzaradan da son derece memnun olduğunu kaydetti. Ayrıca görüşmelerde Erdoğan'ın Tadiç'e Belgrad'da açılması planlanan Türk kültür merkezi için arsa tahsis edilmesine yönelik çabalarından ötürü teşekkür ettiği öğrenildi.
Erdoğan'a Sancak'ta sevgi seli
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Belgrad'daki temaslarının ardından helikopterle geçtiği Sancak'ın merkezi Yenipazar'da Boşnaklar tarafından coşkuyla karşılandı. Açılışını yaptığı Türk Kültür Merkezi'ne kadar yol boyunca Türk, Sırp ve Sancak bayraklarıyla donatılan evlerin arasından geçen Başbakan için, 'En büyük Başbakan' ve 'Türkiye' sloganları atıldı. Erdoğan, Gülistan korosu tarafından okunan 'Sultanım' ilahisi ile karşılandı. Türk Kültür Merkezi'ne Erdoğan'dan önce gelen Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'e lokum ve su ikram edildi. Törene katılanlar arasında yer alan milli basketbolcu Sancaklı Mirsad Türkcan, Erdoğan'ın boynuna sarıldı. Merkezin açılışında konuşan Tadiç, Başbakan'a, "Sırbistan'da ve Sancak'ta kendinizi evinizde gibi hissedebilirsiniz." dedi. Balkanlar'da Türkiye'nin öneminin ve etkisinin büyük olduğunu söyleyen Tadiç, "Herkes bu dostluğun farkında olmalı ve ortak menfaatlerimizi nasıl gördüğümüzü bilmeli." diye konuştu. Türkiye ile Sırbistan arasında Sancak'ın bir gönül köprüsü olduğunu söyleyen Erdoğan da İslam Kültür Merkezi konusunda yer gösteren ve törene katılan Tadiç'e teşekkür etti. Başbakan, Belgrad ile imzalanan son anlaşmalar arasında Sancak'ı ilgilendiren otoyol projesinin de bulunduğunu belirtti. SELAHATTİN SEVİ YENİPAZAR

Zaman